Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Εμετικός Μουζάλας: Τυχαίο γεγονός η τραγωδία στη Μόρια


Σε γραμμή Κυρίτση κινείται και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, για την τραγωδία στη Μόρια, όπου θρηνήσαμε δύο νεκρούς...



Ο υπουργός σε συνέντευξή του δήλωσε ότι πρόκειται για «τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε», το οποίο ωστόσο κάνει «επιτακτική την ανάγκη για τη βελτίωση των συνθηκών στο hot spot» και απευθύνει «έκκληση στους νησιώτες να πάψουν να ακούνε λαϊκίστικες λύσεις και να υποστηρίξουν τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων».

Την πρωτοφανή τοποθέτηση ότι η τραγωδία στη Μόρια με τους δύο νεκρούς – μια γιαγιά και το 6χρονο εγγονάκι της – θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε σπίτι, είχε διατυπώσει την Παρασκευή ο υπεύθυνος Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

«Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε κλίμα συναίνεσης, αλλά από ένα σημείο και μετά θα επιβάλουμε τις λύσεις», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κύριος Μουζάλας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων στα νησιά για την κατασκευή χώρων φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες.

«Κλίμα συναίνεσης δεν θα πει ότι δεν κάνουμε τίποτα», διευκρινίζει ο κ. Μουζάλας και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνει, επίσης, λόγο για «μαύρη προπαγάνδα» στα νησιά, ενώ κατηγορεί και τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει συνταχθεί με ακροδεξιά στοιχεία και υποκινεί τον πληθυσμό».

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μουζάλας αποκαλύπτει ότι το επόμενο διάστημα τα κέντρα φιλοξενίας θα μειωθούν κατά το ήμισυ με ταυτόχρονη μείωση και του πληθυσμού σε αυτά, καθώς και ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η παροχή μετρητών ή κουπονιών για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών.

Επίσης, ο κ. Μουζάλας απαντά στις κατηγορίες για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος της κυβέρνησης για το προσφυγικό ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει ταχυδακτυλουργός που να βγάζει λαγούς από το καπέλο του».

Ο υπουργός εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και περιγράφει τις τρεις μάχες που δίνει η κυβέρνηση σε διπλωματικό επίπεδο: για τη μεταφορά μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, την αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου και το αίτημα για δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Επίσης, αναφέρεται και στην απόφαση του Βελγίου να μην ανανεώσει τη θητεία των Βέλγων εμπειρογνωμόνων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου για λόγους ασφαλείας, αλλά ζητάει η συζήτηση να επικεντρωθεί στις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όπως λέει, δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Τέλος, σχετικά με την εξαίρεση της Διεύθυνσης Ιθαγένειας από το νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Μουζάλας απαντά ότι «η πολιτική της κυβέρνησης για την ιθαγένεια δεν θα κριθεί από το σε ποιο υπουργείο είναι» και διαπιστώνει την ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για την απόδοση ιθαγένειας, ώστε να είναι περισσότερο αντικειμενική, στα πρότυπα των συστημάτων της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.