Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Τελεσίγραφο Ερντογάν - Μια ανάσα από την οριστική ρήξη με την Ε.Ε.


Προάγγελος της οριστικής ρήξης ΕΕ – Τουρκίας το τελεσίγραφο Ερντογάν;...




Ως προάγγελο της οριστικής ρήξης των σχέσεων με την Ευρώπη βλέπει το τελεσίγραφο του Ερντογάν προς την ΕΕ για το θέμα των προσφύγων ο Σερχάτ Γιουβέντς ειδικός επί των ευρωτουρκικών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, που αναφέρεται για το θέμα στην εφημερίδα Le Soir, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Eρντογάν επιδιώκει τη ρήξη, θεωρώντας πως η ΕΕ αποτελεί μία μορφή κηδεμονίας που τον εμποδίζει στην υλοποίηση όλων των πολιτικών του, αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν θέλει και να φέρει την ευθύνη του διαζυγίου, γνωρίζοντας ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί επιθυμία μέρους της τουρκικής κοινής γνώμης.

Στη νέα απειλή του Τούρκου Προέδρου ότι θα ανοίξει τα σύνορα και θα αφήσει τους μετανάστες να περάσουν στην Ευρώπη αναφέρεται εξάλλου άρθρο της Le Soir, στο οποίο σημειώνεται ωστόσο «ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα αυξηθούν εκ νέου οι μεταναστευτικές ροές, αν πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη απειλή, δεδομένου ότι η απότομη πτώση των αφίξεων δεν οφείλεται τόσο στη συμφωνία με την Τουρκία όσο στο κλείσιμο της Βαλκανικής οδού και στο γεγονός ότι η Ευρώπη έχει πλέον μετατραπεί σε ένα αβέβαιο προορισμό».

Γι’ αυτό και οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις σε αυτό το νέο επεισόδιο επίδειξης ισχύος από τον Eρντογάν, συνεχίζει το δημοσίευμα, ήταν χλιαρές, πλην βεβαίως της Ελλάδας, η οποία, ευρισκόμενη στην πρώτη γραμμή, χαρακτήρισε, δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, επιθετική ενέργεια τη χρησιμοποίηση των προσφύγων και μεταναστών για την επίτευξη άλλων στόχων, προσθέτοντας ότι τέτοιες δηλώσεις προκαλούν ανησυχία και θέτουν τη χώρα σε εγρήγορση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.