Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

"Σφαγή" στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα


Συνολική αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων το 2017 και κυρίως το 2018 ζητά η Τρόικα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το προσχέδιο του μνημονίου, με την κυβέρνηση αργά αλλά σταθερά να τα υιοθετεί...



Πιο συγκεκριμένα, οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση:

-Να προχωρήσει σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση του συστήματος των οικογενειακών επιδομάτων. 
-Να καταργήσει τις παροχές που καλύπτονται από το ΚΕΑ ή τα οικογενειακά επιδόματα το 2017.
-Να επανασχεδιάσει/καταργήσει το επίδομα θέρμανσης το 2018.
-Να αναπτύξει πιλοτικές μεταρρυθμίσεις στα αναπηρικά επιδόματα στην κατεύθυνση μιας σύγχρονης και λειτουργικής αξιολόγησης με στόχο την επιλεξιμότητα των αναπηρικών επιδομάτων.
-Να εξορθολογίσει άλλα επιδόματα, όπως προσδιορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα, μαζί και εκείνα της κοινωνικής ασφάλισης, των μεταφορών και της εκπαίδευσης το 2017 και το 2018. 
-Να εξορθολογίσει τις φοροαπαλλαγές το 2017 και το 2018. 
-Να λάβει και άλλα μέτρα που προσδιορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα. 
-Να προχωρήσει στα επόμενα βήματα για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μητρώο ωφελούμενων προνοιακών παροχών. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κ. Θεανώ Φωτίου, "διαγράφηκε” από το Μνημόνιο η υποχρέωση εξεύρεσης 0,5% του ΑΕΠ (760 εκατ. ευρώ) κατ' έτος για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) από το 2017 κι έπειτα. 
Συγκεκριμένα, η κ. Φωτίου σημείωσε πως οι δανειστές δέχθηκαν να χρηματοδοτηθεί το ΚΕΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από παρεμβάσεις σε προνοιακά επιδόματα και επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης. Οι πόροι του ΚΕΑ θα προέλθουν φέτος από τα 260 εκατ. ευρώ του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο καταργείται, 8 εκατ. ευρώ από επιδόματα τα οποία ενσωματωθούν στο ΚΕΑ και επιπλέον 480-490 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό λόγω της καλύτερης εκ της αναμενόμενης επίδοσης του κρατικού προϋπολογισμού το 2016.

Ωστόσο τα υπάρχοντα προνοιακά επιδόματα θα αφεθούν στο απυρόβλητο μόνο το 2017 αλλά όχι για το 2018. Και αυτό γιατί το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει να θέσει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2017 τρεις μηχανισμούς πλήρους αναδιάρθρωσης των πάσης φύσεως προνοιακών επιδομάτων: Τον ενιαίο μηχανισμό παρακολούθησης των δικαιούχων πάσης φύσεως κοινωνικών παροχών, τους ενιαίους κανόνες λειτουργίας όλων των προνοιακών ιδρυμάτων (δημοσίων και ιδιωτικών), καθώς και την ενιαία αρχή πληρωμών επιδομάτων.

Ποια επιδόματα θα ενσωματωθούν στο ΚΕΑ το 2017

Τα επιδόματα τα οποία θα ενσωματωθούν στο ΚΕΑ το 2017 είναι τα ακόλουθα:
1. επίδομα ένδειας,
2. επίδομα φυσικών καταστροφών,
3. επίδομα παρουσίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση,
4. επίδομα νεοεισερχομένου στην αγορά εργασίας.

Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας δήλωσε χθες ότι:

*Εντός του Δεκεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τη σύσταση εθνικού μηχανισμού παρακολούθησης κοινωνικής πολιτικής. 

*Έως την άνοιξη του 2017 θα έρθει νομοσχέδιο για την επιβολή ενιαίων κανόνων για όλα τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πρόνοιας.

*Έως τον Νοέμβρη του 2017 θα έχει συσταθεί ενιαία αρχή πληρωμών των επιδομάτων, αφού νωρίτερα έχει υπάρξει αναδιάρθρωση των υπαρχόντων κοινωνικών επιδομάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.