Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Center For European Reform: Βρετανία, ο φτωχός της Δυτικής Ευρώπης (;)


Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και ανησυχητική έρευνα για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας δημοσιεύει το Think Tank του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων...




Διαβάστε την ανάλυση:

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει οικονομική ισχύ, όπως μια ευέλικτη αγορά εργασίας, η οποία διασφαλίζει πως η ανεργία θα είναι χαμηλή ακόμη και σε πολλές από τις περιοχές σε οικονομική δυσπραγία. Αλλά αντιθέτως με την εικόνα που επικρατεί, η Βρετανία δεν ήταν ένα από τα οικονομικά "αστέρια" της Ευρώπης τα τελευταία 15 χρόνια. Και το Brexit αναμένεται να επιδεινώσει τις αδυναμίες της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την κατά κεφαλή οικονομική ανάπτυξη, οι επιδόσεις της Βρετανίας ήταν αντίστοιχες της Γαλλίας, μια χώρα που τώρα είναι συνώνυμη στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικονομική αποτυχία. Οι Βρετανοί δεν είναι πιο πλούσιοι σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ των 15, από ό,τι ήταν πριν από 15 χρόνια, και ο μέσος Βρετανός πρέπει να δουλέψει περισσότερες ώρες από ό,τι ο μέσος όρος της ΕΕ των 15 για να πετύχουν αυτό το εισόδημα.

Η βιώσιμη αύξηση στο βιοτικό επίπεδο απαιτεί οι οικονομίες να συνδυάζουν τη γη, την εργασία, το κεφάλαιο και την τεχνολογία με ακόμη πιο αποτελεσματικούς τρόπους. Η Βρετανία δεν έχει κάνει καλή δουλειά σε αυτό. Οι επιδόσεις παραγωγικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν αξιολύπητες, και διαμορφώνονται μόλις στο 90% του μέσου όρου των 15. Αυτό βοηθάει να εξηγηθεί γιατί οι μισθοί των Βρετανών έχουν αυξηθεί κατά πολύ λιγότερο από ό,τι αυτοί των Γάλλων και Γερμανών τα τελευταία 15 χρόνια.

Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το Λονδίνο και τα περίχωρά του. Εκτός από το Λονδίνο, μόλις μία βρετανική περιοχή –νοτιοανατολικά της Βρετανίας- έχει κατά κεφαλή ΑΕΠ υψηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ των 15, που σημαίνει ότι μόνο το 27% του βρετανικού πληθυσμού ζει σε περιοχές πιο εύπορες από εκείνες του μέσου όρου της ΕΕ.

Οι φτωχές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός του ότι είναι μακριά από το να συμβαδίζουν με τις πλουσιότερες περιοχές της ΕΕ –όπως θα περίμενε κανείς καθώς εφαρμόζουν τεχνολογίες και πρακτικές που αναπτύσσονται αλλού, έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Τα προβλήματα της Βρετανίας βρίσκονται κυρίως στην πλευρά της προσφοράς και στη δομή των δημοσίων δαπανών. Τρία βασικά ζητήματα ξεχωρίζουν: οι φτωχές δεξιότητες ενός μεγάλου μέρους του εργατικού δυναμικού, αδύναμες υποδομές και έλλειψη προσιτής στέγασης. Και η συγκέντρωση των πολιτικών και εμπορικών δυνάμεων στο Λονδίνο.

Δυστυχώς, οι κίνδυνοι του Brexit επιδεινώνουν τα περισσότερα, αν όχι όλα, αυτά τα προβλήματα. Και οι ήδη τρομακτικές περιφερειακές ανισορροπίες της Βρετανίας είναι πιθανό να επιδεινωθούν περαιτέρω, αφήνοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας να δει σε περιοχές σημαντικά πιο φτωχές από τον μέσο όρο της ΕΕ των 15.

Οι Συντηρητικοί θα παράσχουν κάποια δημοσιονομική ώθηση για να αντιμετωπίσουν την υποχώρηση της ανάπτυξης που προκλήθηκε από το Brexit, αλλά δεν θα προχωρήσουν στις μακροχρόνιες επενδύσεις στις υποδομές και στην εξειδίκευση που χρειάζονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουν λίγους βουλευτές στις φτωχότερες περιοχές που θα επωφελούνταν περισσότερο από αυτές τις δαπάνες, ενώ ο υψηλότερος δανεισμός που θα προέκυπτε και/ή φορολόγηση θα ήταν αντιλαϊκά στον πυρήνα των ψηφοφόρων τους στον εύπορο Νότο της Αγγλίας.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.cer.org.uk/publications/archive/policy-brief/2016/brexit-britain-poor-man-western-europe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.