Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016

Ο Στουρνάρας κατέρριψε τον μύθο Τσίπρα για "θαλασσοδάνεια" στα ΜΜΕ και capital controls [videos]


Σημαντικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, πέρα των στοιχείων για τον τραπεζικό τομέα, κατέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ενημερώνοντας τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, καταθέτοντας παράλληλα την άποψη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε capital controls και ασφυξία στις επιχειρήσεις...Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι το σύνολο των «κόκκινων» δανείων αλλά και όσων έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για «κοκκίνισμα» ανέρχεται σε 45%.

Ειδικότερα, το 67,2% αφορά επαγγελματίες, 59,9% μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 29,1% τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 27,4% την ναυτιλία και το 25% τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.

«Από τα 1,311 δισ. ευρώ δανείων προς ΜΜΕ τα καταγγελμένα είναι 319 εκατ. ευρώ, το 25%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τον Ιούνιο του 2015» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «πρόβλημα έχουν ΔΟΛ και Πήγασος και ένα μικρότερο το Star.

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε οι μέτοχοι έχουν εισφέρει τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις τους πάνω από 400 εκατ. ευρώ».

Πάντως, τα στοιχεία του διοικητή προκάλεσαν αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν ότι ο όγκος των καταγγελμένων δανείων των ΜΜΕ είναι μεγαλύτερος και αγγίζει σχεδόν το 50% του συνολικού δανεισμού προς τον συγκεκριμένο κλάδο.

Είναι ενδεικτική η αντίδραση του προέδρου της επιτροπής Σωκράτη Φάμελλου που είπε «από τα δικά μας στοιχεία προκύπτει ότι από ΔΟΛ, Τηλέτυπο Πήγασο και Αλτερ τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα και υπο καταγγελία ανέρχονται περίπου 680 εκατ. ευρώ με 700 εκατ. ευρώ. Αυτά τα στοιχεία τα έχουμε πάρει από τις τράπεζες».

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα»

Σκληρή απάντηση στον προκάτοχό του Γιώργο Προβόπουλο επιφύλασσε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας για τις αιχμές που άφησε ο πρώτος κατά την ακρόαση του από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι ως διοικητής της ΤτΕ είχε ενημερώσει τον κ. Στουρνάρα που ήταν υπουργός Οικονομικών για τα προβλήματα της τράπεζας Αττικής και πως του είχε στείλει επιστολή για το γεγονός ότι στην θέση του δ.σ. και του προέδρου ήταν το ίδιο πρόσωπο.

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας διέψευσε τον κ. Προβόπουλο λέγοντας αρχικά ότι η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στον διοικητή της ΤτΕ και όχι στον υπουργό Οικονομικών και πως σε κάθε περίπτωση ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης ουδέποτε του έστειλε επιστολή.

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα . Ο κ Προβόπουλος μπορούσε αν ήθελε να πάρει κατά τη δική του θητεία ως διοικητής της ΤτΕ πρωτοβουλίες για την εξυγίανση της τράπεζας Αττικής. Δεν το έκανε και τελικά το έκανα εγώ. Εγώ έκρινα ότι η τράπεζα Αττικής θα έπρεπε να εξυγιανθεί και το έκανα.

Ο κ. Προβόπουλος παρά τα όσα λέει δεν με ενημέρωσε ποτέ όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών για την τράπεζα Αττικής. Δεν υπήρξε ποτέ καμία επιστολή του. Κοίταξα στα αρχεία μου» είπε χαρακτηριστικά.

«Από την τράπεζα Αττικής απέσυραν τα χρήματα οι φορείς του Δημοσίου»
Εντονη ήταν η αντίδραση του διοικητή της ΤτΕ κατά την προσπάθεια του κ. Σπύρου Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ) να του «χρεώσει» διαρροή πληροφοριών για την τράπεζα Αττικής.«Η ανακοίνωση της διακοπής χρηματοδότησης ζημίωσε την τράπεζα Αττικής. Εφυγαν αμέσως 50 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Λάππας με τον κ. Στουρνάρα να απαντά: «η τράπεζα είχε πάρει ένα πολύ κακό δρόμο. Έπρεπε να διορθωθεί.

Σπ. Λαππας: κάντε το. Διορθώστε αλλά μην το ανακοινώνετε!
Γ. Στουρνάρας: ποιος σας είπε ότι το κάναμε εμείς. Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση.

Σπ. Λαππας: η κυρια Παπαγιαννίδη (σ.σ. διευθύντρια Εποπτικών ελέγχων της ΤτΕ) είπε ότι μάλλον από την ΤτΕ έγινε η διαρροή
Σωκ. Φάμελλος: μας ειπε η κα Παπαγιαννίδη ότι πριν ενημερώσει την τρ. Αττικής για την διακοπή χρηματοδότησης είχε ήδη διαρρεύσει η πληροφορία στα ΜΜΕ και ο κ. Πάσχας (σ.σ. επιθεωρητής ΤτΕ) μας είπε ότι αν ήξερε ποιος το έκανε θα πήγαινε στον εισαγγελέα

Γ. Στουρνάρας: επικροτώ και επαυξάνω
Σωκ. Φάμελλος: αρα κάντε τις δικές σας ενέργειες.

Στουρνάρας: χάριν τις έγκαιρής παρέμβασης της ΤτΕ διορθώθηκε η κακή πορεία της Αττικής
Λαππας: ναι αλλα η ενέργειές σας οδήγησαν σε εκροή καταθέσεων κατά 70 εκατ. ευρώ

Στουρνάρας: Δεν ισχύουν αυτά τα νούμερα. Να σας πω και κάτι άλλο; Ξέρετε ποιοι απέσυραν τα χρήματα; Δημόσιοι φορείς απέσυραν χρήματα και όχι ιδιώτες.
Σπ. Λαππας: δεν μας αφορά αυτό

Στουνάρας: Σας αφορά! Δημόσιοι φορείς ήταν.. Η πορεία της Τράπεζας Αττικής ήταν λάθος, πήγαινε στα βράχια. Η Τράπεζα της Ελλάδος πήρε μέτρα και η Τράπεζα Αττικής είναι σε πορεία ανάκαμψης.

Η Τρ. Αττικής δανειοδοτούσε τον Καλογριτσα σαν να ήταν η Microsoft

Δημ. Σταμάτης: από πότε αρχίσατε να ανησυχείτε και ζητήσατε να μπει άλλος στη θέση δ/ντος συμβούλου κι άλλος πρόεδρος; Ηταν σωστή η στάση της τράπεζας απέναντι στον κ. Καλογρίτσα; Δώθηκαν 80 εκ ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και συνολικά 127 εκ ευρώ.

Γ. Στουρνάρας: εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους πχ Τοξότης – από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και η νομική υπηρεσία είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από υποτιμολόγηση δανείου – και του κ. Καλογρίτσα αλλά όχι μόνο αυτού –. Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Εδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες σαν να ήταν η Microsoft.Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε capital controls και ανακεφαλαιοποίηση

Δημ. Σταμάτης: Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μαζί με την επιβολή capital controls πόσο κόστισε; Αδίκως ονομάζεται Βαρουφακειάδα. Η χώρα είχε και Πρωθυπουργό είχε και κυβέρνηση. Μην τα φορτώνουμε όλα στον Βαρουφάκη. Ήταν συλλογική η ευθύνη

Γ. Στουρνάρας: Βεβαίως ήταν απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση. Ενώ οι τράπεζες έδειξαν στα στρες τεστ στο τέλος του 2014 ότι δεν χρειάζονταν κεφάλαια, μεσολάβησε περίοδος αβεβαιότητας, μπήκαν capital controls. Τεράστια η περίοδος αβεβαιότητας. Χειροτέρευση μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Υπολογιζόταν ανάπτυξη 2,5% και πέσαμε στο μείον. Η ξαφνική μεταβολή έκανε αναγκαία την ανακεφαλαιοποίηση. Διαχωρίζω την περίοδο αυτή σε δύο υποπεριόδους (σ.σ. πρώτη και δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ).

Την πρώτη περίοδο είχαμε κόστος. Από τότε έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια αυτό το κόστος να μειωθεί.

Δεν συμφωνώ με όσα είπατε για Βαρουφάκη. Εγώ όταν ανέλαβα μου έδωσαν ένα χαρτί. Μια προεκλογική συμφωνία. Τους είπα ότι δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω.

Δ. Σταμάτης: το θυμάμαι. Ημουν παρών στην συζήτηση εκείνη.

Γ. Στουρνάρας: να μην σας θυμίσω και την ακριβή φράση που είπα τότε. Όμως ο υπουργός Οικονομικών έχει δυνατότητα δια της παραιτήσεώς του να σταματήσει την καταστροφή. Ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί να σταματήσει.Ανοίκεια επίθεση από Κασιδιάρη οδήγησε σε προσωρινή διακοπή

Ηλ. Κασιδιάρης: με βάση το πόρισμα πήγαινε για κακουργηματική απιστία ο κ.Πανταλάκης. Έβγαλε 8 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό
Στουρνάρας: τον κ. Πανταλάκη εγώ τον πρότεινα. Στην αρχή ήταν διστακτικός. Τον έπεισα. Τα λεφτά που έβγαλε στο εξωτερικό τα έχει επιστρέψει και είναι νόμιμα.

Κασιδιάρης: Ο άνθρωπος αυτός έβγαλε τα λεφτά του έξω. Είναι αυτός άνθρωπος εμπιστοσύνης να μπει σε τραπεζα
Στουρνάρας: Ψάχτηκε από το ΣΔΟΕ και είναι νόμιμα τα χρήματα. Ο Πανταλάκης είναι ικανότατο τραπεζικό στέλεχος.

Κασιδιάρης: Ακούμε από τον διοικητή ΤτΕ ότι ένας τραπεζίτης που έβγαζε τα λεφτά του έξω την περίοδο που έπρεπε να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα και έχει προταθεί για δίωξη μας λεει ότι είναι άτομο εμπιστοσύνης. Τι να πούμε; Η έφοδος στην επιχείρηση της συζύγου σας, η συνάντηση με Τσίπρα και επιλογή Πανταλάκη είναι άσχετα ή συνδέονται
Στουρνάρας: Είναι άσχετα. Του είχα προτείνει να αναλάβει σύμβουλος πριν γίνουν όσα λετε.

Κασιδιάρης: αν βγει από το αρχείο το πόρισμα του εισαγγελέα και πάει φυλακή ο Πανταλάκης πως θα λειτουργήσει η Τράπεζα Αττικής;
Κασιδιάρης: η τροπολογία αφορούσε τα κόμματα;
Στουρνάρας: Αφορούσε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ανήκουν στην γενική κυβέρνηση

Κασιδιάρης: αρα δεν αφορά κόμματα
Στουρνάρας: αυτή είναι η άποψή μου

Κασιδιάρης: Στην σύζυγο έγινε ανάθεση έργου 1,6 εκατ. ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ηταν νόμιμη η άνάθεση;
Στουρνάρας: Ναι

Κασιδιάρης: Πως μπορέι να ήταν όταν το ΚΕΕΛΠΝΟ αφορά λοιμώξεις και η καμπάνια ήταν για καρκίνο
Στουρνάρας: ήταν ένωση εταιρειών. Ο διαγωνισμός έγινε 2009 και κατοχυρώθηκε 2011

Κασιδιάρης: Το 2013 που ήσασταν υπουργός κατοχυρώθηκε άλλη καμπάνια για την πολυφαρμακία από τον ΕΟΦ; Στην κοινοπραξία ήταν και ο αδελφός του κξ. Βαρβιτσιώτη.
Στουρνάρας: ο διαγωνισμός έγινε πριν γίνω υπουργός

Κασιδιάρης: η εκταμίευση όμως έγινε επι δική σας υπουργίας
Στουρνάρας: τι σχέση έχει αυτό

Για την γυναίκα μου: Ότι πήρε το πήρε πριν γίνω εγώ υπουργός. Ηταν σε ένωση πολλών επιχειρήσεων. Αυτά συνέβησαν 2 χρόνια πριν γίνω εγώ υπουργός. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει και μη λοιμώδη νοσήματα. Ηταν διαγωνισμός ΕΣΠΑ και νόμιμος

Κασιδιάρης: Κατά τύχη μπούκαραν οι εισαγγελείς;
Στουρναρας: βρήκαν τίποτα;
Η έφοδος ήταν παράνομη έγινε χωρίς εντολή. Εγινε επιτόπιος φορολογικός έλεγχος από αναρμόδια όργανα. Δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι αυτό. Έγινε αναφορά στον Άρειο Πάγο.Στουρνάρας: Με την Deutsche bank το ζήτημα είναι το μεγάλο πρόστιμο από τις Αμερικάνικες Αρχές. Αν πληρωθεί ολόκληρο θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κεφαλαιακή της βάση. Νομίζω είναι σε διαπραγματεύσεις για μείωση του προστίμου.

Αν. Λοβερδος: τα 14 δις ευρώ που διαβάζουμε είναι το κεντρικό θέμα ή είναι και άλλα;
Στουρνάρας: αυτό είναι

Λοβέρδος δεν έχει άλλα προβλήματα;
Στουρνάρας πέρασε τα στρες τεστ και δεν έχει άλλο πρόβλημα πέραν αυτούΛοβέρδος : με μαέστρο τον πρωθυπουργό διακινούνται μια σειρά από ανακρίβειες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο διοικητής μας έδωσε ένα ποσοστό. Πόσα εκατομμύρια είναι;
Στουρνάρας: σας είπα ότι τα κόκκινα δάνεια ΜΜΕ είναι 317 εκατ. ευρώ με στοιχεία Ιουνίου 2015. Αυτά είναι καταγγελμένα σε καθυστέρηση

Αν. Λοβέρδος: τα 317 εκατ. ευρώ τι ποσοστό είναι σε σχέση με τα συνολικώς μη εξυπηρετούμενα;
Στουρνάρας: στον κλάδο είναι 25%. Στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων είναι 0,3%

Λοβέρδος είναι αυτό αίτιο της κρίσης;
Στουρνάτρας: γιατί ποιος το έθεσε αυτό;

Λοβέρδος: ο πρωθυπουργός
Στουρνάρας: αποκλείεται. Όχι δεν ισχύει αυτό

Αυτά που έχουν κοκκινίσει είναι τα καταγγελμένα και όσα είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες. Σήμερα όμως βάζουμε και δάνεια που είναι σε πιθανότητα να κοκκινίσουν με βάση κριτήρια για το πώς πάει η εταιρεία και ο κλάδος.

Λοβέρδος: Εμείς φέραμε την προστασία των κόκκινων δανείων. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει να δείξει ούτε ένα μέτρο. Ποιο το κόστος από το νόμο Κατσέλη;
Στουρνάρας: δεν είναι ασήμαντο . Δεν μπορούμε με ακρίβεια να υπολογίσουμε. Αυτοί οι νόμοι δημιούργησαν ένα μέρος του προβλήματος. Ακόμα και σήμερα στρατηγικοί κακοπληρωτές κάνουν επίκληση του νόμου Κατσέλη. Στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι όσοι έχουν αλλά δεν πληρώνουν.

Το πόρισμα της τρ. Αττικής θα σταλεί στον εισαγγελέα
Λοβέρδος: στον εισαγγελέα γιατί θα πηγαίνατε την τρ Αττικής;
Στουρνάρας: Το πρώτο πόρισμα 2011 – 2014 δεν είχε ενδείξεις πράξεων που θα μπορούσαν να έχουν πρόβλημα. Το νέο εύρημα είναι ότι έχουν υποτιμολογηθεί σοβαρά δάνεια – το επιτόκιο δηλαδή που δίνεται – δεν είναι σύμφωνο με τα κριτήρια της τράπεζας.
Το 61% του χαρτοφυλακίου υποτιμολογείται. Αυτό είναι σοβαρό εύρημα.

Λοβέρδος: από ποιο σημείο και κάτω λειτουργεί το κριτήριο της προστασίας πιστωτικού συστήματος και λέτε ότι επιβάλλεται μέτρα σε τράπεζες και κάνετε συστάσεις αλλά δεν αναμιγνύετε τις εισαγγελικές αρχές. Και πότε ενεργοποιείτε τις εισαγγελικές αρχές
Στουρνάρας: οι νομικοί συνεργάζονται με την επιθεώρηση και την διεύθυνση εποπτεία. Κατέληξαν ότι το συγκριμένο πόρισμα που έχει ποσοτικοποιημένη ζημία από την υποτιμολόγηση έπρεπε να πάει στον εισαγγελέα. Τα προηγούμενα πορίσματα έχουν παραγγελθεί από τον εισαγγελέα.

Η επιστροφή κερδών από τις κεντρικές τράπεζες έχουν χαθεί
Λοβέρδος: ο κ. Χουντής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε 6 δις ευρώ από την επιστροφή κερδών ευρωπαϊκών τραπεζών
Στουρνάρας: κέρδη των κεντρικών τραπεζών για το 2015 και 2016 έχουν χαθεί. Δεν ξέρω όμως αν είναι τόσο το ποσό. Νομίζω ότι είναι μικρότερο

Άγνωστο πότε θα αρθούν τα capital controls και θα βγούμε στις αγορές
Λοβέρδος: Ποτε θα αρθούν τα capital controls
Στουρνάρας: δεν μπορείς να το προεξοφλήσεις. Μπορούμε να κάνουμε σταδιακή χαλάρωση που έχει γίνει. Το κόστος είναι πολύ – πολύ μικρότερο για την πραγματική οικονομία σήμερα από όσο ήταν αρχικά. Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε πότε θα αρθούν. Από τον Μάιο είχαμε επιστροφή καταθέσεων 5 δις ευρώ. Δεν είναι όμως αρκετή

Λοβέρδος: μας είπε ο κ. Προβόπουλος ότι οι συνέπειες θα αρθούν μετά από 10ετία
Στουρνάρας: δεν συμφωνώ. Το παράδειγμα Κύπρου δεν το επιβεβαιώνει. Αρκεί να ακολουθήσεις το παράδειγμα για να αντιστρέψεις τις συνέπειες

Αν. Λοβέρδος: Λοβέρδος: δημοψήφισμα – capital controls και ανακεφαλαιοποίηση συνδέονται;
Στουρνάρας: οι αιτίες ανακεφαλαιοποιησης δεν είναι τα capital xontrols που μπήκαν για να προστατέψουν τις τράπεζες. Την ημέρα προκήρυξης του δημοψηφίσματος έφυγαν 900 εκαρτ. Ευρώ . Το αίτιο ήταν η λανθασμένη οικονομική πολιτική πρώτου εξαμήνου που δημιούργησε πολύ μεγάλη αβεβαιότητα .

Λοβέδρος: το κόστος το ποσοτικοποιήσατε στα 86 δις ευρώ
Στουρνάρας: Υπάρχουν τρόποι να εκτιμήσεις. Εγώ μίλησα για το μνημόνιο

Λοβέρδος: είπατε ότι θα αργήσουμε να βγουμε στις αγορές
Στουρνάρας: Δεν μπορείς να βγεις στις αγορές χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση και χωρίς ενδείξεις ότι οι αγορές θα μας δεχθούν. Πρέπει όμως να γίνει γιατι το 2018 λήγει πρόγραμμα. Πρέπει να επιταχύνουμε για την 2η αξιολόγηση.

Έρχονται μέτρα για αντιμετώπιση κόκκινων δανείων
Επίσης ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι έρχονται επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση του κ. Λοβέρδου αναφορικά με την απροθυμία των μετόχων του Mega να μετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας είπε «το Μέγκα πραγματικά χωρίς ειδήσεις βγάζει έσοδα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι λειτουργική … πρέπει όμως οι μέτοχοί του να δραστηριοποιηθούν.

Αυτή την στιγμή ενα από τα μέτρα που η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει για μείωση των εξυπηρετούμενων δανείων είναι το να αναγκάζουμε τους μετόχους που δεν θέλουν να μετέχουν στην εξυγίανση μιας επιχείρησης να αποχωρούν»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.