Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ο Νάισελμπλουμ κόβει τον βήχα του Τσίπρα για το χρέος και δίνει... σιρόπι για το 2018


Η συζήτηση για τα μακροπρόθεσμα μέτρα με στόχο την ελάφρυνση του χρέους θα γίνουν στο τέλος του προγράμματος, τονίζει και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισλμπλουμ, πιστός στη γραμμή του Βερολίνου...



 Τον Δεκέμβριο θα τεθούν στο τραπέζι του Eurogroup τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, προσθέτει, σύμφωνα με το Reuters.

Οι επανειλλημένες αναφορές του προέδρου της Αμερικής Μπ.Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στο χρέος και στην ανάγκη ελάφρυνσής του προκειμένου να αναπνεύσει η ελληνική οικονομία, επαναφέρει με ένταση το θέμα στο προσκήνιο φέρνοντας σε δύσκολη θέση το Βερολίνο, που σπεύδει να το υποβαθμίσει, τονίζοντας ότι δεν αλλάζει τις αποφάσεις του για συζήτηση του χρέους μετά το 2018.

Τη θέση του αυτή για το ελληνικό χρέος ο Μπ.Ομπάμα αναμένεται να θέσει ασκώντας «πίεση» και στη καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, επόμενος σταθμός μετά την Αθήνα. Ωστόσο, τα περιθώρια της Μέρκελ να ακολουθήσει τις συστάσεις Ομπάμα είναι περιορισμένα κυρίως για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.

«Μια αλλαγή της πολιτικής μας αποκλείεται» έσπευσε να δηλώσει γερμανική κυβερνητική πηγή. Το ζήτημα, πρόσθεσε, έχει τεράστια σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Γι αυτό και η στάση της Άνγκελα Μέρκελ δεν αλλάζει από μέρα σε μέρα, ούτε κι αν παρεμβαίνουν ξένοι πολιτικοί, όσο ισχυροί και να είναι αυτοί».

Ωστόσο, εξίσου δύσκολο είναι η Γερμανία να αποφύγει τη εκτενή συζήτηση για το θέμα καθώς ο διεθνής Τύπος στο σύνολό του εστιάζει τις δύο τελευταίες ημέρες στις παραινέσεις του Αμερικανού προέδρου στην ΕΕ για την Ελλάδα, βγάζοντας τίτλους από τη φράση του Ομπάμα ότι «η λιτότητα από μόνη δεν επιτρέπει την επίτευξη ευημερίας», δεν βοηθά την ανάπτυξη και ότι είναι αναγκαία σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα ο Ομπάμα μιλώντας για πολιτική απόφαση που θα δώσει ένα μήνυμα στους ευρωπαίους πολίτες, που απογοητευμένη αναζητούν ελπίδα και προοπτική σε ακραία κινήματα, κόμματα, ανθρώπους, κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση για τη Γερμανία και τη Μέρκελ που επενδύει στην ευρωπαϊκή εικόνα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.