Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Ένα ελληνικό όραμα: Ο εθνικός Φιλελευθερισμός [άποψη]


Το 2021 το Ελληνικό κράτος συμπληρώνει 200 χρόνια ζωής , είναι ένα νέο κράτος αν το συγκρίνει κάποιος με άλλα Ευρωπαϊκά. Ένα νέο κράτος που κλήθηκε να διαχειριστεί μια τεράστια ιστορία , συχνά δυσανάλογη με το μέγεθος του, τις οικονομικές και κοινωνικές δυνατότητες του...



Γράφει ο Γιάννης Βουτσινάς/στο koolnews.gr*

Παρ όλα αυτά τα κατάφερε. Επεκτάθηκε, ενέταξε στο εσωτερικό του εδάφη και πληθυσμούς που η ρίζα τους ήταν κοινή αλλά οι ιστορικές συγκυρίες τους κρατούσαν πάντα διασπασμένους. Είχε και μεγάλες αποτυχίες , δέχτηκε ξεριζωμένους, πρόσφυγες, κατατρεγμένους συνέλληνες και μη και κατάφερε τις περισσότερες φορές να στεγάσει , να θρέψει και να δώσει δουλειά και ευκαιρίες προκοπής σε εκατομμύρια ανθρώπων. Το Ελληνικό κράτος στάθηκε το « Κοινό των απανταχού Ελλήνων» που μπορεί και πολλές φορές να στενοχώρησε ή να πίκρανε τους Έλληνες αλλά στάθηκε ο καρπός της ελευθερίας για το οποίο τόσες και τόσοι συμπατριώτες μας έχυσαν το αίμα τους.

Τα τελευταία 7 χρόνια το Ελληνικό κράτος βιώνει μια πρωτοφανή κρίση. Οικονομική και αξιακή. Δεν είναι μόνο η μείωση των εισοδημάτων αλλά ότι πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί «όνειρο» . Οι νέες γενιές , γενιές μορφωμένες που θα έπρεπε να προσφέρουν στη πατρίδα, να φτιάξουν τις οικογένειες τους , να συνεχίζουν να στηρίζουν την Ελλάδα μας βιάζονται να την εγκαταλείψουν. Η ανεργία, η κατάρρευση της Παιδείας, η διάσπαση της κοινωνικής συνοχής, η υπογεννητικότητα οδηγεί μαθηματικά τη Πατρίδα σ’ εκφυλισμό και τους Έλληνες σε μια νέα, σύγχρονη προσφυγιά.

Σήμερα όσο ποτέ η πατρίδα χρειάζεται ηγέτες με όραμα, με κοινωνική ευαισθησία, που να διαθέτουν τους δημόσιους πόρους με διαφάνεια και κοινωνικό πρόσημο, ηγέτες όπως τον Παναγή Τσαλδάρη που ίδρυσε το Λαϊκό Νοσοκομείο ώστε να νοσηλεύονται δωρεάν οι οικονομικά αδύναμοι, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο που έδωσε σάρκα και οστά στο ΙΚΑ, ένα Κωνσταντίνο Καραμανλή που ίδρυσε τον ΟΓΑ το 1961. Χρειάζεται μια πολιτική που να υπερασπίζεται και θωρακίζει τον αδύναμο, να του δίνει ευκαιρίες επανένταξης , πολιτική που να σέβεται τον εργαζόμενο, τη μεσαία αστική τάξη. Όραμά της είναι να οικοδομήσει μία κοινωνία με αλληλεγγύη και ένα κοινωνικό κράτος, με γερά θεμέλια που να υπηρετεί και όχι να καταδυναστεύει τον πολίτη, που να παρέχει ελευθερία στον επιχειρηματία, φιλική αντιμετώπιση στον επενδυτή, προοπτική στη καινοτομία. Μια χώρα που θα αναζητά την ευμάρεια μέσα από την δημιουργική παραγωγική διαδικασία και θα μπορεί να υποστηρίζει από το αυτό το μέρισμα και τους πιο αδύναμους συμπατριώτες μας.

Έχουμε μια χώρα που τη λούζει ο ήλιος, την χαϊδεύει η θάλασσα και τη δροσίζουν οι άνεμοι και όμως δεν εκμεταλλεύεται τίποτα απ όλα αυτά για την ενεργειακή της αυτάρκεια. Ο τουρισμός θα μπορούσε να προσφέρει δουλειά σε χιλιάδες Έλληνες όλο το χρόνο , τα λιμάνια μας θα έπρεπε να είναι οι πύλες της Ευρώπης, το ζηλευτό ελληνικό κλίμα μας θα έπρεπε να είναι κίνητρο προσέλκυσης επενδύσεων, χώρων εργασίας , δημιουργικότητας και παραγωγής.

Η χώρα χρειάζεται μια νέα πολιτική πλατφόρμα, έναν όπως τον αποκαλώ εθνικό φιλελευθερισμό, που θα διασφαλίζει την ατομική ελευθερία και την ιδιωτική πρωτοβουλία και ταυτόχρονα θα κατοχυρώνει τα εθνικά δίκαια, την εθνική τους ακεραιότητα και υπόσταση. Θα αναδείξει και θα βρει τρόπους αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, κάτι που θα βασίζεται σ’ ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Θα παρέχει ελευθερία και κίνητρο δημιουργίας στο άτομο, θα ξαναβάλει στις ράγες έννοιες όπως η αξιοκρατία, η προκοπή, η ευκαιρία, το ρίσκο, η επιτυχία. Μια χώρα δυνατή , με αυτοπεποίθηση, με σφρίγος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να ξαναγίνει το σημείο αναφορά στη περιοχής επειδή θα είναι παραγωγική και δημιουργική και θα αγκαλιάζει τα παιδιά της.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας στον οικονομικό τομέα βιώνω καθημερινά τη κρίση, πέφτω καθημερινά μαζί με τους πελάτες μου στο τέλμα της κρίσης και προσπαθώ να τους βοηθήσω να σηκωθούμε ξανά μαζί. Οι απογοητεύσεις καθημερινά είναι τεράστιες, όμως η πεποίθηση μου παραμένει ακλόνητη: Λίγοι Έλληνες δύνανται να πετύχουν πολλά, Οι απανταχού Έλληνες δύνανται να πετύχουν τα πάντα.

*Ο Γιάννης Βουτσινάς, οικονομολόγος MBA και πολιτικός επιστήμων MA, διατηρεί οργανωμένο λογιστικό γραφείο στο Πειραιά. Εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά για μια 8ετία και πρώην διευθύνων σύμβουλος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Είναι αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Φορέων της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.