Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Eurobank: Ποιο 2,7%; Ανάπτυξη 1,3% το 2017 και βλέπουμε...


Στο μισό της επίσημης πρόβλεψης Αθήνας και Θεσμών για ανάπτυξη το 2017, δηλαδή στο 1,3%, εκτιμάται ο ρυθμός ανάπτυξης που θα εμφανίσει η ελληνική οικονομία του χρόνου...



Όπως αναφέρει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη της «αγοράς», ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης το 2017 αναμένεται περίπου στο μισό, ήτοι +1,3%, των εκτιμήσεων του προϋπολογισμού 2017, της ΕΕ και του ΔΝΤ, επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο της δελτίο.

Η επίσημη πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2017 είναι στο 2,7%. Ωστόσο, τους τελευταίους δύο μήνες έχει καταγραφεί μείωση της προαναφερθείσας απόκλισης κατά -0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2017, το 9ετές ελληνικό επεισόδιο κρίσης, ανταγωνιστικότητας και αξιοπιστίας, αναμένεται να εισέλθει στην τρίτη του φάση. Ως γνωστόν, προηγήθηκαν 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης και 3 χρόνια στασιμότητας.

Η επίσημη πρόβλεψη για τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το 2017 είναι στο +2,7% από -0,3% (εκτίμηση) το 2016. Τα εν λόγω μεγέθη είναι παρόμοια με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) και οριακά δυσμενέστερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τον Οκτώβριο 2016, ήτοι +0,1% και +2,8% για το 2016 και το 2017 αντίστοιχα. Βάσει των εκτιμήσεων της ΕΛ.ΣΤΑΤ για τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης του 3ου τριμήνου 2016, ήτοι +0,5% QoQ και +1,5% YoY, και κάνοντας την υπόθεση ότι στο 4ο τρίμηνο 2016 δεν θα υπάρξει κάποια μη αναμενομένη αρνητική διαταραχή, τότε η ετήσια μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ για το σύνολο του έτους 2016 δύναται να είναι ελαφρώς υψηλότερη από τις επίσημες εκτιμήσεις, σημειώνει η τράπεζα.

Η προβλεπόμενη ανάκαμψη για το 2017 στηρίζεται στην προοπτική ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,8%), του ακαθάριστου σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου (+9,1%) και των εξαγωγών (+5,3%). Αρνητική συνεισφορά αναμένεται να έχουν η δημόσια κατανάλωση (-0,3%) και οι εισαγωγές (+3,2%).

Οι υποθέσεις στις οποίες βασίζονται οι προαναφερθείσες προβλέψεις είναι: 1ον συνεπής και αποτελεσματική εφαρμογή του 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, 2ον σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, 3ον πρόοδος στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και 4ον θετική εξέλιξη των διαβουλεύσεων αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, καταλήγει η Eurobank.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.