Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Γιατί η Deutsche Bank μπορεί να βυθίσει την Ευρώπη στο χάος


Η άμεση αιτία της αναταραχής στην οποία έχει περιέλθει αυτή τη στιγμή η Deutsche είναι ένα πρόστιμο – το οποίο αμφισβητεί η Deutsche – ύψους έως 14 δισεκ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων. Όμως οι ανησυχίες για την τράπεζα δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό το πρόστιμο...



Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ, πολλά Hedge Funds έχουν αποσυρθεί τις τελευταίες ημέρες από την Deutsche Bank, ενώ ταυτόχρονα κάποιοι επώνυμοι επενδυτές είχαν φτιάξει θέσεις short έτοιμοι να εκμεταλλευτούν την «τύχη» του γερμανικού τραπεζικού γίγαντα. Aν και η πλειοψηφία των 200 περίπου πελατών της Deutsche Bank στο τμήμα εκκαθάρισης παραγώγων δεν έχουν κάνει κάποια κίνηση, ορισμένα funds μετέφεραν αυτή την εβδομάδα μέρος των δραστηριοτήτων τους σε άλλες εταιρείες, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της τράπεζας που έχει δει το Bloomberg. Τα Millenium Partners, Capula Investement Management και Rokos Capital Management είναι μεταξύ των 10 hedge funds που έχουν κόψει την έκθεση τους, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή στο πρακτορείο.

Τα hedge funds χρησιμοποιούν την Deutsche Bank για την εκκαθάριση των συναλλαγών τους σε παράγωγα επειδή δεν είναι μέλη οίκων εκκαθάρισης.

Η τοξική απειλή της Deutsche Bank έχει να κάνει κυρίως με τα παράγωγα. Τα μεγέθη είναι τρομακτικά, καθώς το σύνολο των συμβολαίων παραγώγων που έχει η Deutsche Bank ξεπερνά σε μέγεθος το δεκαπενταπλάσιο του γερμανικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Credit Suisse, τα προβλήματα της γερμανικής τράπεζας, αλλά και του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, διακρίνονται σε τρία είδη: βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Σχετικά με τα πρώτα, αυτά εδράζονται στις έντονες μεταβολές των αγορών, στις πιέσεις επί της ρευστότητας και στη μείωση του περιθωρίου κέρδους από τις επενδυτικές δραστηριότητες.

Το μείζον πρόβλημα ωστόσο, συνίσταται στη φύση και στην έκταση των άλλων δύο. Η έκθεση της Deutsche Bank στην υψηλού ρίσκου αγορά των παραγώγων ανέρχεται στα 54 τρισ. ευρώ – ποσό 20 φορές μεγαλύτερο από το γερμανικό ΑΕΠ. Την ίδια ώρα, η έκθεση στα κρατικά ομόλογα αριθμεί στα 9,6 τρισ. ευρώ – ποσό σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από το γερμανικό ΑΕΠ. Πρόκειται επομένως, για ενδείξεις, οι οποίες σαφέστατα δεν εμπνέουν αισιοδοξία και κατά κύριο λόγο, δεν καθησυχάζουν τις αγορές.

Στα παραπάνω πρέπει να προσταθούν και οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών –BIS, οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές και κατά δεύτερο λόγο οι ιαπωνικές τράπεζες είναι θύματα των χαμηλών επιτοκίων που έχουν δρομολογήσει οι κεντρικοί τραπεζίτες σαν ύστατο εργαλείο διασφάλισης της αναχρηματοδότησης των «ανοιγμάτων».

Τα χαμηλά επιτόκια αναστέλλουν τη βασική δυνατότητα επέκτασης του κεφαλαίου μέσα από τη φυσιολογική διαδρομή του, δηλαδή αυτή της θετικής διαφοράς ανάμεσα στις αποδόσεις και στο κόστος του. Η απόδοση των κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα είναι μικρότερη κατά αρκετές μονάδες βάσης (bp) από το κόστος αυτών των κεφαλαίων, επιβεβαιώνεται από την BIS και επισημαίνεται σαν βασικός κίνδυνος στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος.

Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έρχονται να καλύψουν τις μαύρες τρύπες των ανοιγμάτων που μόνο ένα μέρος τους είναι τα «κόκκινα δάνεια» της Ιταλίας, της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης (περίπου ένα τρισ. ευρώ συνολικά).

Τα χαμηλά έως μηδενικά επιτόκια και η χαμηλή έως μηδενική ανάπτυξη της οικονομίας είναι λοιπόν δύο βασικές παράγοντες. Σε περιπτώσεις όπως αυτή της Deutshe Bank η οποία έχει επεκτείνει τη μόχλευση των κεφαλαίων της εκατοντάδες φορές πάνω από κάθε επιτρεπτό όριο, αν σκεφτεί κανείς τα δεκάδες τρισ. ευρώ παραγώγων στα οποία είναι ανοικτή, σε αυτές τις συνθήκες μετατρέπονται σε ωρολογιακές βόμβες στα θεμέλια του συστήματος.


Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Ουδέν σχόλιο

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν συζήτησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας την απαίτηση των αμερικανικών αρχών από την Deutsche Bank για την καταβολή προστίμου έως 14 δισ. δολαρίων, δήλωσε Γερμανίδα εκπρόσωπος σήμερα.

«Η συζήτηση με τον Ομπάμα αφορούσε την Ουκρανία και τη Συρία και όχι άλλα θέματα», δήλωσε η εκπρόσωπος σε τακτική συνέντευξη τύπου στο Βερολίνου ερωτηθείσα για το εάν αναφέρθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα στην τηλεφωνική επικοινωνία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: «Δεν κάνουμε κανένα απολύτως σχόλιο για οποιαδήποτε εικασία σε σχέση με την Deutsche Bank». Η γερμανική κυβέρνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διέψευσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης για την τράπεζα.

Η Deutsche Bank πρέπει να επιβιώσει «μόνη της» χωρίς κρατική βοήθεια, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ Μίκελ Ράινς επιβεβαίωσε τα σχόλια που έγιναν σε δημοσιογράφους σήμερα έξω από την εβδομαδιαία συνεδρίαση του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.