Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Το ΡΕΥΜΑ και η νέα πολιτική κίνηση που ψήνεται...


Πριν από λίγες μέρες, στο ξενοδοχείο President, έλαβε χώρα μια εκδήλωση, την οποία δεν ήταν πολλοί που πήραν χαμπάρι, παρά το δελτίο Τύπου που εστάλη...
Ήταν η παρθενική εκδήλωση του think tank ΡΕΥΜΑ, με βασικό ομιλητή τον απερχόμενο πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας Τζον Κίτμερ, ο οποίος ανέλυσε το ζήτημα των ελληνοβρετανικών σχέσεων στον απόηχο του Brexit. Ο κ. Κίτμερ εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος πως, όχι απλά δεν θα υπάρχει υπαναχώρηση, αλλά και οι συνθήκες του doing business για τους Έλληνες επιχειρηματίες θα βελτιωθούν.

Αλλά, με όλο τον σεβασμό, το ενδιαφέρον στην εκδήλωση, την οποία συντόνιζε η καλή συνάδελφος Μαριάννα Πυργιώτη, δεν ήταν η ομιλία του κ. Κίτμερ.

Το ενδιαφέρον ήταν η εμφάνιση του ΡΕΥΜΑτος. Να σας πω, βέβαια, πως το ΡΕΥΜΑ είναι ακρωνύμιο, μιας και σημαίνει Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση. Εμπνευστές του είναι δύο στελέχη που προέρχονται από τη ΝΔ και έχουν διαγράψει μακρά πορεία: ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών επί Καραμανλή και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης επί Αντώνη Σαμαρά, Θανάσης Σκορδάς, και ο Μανώλης Αγγελάκας, ο οποίος υπήρξε ευρωβουλευτής από το 2007 έως το 2009, παίρνοντας τη θέση του Αντώνη Σαμαρά στην Ευρωβουλή, όταν αυτός επέστρεψε στην ενεργό πολιτική. Βέβαια, ο κ. Αγγελάκας δεν έμεινε εκεί, μιας και θήτευσε σε σωρεία θέσεων, τόσο στη ΝΔ όσο και στον κρατικό μηχανισμό, επί Σαμαρά, με τελευταία αυτή του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής από τον Ιανουάριο του 2014.

Ο κατάσκοπός μου στην εκδήλωση πρόσεξε και κάτι πολύ ενδιαφέρον, ήτοι ένα slide της παρουσίασης των σκοπών του ΡΕΥΜΑτος που φαινόταν σε έναν προτζέκτορα στο κέντρο της αίθουσας. Παρά το γεγονός πως οι εμπνευστές του κάνουν λόγο απλά για μια δεξαμενή σκέψης, ο κατάσκοπός μου προβληματίστηκε από αυτά που διάβασε. «Η χώρα διοικείται από μια ελίτ που είναι ανίκανη να βγάλει τη χώρα από την παρακμή» ήταν ένα σημείο του slide και μετά το καλύτερο: «Από το «κάτι να γίνει», πρέπει να πάμε στο «κάτι να κάνουμε».

Η αυθόρμητη ερώτησή μου προς τον κατάσκοπό μου ήταν: «Ποιοι θα το κάνουμε;». «Τι να σου πω…», μου απάντησε, αλλά μου τόνισε και θέλω να το προσέξετε πως το ακροατήριο δεν ήταν κομματικό, αλλά αντίθετα βρέθηκαν εκεί στελέχη επιχειρήσεων, άνθρωποι της αγοράς, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Και τότε κατάλαβα τον χρησμό που μου είχε δώσει ένας παράγων της Κεντροδεξιάς σε ένα από τα καφέ που γίνονται πλείστες όσες ζυμώσεις. «Να είσαι έτοιμος», μου είχε πει προ μηνός ο παράγων, «ψήνεται μια κίνηση εκτός των ορίων της ΝΔ και αυτοί που την κάνουν μου φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν, ακόμα και κόντρα σε όλους». Να τα μας… Μ’ άρεσε δε εξαιρετικά και η αναφορά στις «ελίτ». Άραγε, για ποιον να χτυπά η καμπάνα;

Όπως και να έχει, μαθαίνω πως έχουν γίνει ζυμώσεις ανά την Ελλάδα, σε μικρούς πυρήνες και σε λίγα μέρη, δοκιμαστικά. Απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί, διότι και ο χώρος της Κεντροδεξιάς είναι κουκιά μοιρασμένα και ήδη έχουν εμφανιστεί νέα σχήματα που θέλουν να διεκδικήσουν την ψήφο των δυσαρεστημένων της ΝΔ. Αλλά, ούτως
ειπείν, η ζύμωση είναι ενεργή. Το ερώτημα είναι, τι αποτέλεσμα μπορεί να φέρει.

Υπερκοριός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.