Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Κυρώσεις 300.000 ευρώ σε 5 ιδιωτικές κλινικές για υπερχρεώσεις - Σε εξέλιξη έλεγχοι


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα πραγματοποιούν οι επιθεωρητές της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής...


 Ασφάλισης (ΥΠΕΔΦΚΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, μόνο το α΄ εξάμηνο του έτους εκδόθηκαν από τη Γενική Επιθεωρήτρια Γεωργία Γεωργιάδου, 17 εντολές ελέγχου σε Ιδιωτικές Κλινικές, σε 3 Νοσοκομεία και 16 εντολές ελέγχου σε Διαγνωστικά Εργαστήρια.
Ήδη έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε 5 Ιδιωτικές Κλινικές, στις οποίες ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι, ύψους 300.000 ευρώ. Από τους ελέγχους των διαγνωστικών εργαστηρίων, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν, επεβλήθη σε ένα διαγνωστικό Κέντρο 3.439€ πρόστιμο, ενώ έχουν κληθεί για εξηγήσεις για σημαντικές και πολλές παραβάσεις Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια για καταχρηστικές χρεώσεις σε βάρος των ασφαλισμένων και βρίσκονται στη φάση αξιολόγησης και επιβολής κυρώσεων.
Παράλληλα η ΥΠΕΔΥΦΚΑ το τελευταίο διάστημα διεξάγει ελέγχους σχετικά με επιθέματα κατακλίσεων και προϊόντα ειδικής διατροφής, όπου παρατηρείται υψηλή παραβατικότητα.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 2015:
Επιβλήθηκαν κυρώσεις από ελέγχους σε 3 Ιδιωτικές κλινικές ύψους 85.000€ και καταχρηστικές χρεώσεις ασφαλισμένων από 16 Ιδιωτικές Κλινικές ύψους 154.835,55€. Οι σημαντικότερες παρατηρούμενες παραβάσεις που παρατηρήθηκαν σε ελέγχους σε Ιδιωτικές κλινικές και ΚΑΑ (Κέντρα Αποκατάστασης Αποθεραπείας το συγκεκριμένο έτος καταγράφονται κάτωθι:

• Μη ορθή κοστολόγηση βάσει τα Κ.Ε.Ν (Κλειστά Ελληνικά Νοσήλια).
• Υπερχρεώσεις και επιπλέον χρεώσεις νοσηλίων σε Ιδιωτικές Κλινικές και Κέντρα Αποκατάστασης
• Υπερχρεώσεις ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ ως ιδιωτών ασθενών κατά τη νοσηλεία τους, με αιτιολογία νοσηλεία ανώτερη θέση αυτής που δικαιολογεί ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Γ΄ θέση) ή υπερχρεώσεις σε νοσηλεία σε ΜΕΘ.
• Συνταγογράφηση και χρέωση διαγνωστικών εξετάσεων και επισκέψεων σε περιπτώσεις κλειστής νοσηλείας,ενώ αυτές συμπεριλαμβάνονται στο κλειστό νοσήλιο, με αποτέλεσμα επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ και του ασφαλισμένου.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι κάτωθι περιπτώσεις:
- Σε έλεγχο σε Ιδιωτική ψυχιατρική κλινική κατόπιν καταγγελίας 26 ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ και ασφαλισμένου στο Υπ. Υγείας για καταχρηστικές χρεώσεις σε βάρος των ασφαλισμένων, επιβεβαιώθηκε η καταγγελία και διαπιστώθηκαν ιδιωτικές χρεώσεις ασφαλισμένων σε ποσοστό διπλάσιο της συμμετοχής τους (κυρίως ασφαλισμένων ΙΚΑ) έως του ποσού των 300€ κάθε μήνα. Επίσης δηλώθηκε χρέωση ασθενούς με ταινίες σακχάρου, ενώ δεν έπασχε από διαβήτη. Διαπιστώθηκαν επίσης προβλήματα στις συνθήκες νοσηλείας και διαμονής των ασθενών στην κλινική. Το Πόρισμα διαβιβάστηκε στο Υπ. Υγείας για ενέργειες οι οποίες ήδη δρομολογήθηκαν. Επίσης, ενημερώθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη κατόπιν αιτήματος διερεύνησης δικής του καταγγελίας.

- Διερευνήθηκε καταγγελία για νοσηλεία ασφαλισμένου σε ιδιωτική κλινική. Η ιδιωτική κλινική προέβη σε καταχρηστική χρέωση στον ασφαλισμένο για τη νοσηλεία του με χρέωση ΚΕΝ και τη νοσηλεία του σε ΜΕΘ, του ποσού των 31.628,4 € και στον ΕΟΠΥΥ του ποσού των 4.056.19 €. Το πόρισμα διαβιβάστηκε στη Δ/νση Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ και στη Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ με προτάσεις για ενέργειές τους.

- Διερευνήθηκε καταγγελία σχετικά με τη νοσηλεία του ασφαλισμένου σε ιδιωτική κλινική. Η ιδιωτική κλινική προέβη σε καταχρηστική χρέωση στον ασφαλισμένο 5.000 ευρώ για τη νοσηλεία του.

- Διερευνήθηκε καταγγελία σχετικά με νοσηλεία στην σε ιδιωτική κλινική. Η ιδιωτική κλινική προέβη σε καταχρηστική χρέωση του ασφαλισμένου για τη νοσηλεία με χρέωση ΚΕΝ, σε ΒΟΧ Παίδων του ποσού των 1.400 € .

- Διερευνήθηκε καταγγελία από την Ιταλική Πρεσβεία σχετικά με τον έλεγχο των χρεώσεων (49.686,27 ευρώ) από ιδιωτική κλινική Αθηνών που αφορούν τη νοσηλεία Ιταλού υπηκόου. Ο ασθενής διεκομίσθη σε Δημόσιο Νοσοκομείο της Αθήνας από το ΚΥ Πάρου, με το ασθενοφόρο αεροσκάφος, που ανήκει στο «Βελέντζειο Ίδρυμα Πρόνοιας και Μορφώσεως Πάρου», με συνοδεία ιατρού, με διάγνωση πιθανή υπαραχνοειδή αιμορραγία. Σύμφωνα με την κατάθεση του Νευροχειρουργού, Δ/ντη Ν/Χ του Νοσοκομείου ο ασθενής με υπογραφή της συζύγου του αυθημερόν και παρουσία και σύμφωνη γνώμη του εκπροσώπου της Ιταλικής πρεσβείας εξήλθε από το Νοσοκομείο και μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική Αθηνών αφού πρώτα ενημερώθηκε αρμοδίως ότι ο εμβολισμός που είχε ανάγκη δεν γίνεται στο Νοσοκομείο, η δε χειρουργική επέμβαση θα εγένετο σε προγραμματισμένη βάση μετά από 5μερο με άμεσο κίνδυνο της ζωής του ασθενούς.
Για τη νοσηλεία του Ιταλού υπηκόου στο Νοσοκομείο και στο ιδιωτικό θεραπευτήριο δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες, που προβλέπονται και περιγράφονται στο αρ 29550/25-5-2012 έγγραφο του ΕΟΠΥΥ σχετικά με οδηγίες προς τις συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικές κλινικές για παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε Ευρωπαίους ασφαλισμένους (ηλεκτρονική αναγγελία, έκδοση εισιτήριου από την κλινική επίδειξη Ε.Κ.Α.Α ή Π.Π.Α, συμπλήρωση του Ε.Ε.Ε.Α), με αποτέλεσμα η νοσηλεία του να διέπεται από ιδιωτικό χαρακτήρα και όχι από αυτόν που περιγράφεται στην ανωτέρω εγκύκλιο και στο ΦΕΚ 1233/11-4-2012 ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ και αφορά τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ και αντίστοιχα τους Ευρωπαίους Πολίτες και έτσι να μη μπορεί να αποζημιωθεί για το ποσό που χρεώθηκε.

- Διερευνήθηκε καταγγελία σχετικά με τη νοσηλεία ασφαλισμένου του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτική κλινική. Η ιδιωτική κλινική προέβη σε καταχρηστική χρέωση στον ασφαλισμένο για τη νοσηλεία του με χρέωση ΚΕΝ και ημερήσιο νοσήλιο, του ποσού των 1.981,58 €.

- Διερευνήθηκε καταγγελία σχετικά με τη νοσηλεία ασφαλισμένου του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτική κλινική που χρεώθηκε 8.924,63 ευρώ ενώ μετά την επεξεργασία των στοιχείων θα έπρεπε να χρεωθεί 1.493,46 ευρώ.

- Διερευνήθηκε καταγγελία σχετικά με τη νοσηλεία ασφαλισμένου του ΕΟΠΥΥ σε Ιδιωτική Κλινική και διαπιστώθηκε ότι χρεώθηκε 81.997,71 ευρώ ενώ μετά την επεξεργασία των στοιχείων θα έπρεπε να χρεωθεί 9.448 ευρώ.

- Διερευνήθηκε καταγγελία σχετικά με τη νοσηλεία ασφαλισμένου του ΕΟΠΥΥ σε Ιδιωτική Κλινική και διαπιστώθηκε ότι χρεώθηκε 2.400 ευρώ, ενώ μετά την επεξεργασία των στοιχείων δεν έπρεπε να χρεωθεί καθόλου γιατί επρόκειτο για καρδιοχειρουργική επέμβαση.

- Διερευνήθηκε καταγγελία σχετικά με τη νοσηλεία ασφαλισμένου του ΕΟΠΥΥ σε Ιδιωτική Κλινική που χρεώθηκε 32.592,37 ευρώ ενώ μετά την επεξεργασία των στοιχείων η οφειλή του θα έπρεπε να περιοριστεί στο ποσό των 2.230,59 ευρώ.

- Διερευνήθηκε καταγγελία σχετικά με τη νοσηλεία ασφαλισμένου του ΕΟΠΥΥ σε Ιδιωτική Κλινική και διαπιστώθηκε ότι χρεώθηκε 4.588,40 ευρώ, ενώ μετά την επεξεργασία των στοιχείων η οφειλή του θα έπρεπε να περιοριστεί στο ποσό των 264,68 ευρώ.

- Διερευνήθηκε καταγγελία σχετικά με τη νοσηλεία ασφαλισμένου του ΕΟΠΥΥ σε Ιδιωτική Κλινική, στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και διαβίβαση στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ από τη Δ/νση Οικονομικής Αστυνομίας. Προέκυψε ζημίωση του ΕΟΠΥΥ από τη μη νοσηλεία του σε Γενική Κλινική κατά το ποσό των 2.155, 15 ευρώ συν το ποσό που αντιστοιχεί σε μία ημέρα νοσηλείας του ΚΕΝ Π03Χα. Επίσης, για τον ίδιο ασφαλισμένο άλλη Ιδιωτική κλινική, στην οποία νοσηλεύθηκε, χρέωσε καταχρηστικά τον ΕΟΠΥΥ με 600 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ΥΠΕΔΥΦΚΑ δέχεται πληθώρα καταγγελιών από ασφαλισμένους, το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το Σ.Ε.Υ.Υ.Π., το Συνήγορο του Πολίτη, το Συνήγορο του Καταναλωτή, την Οικονομική Αστυνομία, το Γραφείο Καταγγελιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.