Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Η UBS προειδοποιεί για σκάσιμο φούσκας ακινήτων, με πρώτο στην Ευρώπη το Λονδίνο [πίνακας]


Η UBS προειδοποιεί για τις φούσκα των ακινήτων σε 18 μεγαλουπόλεις...



 Οι τιμές έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία πέντε χρόνια και θα πρέπει να αναμένεται απότομη πτώση τους, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η ελβετική  τράπεζα χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να διευκρινίσει πότε θα σκάσει η φούσκα! Λονδίνο, Στοκχόλμη και Μόναχο είναι οι ευρωπαϊκές πόλεις που κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας.

Όπως επισημαίνεται οι ευρωπαϊκές πόλεις είναι υπερτιμημένες αφού τα χαμηλά επιτόκια τροφοδότησαν αύξηση της ζήτησης κατοικιών. Το Άμστερνταμ, η Ζυρίχη, το Παρίσι, η Γενεύη και η Φρανκφούρτη συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τις πόλεις που είδαν τις τιμές τους να τραβούν την ανηφόρα, με αποτέλεσμα η αγορά ακινήτων να θεωρείται ήδη υπερτιμημένη, ωστόσο δεν αντιμετωπίζουν ακόμη τον κίνδυνο “φούσκας”.

Στην κορυφή της λίστας για το 2016 βρίσκεται το Βανκούβερ του Καναδά και ακολουθούν Σίδνεϊ και Χονγκ Κονγκ, με stretched valuations, ενώ το Σαν Φρανσίσκο αξιολογήθηκε ως η πιο υπερτιμημένη αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ, χωρίς πάντως να βρίσκεται υπό την απειλή μίας “φούσκας”.

Η λίστα της UBS
Η λίστα της UBS

Σύμφωνα με την UBS, οι τιμές των ακινήτων που παραπέμπουν ή πλησιάζουν τον χαρακτηρισμό “φούσκα”, έχουν αυξηθεί περίπου κατά 50% σε σχέση με το 2011, ενώ σε άλλα οικονομικά κέντρα έχουν αυξηθεί λιγότερο από 15%. Χαμηλά επιτόκια και υπεραισιοδοξία στους επενδυτές για τις αποδόσεις έχουν συμβάλει στο φούσκωμα των αξιών, λέει η τράπεζα.

“Μια αλλαγή στη μακροοικονομική δυναμική, μια μετατόπιση στη διάθεση των επενδυτών ή μια σημαντική αύξηση εφοδιασμού θα μπορούσε να πυροδοτήσει απότομη μείωση στις τιμές των σπιτιών”, αναφέρει η UBS. “Οι επενδυτές στις υπεριμημένες αγορές δεν πρέπει να περιμένουν ανατίμηση πραγματικών τιμών μεσο-μακροπρόθεσμα.”

Το Βανκούβερ πέρασε στην πρώτη θέση από την τέταρτη που ήταν το 2015. οι τιμές των ακινήτων στην πόλη του Καναδά διπλασιάστηκαν την προηγούμενη δεκαετία, προκαλώντας την οργή των τοπικών οικογενειών που παλεύουν να διατηρήσουν σπίτια που πλέον “τρώνε” το 90% του μέσου – προ φόρου- εισοδήματος.

Το κόστος για μία τυπική μονοκατοικία τον Αύγουστο άγγιζε τα 1,6 εκατ. δολάρια Καναδά (περίπου 1,08 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με το Real Estate Board of Greater Vancouver. Η περιφερειακή κυβέρνηση τον Αύγουστο επέβαλε έναν φόρο 15% στους αγοραστές από το εξωτερικό σε μια προσπάθεια να παγώσουν οι τιμές.

Το Σικάγο βρίσκεται στο τέλος της κατάταξης των οικονομικών κέντρων, καθώς οι τιμές δεν έχουν καταφέρει να ανακάμψουν μετά την ύφεση.

Η έρευνα δεν συμπεριέλαβε την Κίνα, όπου οι περισσότερες πόλεις αντιμετωπίζουν μια έκρηξη εξαιτίας της έλλειψης συνεκτικών δεδομένων, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της UBS.

Στις περισσότερες πόλεις στον κόσμο, η αγορά διαμερίσματος 60 τ.μ. είναι ανέφικτη για το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που ζουν με το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός υψηλά ειδικευμένου στον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με την τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.