Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

Στρατηγός Πετρέους:Από το Ιράκ,στη CIA... υπουργός του Τράμπ;


Συνάντηση με τον απόστρατο στρατηγό και πρώην διευθυντής της CIA επί Ντέιβιντ Πετρέους θα έχει εντός της ημέρας ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των HΠΑ Ντόναλντ Τραμπ... Το όνομα του Πετρέους που υπηρέτησε δυο προέδρους ( Μπους και Ομπάμα) παίζει είτε για ΥΠΕΞ είτε για υπουργός Αμυνας. Τι εισηγείται για την σχέση με τη Ρωσία, πως οδηγήθηκε για μια γυναίκα σε παραίτηση από τη CIA.

Τις σχετικές με τη συνάντηση των κ.κ. Τραμπ και Πετρέους πληροφορίες μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Τραμπ θεωρεί τον Πετρέους κορυφαίο διπλωμάτη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Πηγές της ομάδας που έχει συγκροτήσει ο κ. Τραμπ, υπό τον νεοεκλεγέντα αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, για τη μετάβαση από την κυβέρνηση Ομπάμα στη νέα διακυβέρνηση, η οποία αρχίζει στις 20 Ιανουαρίου 2017, ανέφεραν ότι ο κ. Πετρέους εξετάζεται για τη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μεταξύ του 2011 και του 2012, ο απόστρατος στρατηγός ήταν διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, ενώ παλαιότερα είχε υπηρετήσει σε ανώτατες διοικητικές θέσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Εν τω μεταξύ ο Πετρέους προ ολίγων ημερών σε συνέντευξη στο βρετανικό BBC Radio 4 είχε υπαινιχθεί ότι θα απαντήσει καταφατικά σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ του προτείνει μία θέση στην νέα κυβέρνηση.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Πετρέους ο οποίος το 2012 υπέβαλε την παραίτησή του από την CIA επειδή, όπως παραδέχθηκε, είχε εξωσυζυγικό δεσμό, βολιδοσκοπείται για τη θέση του υπουργού Άμυνας.

Ερωτηθείς αν θα συμφωνούσε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Τραμπ, ο Πετρέους απάντησε: "Εχω ξαναβρεθεί στη θέση ένας πρόεδρος να απευθυνθεί σε μένα στο Οβάλ Γραφείο, σε μία δύσκολη στιγμή, λέγοντάς μου..."Σου ζητώ ως πρόεδρός σου και επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων να αναλάβεις την Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF). Το μόνο που μπορείς να απαντήσεις είναι 'ναι Κύριε Πρόεδρε.".

Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, δημοσίευμα της βρετανικής Guardian την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το όνομά του μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Ερωτηθείς αν η ιδιοσυγκρασία του Τραμπ είναι κατά τη γνώμη του κατάλληλη για τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, απάντησε: "Είναι στο χέρι των Αμερικανών σε αυτή την περίοδο, όχι μόνο να ελπίζουν να είναι (κατάλληλη) αλλά αν μπορούν να προσπαθήσουν να τον βοηθήσουν".

"Θα το δούμε. Δεν είμαι από αυτούς που είχαν επαφή μαζί του στο παρελθόν. Δεν γνωρίζω πως λειτουργεί. Είναι ενδιαφέρον ότι εκείνοι με τους οποίους είναι σε επικοινωνία λένε ότι είναι πολύ ευχάριστος, πολύ φιλόξενος, πολύ ευγενικός τύπος, που κάνει ερωτήσεις και διάλογο. Είναι ένας τύπος που έχει επιτύχει στη ζωή του".

Ωστόσο, ο Πετρέους άσκησε έμμεσα κριτική για κάποιες από τις προεκλογικές δηλώσεις Τραμπ χαρακτηρίζοντας τοξικά τα σχόλια του εκλεγμένου προέδρου εις βάρος των μουσουλμάνων.

Ο Πετρέους ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του ο Τραμπ θα μπορούσε να συνάψει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία και συνέκρινε τις πολιτικές του θέσεις με το άνοιγμα του προέδρου Νίξον στην Κίνα τη δεκαετία του '70.


Προειδοποίησε πάντως ότι η όποια τέτοια προσέγγιση θα πρέπει να επιχειρηθεί "με ορθάνοιχτα τα μάτια".

Ο Πετρέους υπηρέτησε ως ανώτατος αξιωματικός υπό τους προέδρους Μπους και Ομπάμα.

Υπήρξε διοικητής των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν πριν παραιτηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις για να αναλάβει την ηγεσία της CIA, θέση στην οποία τον διόρισε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Η πτώση του Αμερικανου Στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους είχε συγκλονίσει ένα ολόκληρο έθνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.