Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Επιχείρηση "Restart" στο Ποτάμι ενώ του 'φυγε κι άλλος βουλευτής!


Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετριούνται πλέον οι βουλευές του Σταύρου Θεοδωράκη. Σήμερα ακόμη μία βουλευτής ανεξαρτητοποιήθηκε, τη στιγμή που ο ίδιος φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή στο κόμμα, που φυλλορροεί δημοσκοπικά...Με το βλέμμα μακριά από τις δημοσκοπήσεις - όχι πως δεν τις μελετούν, όμως γνωρίζουν ότι η δημοσκοπική ανάκαμψη είναι συνάρτηση πολιτικών συγκυριών - στο Ποτάμι επιχειρούν εκστρατεία ανασύνταξης, με δεδομένα ότι πρώτον, το σενάριο επανασύνταξης της κεντροαριστεράς έχει πεθάνει και δεύτερον, ότι οι εκλογές είναι μακριά από τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα.

Χθες, στην Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) όπως αποκαλείται στο Ποτάμι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε το σύνθημα του πολιτικού restart του κινήματός του, ζητώντας από τα στελέχη του να βγουν στην κοινωνία και να αγωνιστούν στήνοντας καινούριες συμμαχίες. “Αυτός ο χειμώνας θα αποδείξει ότι και να μην υπήρχε το Ποτάμι θα έπρεπε να το εφεύρουμε”, είπε ο κ. Θεοδωράκης κλείνοντας την ομιλία του χθες, επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα χρειάζεται λύσεις μακριά από τους λαϊκιστές και τους συντηρητικούς.

«Ξεκινάμε σήμερα και για 4 μήνες μια εκστρατεία σε όλη τη χώρα με την δημιουργική τρέλα που μας διακρίνει .Παίρνουμε τα βουνά , τις πλαγιές, τα χωριά και τις πόλεις για να μιλήσουμε με όλους αυτούς που ψάχνουν απαντήσεις και όχι εικονίσματα», είπε χθες ο κ. Θεοδωράκης, ζητώντας από βουλευτές, στελέχη και μέλη της επιτροπής διαλόγου να πάει εκεί όπου δεν έχει φτάσει η φωνή του κινήματος.

Για το Ποταμικό επιτελείο, η στρατηγική είναι εστιασμένη σε δυο επίπεδα: αφενός να αναδείξει τις τραγικές ελλείψεις στην κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κι αφετέρου να επισημάνει ότι η ΝΔ δεν ξεκολλάει από το συντηρητικό παρελθόν της. “Δείτε τα κοινωνικά θέματα: Για τον χωρισμό κράτους εκκλησίας δεν βγάζουν λέξη. Ούτε το σύμφωνο συμβίωσης δεν είχαν, όλοι, την τόλμη να ψηφίσουν”, ήταν η αποστροφή του κ. Θεοδωράκης χθες, αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τον εγκατέλειψε και η ΜάρκουΜε επιστολή της προς τον Σταύρο Θεοδωράκη, η βουλευτής του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου ανακοινώνει την αποχώρησή της από το κόμμα και την ανεξαρτητοποίησή της.

Ολόκληρη η επιστολή Μάρκου έχει ως εξής:

«Η χθεσινή σου τοποθέτηση στην ΜΕ.ΣΥ.Α αντιλαμβάνομαι πως επιβεβαιώνει στην ουσία την απόφαση που έχεις λάβει για πολιτικά αυτόνομη πορεία του Ποταμιού. Το κάλεσμα σου να βρούμε καινούργιους συμμάχους στην κοινωνία και να κατευθυνθούμε στις άγονες γραμμές είναι μεν θεμιτό αλλά, φοβούμαι, αναποτελεσματικό, χωρίς πιθανότητες πια επιτυχίας.

Εξαντλήσαμε τον χαμένο χρόνο, Σταύρο, και η στιγμή απαιτεί ρεαλιστική εξέταση της κατάστασης, πολύ περισσότερο όταν η κοινωνία έχει γονατίσει και κάθε, μα κάθε επιφύλαξη πολιτικών συμμαχιών και συνεργασιών –από όπου κι αν προέρχονται- μοιάζει ασήμαντη μπροστά στο διακύβευμα της διάσωσης της χώρας. Έχω πει πολλές φορές μέσα στα όργανα αλλά και δημοσίως ότι η συζήτηση με όμορες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να προχωρήσει με κάθε θυσία και ζήτησα, στο πλαίσιο αυτό, υπερβαίνοντας τους εαυτούς μας, να αναγνωριστεί με γενναιότητα ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει και το Ποτάμι δεν μπορεί να θέτει όρους – ούτε βέβαια όμως και να παραδίνεται.

Έμεινα σταθερή στην άποψη αυτή, όπως και στην πολιτική μου στάση από την πολύ αρχή απέναντι στην κυβέρνηση, επιμένοντας στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης, στην ανάγκη δημιουργίας μιας ομοσπονδίας του προοδευτικού κέντρου και της συμμαχίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων ευρύτερα σε μια μετεκλογική προοπτική, με όλες τις αποχρώσεις μέσα. Επέμεινα στη συνέχιση της διαδικασίας του διαλόγου αλλά δεν εισακούστηκα. Η ύπαρξη και η ενίσχυση του χώρου αυτού είναι όρος σταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος της χώρας, στη δεδομένη, μάλιστα, πόλωση που υπάρχει. Είναι, όμως, και αναγκαία προϋπόθεση για να προλάβουμε την Ελλάδα ακόμη όρθια και την κοινωνία ζωντανή.

Ασφυκτιώ πλέον, και το λέω με κάθε ειλικρίνεια, μέσα στο Ποτάμι, σε ένα χώρο που ξεκίνησε πραγματικά με προοπτική και ελπίδα, με ταλαντούχους ανθρώπους με ιδέες και ικανότητες και κατέληξε σε δραματική συρρίκνωση της επιρροής του. Η πρόσκλησή σου να πάρουμε τις άγονες γραμμές, λυπάμαι να το πω, είναι στην εκτίμησή μου μάταιη και φοβούμαι ότι θα αποδειχθεί ατελέσφορη.

Από την άλλη, αν και οπωσδήποτε με στεναχωρεί ανθρώπινα η απόφασή μου να ανεξαρτητοποιηθώ σήμερα από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, είμαι βέβαιη ότι όχι μόνο κάνω αυτό που πιστεύω αλλά κάνω και αυτό που μου ζητούν μετ’ επιτάσεως εδώ και πολλούς μήνες οι πολίτες της περιφέρειάς μου που σταθερά με εκλέγουν βουλευτή τα τελευταία 4.5 περίπου χρόνια. Να συνεχίσω να προσπαθώ με τις όποιες δυνάμεις μου να βρει γρήγορα ο προοδευτικός δημοκρατικός χώρος την ενιαία πολιτική έκφραση, την κοινή πολιτική συνισταμένη που του αξίζει».

Η απάντηση Θεοδωράκη

'Αμεση ήταν η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη στην αποχώρηση της Κατερίνας Μάρκου από το Ποτάμι.

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει:

«Ο κ. Φωτήλας έφυγε γιατί, όπως είπε, είχε κάλεσμα από την ΝΔ.

Η κα Μάρκου έφυγε γιατί, όπως λέει, έχει κάλεσμα από το ΠΑΣΟΚ.

Είχε προηγηθεί ο κ. Θεοχάρης που έφυγε γιατί είχε κάλεσμα από παντού.

Όμως, όπως είπα και χθες στην Μεγάλή Συνάντηση των Αντιπροσώπων του Κινήματος, οι πιέσεις των παλιών συστημάτων δεν θα μας κάνουν να αλλάξουμε πορεία. Δεν θα μας ενσωματώσουν. Είναι προφανές ότι χρεώνομαι προσωπικά την ένταξη στα ψηφοδέλτια προσώπων που το μόνο που τελικά τους νοιάζει είναι η καρέκλα και ο μισθός. Και τρέχουν (φευ!) σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα τους τα εξασφαλίσουν. Περιμένουμε να τους δούμε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για να θυμίσουν και τότε σε όλους τους πολίτες τους λόγους που τους κάνουν να απεχθάνονται την πολιτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.