Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Έκθεση - φωτιά της Citigroup για Ελλάδα: Κανένα φως στον ορίζοντα


Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα σχολιάζει η Citigroup, σημειώνοντας πως η εμπιστοσύνη των Ελλήνων βρίσκεται στα επίπεδα της κρίσης του 2010-2012 και τα νοικοκυριά υποφέρουν, ενώ η επιστροφή της ανάπτυξης σε βιώσιμα επίπεδα δεν φαίνεται πουθενά ακόμα στον ορίζοντα...



Οπως σημειώνει, ο ρυθμός ανάπτυξης των λιανικών πωλήσεων υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος τον Αύγουστο, μετά την άνοδο κατά 9,5% ετησίως τον Ιούλιο.

Σε μέσο όρο τριμήνου όμως, η πραγματική ανάπτυξη των λιανικών πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 1,1% ετησίως τον Αύγουστο, έναντι -0,1% τον Ιούλιο και στο υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2015.

Οπως σχολιάζει η Citi, οι λιανικές πωλήσεις είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των ασταθών τουριστικών δαπανών.

Η τάση αυτή υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης παραμένει πολύ υποτονική εν μέσω των νέων μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας και ένα βαθιά αρνητικό ρυθμό αποταμίευσης των νοικοκυριών.

Όπως τονίζει η Citi, τα επίπεδα εμπιστοσύνης των νοικοκυριών δεν είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της ελληνικής κρίσης το 2010-2012.

Η Citi αναφέρεται και στην επιστροφή του οικονομικού κλίματος στα επίπεδα πριν την αναταραχή του καλοκαιριού του 2015 και την επιβολή των capital controls. Όπως σημειώνει, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν αυξήθηκε στο 93,8 τον Οκτώβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο δείκτης παραμένει κάτω από τα επίπεδα των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης και πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υπεραποδίδει ξεκάθαρα του καταναλωτικού κλίματος

Οπως τονίζει η Citi, ενώ το επιχειρηματικό κλίμα συνεχίζει να βελτιώνεται σιγά-σιγά καθώς τα capital controls χαλαρώνουν σταδιακά, οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης παραμένουν σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο και οι μεταρρυθμίσεις – αν και με καθυστέρηση – εφαρμόζονται, ο κλάδος των νοικοκυριών εξακολουθεί να υποφέρει από τα νέα μέτρα και ιδιαίτερα τις αυξήσεις φόρων.

Αυτό, όπως υπογραμμίζει, η Citi θα εμποδίσει την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη για πολύ καιρό ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.