Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

20χρονος πέθανε αλλά «έδωσε» ζωή σε επτά συνανθρώπους μας


«Δώρα ζωής» σε 7 ανθρώπους χάρισε με τον θάνατό του ένας 20χρονος που κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις...


 την περασμένη Παρασκευή στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».
Η οικογένεια του άτυχου νέου, με τη στήριξη των ιατρών της ΜΕΘ, βρήκε το ψυχικό σθένος να προσφέρει τα όργανα του 20χρονου σε ασθενείς που έχρηζαν μεταμόσχευσης.
Άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), που ανέλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη. Η όλη διαδικασία από την στιγμή της έναρξης μέχρι και την πλήρη ολοκλήρωση της, διήρκησε περίπου 45 ώρες.

Στήθηκαν γέφυρες ζωής με πέντε νοσοκομεία
Στο χειρουργείο του «Ερρίκος Ντυνάν» έφτασαν χειρουργικές ομάδες από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Γ.Ν.Α «Λαϊκό», το Π.Γ.Ν. «Αττικόν» καθώς και από μοσχευτικά κέντρα της Ιταλίας και της Ουγγαρίας.
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΜ, από το απόγευμα της Παρασκευής, η καρδιά του νεαρού άνδρα χτυπά ξανά σε μια γυναίκα 30 ετών, από την Αθήνα η οποία βρισκόταν υπό μηχανική υποστήριξη καρδιάς εδώ και 14 μήνες.
Οι νεφροί μεταμοσχεύτηκαν σε δύο άνδρες 23 ετών και 37 ετών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και στον Ευαγγελισμό, οι οποίοι υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση 5 και 7 έτη αντίστοιχα.
Οι πνεύμονες μεταμοσχεύτηκαν σε ασθενή από Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Βουδαπέστης, ενώ το ήπαρ στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Παλέρμο.
Τέλος, οι κερατοειδείς μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο «Αττικόν».
Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία και οι λήπτες διανύουν τις πρώτες μετεγχειρητικές τους ημέρες νοσηλείας τους χωρίς καμία επιπλοκή.
«Ο ΕΟΜ ευχαριστεί θερμά όλους, όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη «γέφυρα ζωής» και ιδιαίτερα την οικογένεια του δότη για την πράξη αυτή ανθρωπισμού και γενναιοδωρίας. Η Δωρεά Οργάνων απαιτεί επιστημονική αρτιότητα από την πλευρά του υγειονομικού προσωπικού και ιδιαίτερη μεγαλοψυχία από την πλευρά της οικογένειας» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΜ.
«Όταν ο θάνατος στην Εντατική είναι πλέον γεγονός και η τεχνολογία μας δίνει τα μέσα, είναι ηθική υποχρέωσή μας να απευθυνθούμε στην οικογένεια του εκλιπόντος και να προτείνουμε τη δυνατότητα της Δωρεάς Οργάνων. Στη περίπτωση του νεαρού δότη, βρεθήκαμε απέναντι σε μια αξιοθαύμαστη και συγκινητική οικογένεια, που είχε ήδη σκεφτεί το ενδεχόμενο, μέσα από την απώλεια του παιδιού της, να δώσει ζωή σε άλλους ανθρώπους. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, τόσο το προσωπικό της ΜΕΘ, όσο και όλου του Νοσοκομείου μας συνεργάστηκε άμεσα και αποτελεσματικά για τη διασφάλιση αυτού του δώρου ζωής. Κάθε περιστατικό δωρεάς μας βγάζει όλους και πρώτα από όλους τον ίδιο το δότη περήφανους νικητές απέναντι στο θάνατο» ανέφερε με την ευακιρία αυτής της μεγαλόψυχης πράξης ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Ερρίκος Ντυνάν», καθηγητής κ. Γεώργιος Νάκος.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΟΜ Καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης ευχαρίστησε την οικογένεια του νεαρού άνδρα για τη μεγαλοψυχία που επέδειξε κι ευχήθηκε «η πράξη ανθρωπισμού στην οποία με γενναιότητα προέβη να απαλύνει σύντομα τον πόνο της απώλειας. Επίσης το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και το προσωπικό της ΜΕΘ και του χειρουργείου για το υψηλό επίπεδο της συνεργασία με τον ΕΌΜ και τις χειρουργικές ομάδες» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.