Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

"Βόμβα" από τον Fitch για την εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού της υποδόσης


Οι κίνδυνοι που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος δεν έχουν «διαγραφεί», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup...



Ο οίκος προχωρά σε μία «περίληψη» των όσων διαδραματίστηκαν στο χθεσινό Eurogroup, αναφορικά τόσο με το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ, μετά την εκπλήρωση των 15 προαπαιτούμενων, όσο και για τα υπολειπόμενα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμά ότι η ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα φθάσει το 2017 στο 1,8%, δηλαδή με ρυθμό σαφώς μικρότερο από το 2,7% που προβλέπεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού της χώρας.

Το μεγάλο πρόβλημα κατά τον Fitch έγκειται στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, καθώς η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι. Παράλληλα εκτιμά ότι η κυβέρνηση διαθέτει αρκετά «μαξιλάρια» ρευστότητας ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το β’ τρίμηνο του 2017 και ως εκ τούτου μπορεί οι διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση να μην ολοκληρωθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο οίκος ξεκαθαρίζει ότι οι κίνδυνοι για το ελληνικό πρόγραμμα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς η επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα (1,7% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018) είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν. Επίσης προσθέτει ότι μία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να αποτελέσει κίνητρο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ελληνικό λαό να στηρίξει περισσότερο το πρόγραμμα, ενώ εάν αυτή δεν καταφθάσει μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.