Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Πανελλήνια συγκίνηση για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου [video]


Στην Αθήνα η Κηδεία, στην Πάτρα η Ταφή...



Το τελευταίο αντίο θα πουν την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, η οικογένεια, οι φίλοι και οι πρώην συνεργάτες στον Κωστή Στεφανόπουλο που εξέπνευσε το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 90 ετών στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» από επιπλοκές πνευμονίας.

H κηδεία του θα γίνει στις 15:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Ψυχικό ενώ η ταφή του στην Πάτρα στο Α' Δημοτικό Κοιμητήριο.

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια». Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από «αμφοτερόπλευρη πνευμονία εξ εισροφήσεως». Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε και παρουσίασε ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος μέσα από τα λόγια του

«Αυτή η ευθύνη καθίσταται πιεστική διότι διαδέχομαι εσάς. Εναν πολιτικό άνδρα ο οποίος διέγραψε μια λαμπρότατη και μοναδική πορεία στη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου». Με αυτά τα λόγια ο Πελοποννήσιος πολιτικός, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος διαδέχθηκε στο προεδρικό Μέγαρο τον Φεβρουάριο του 1995 τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο πέμπτος μετά την μεταπολίτευση ύπατος πολιτειακός άρχοντας, αποδείχθηκε και ο πλέον δημοφιλής πρόεδρος στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. Από τον πρώτο καιρό κέρδισε τους Ελληνες με την σεμνότητα, το ήθος, την ευγένεια, την ευθύτητα, την κομψότητα και την αισθητική που απέπνεε η παρουσία του, από την ομιλία του μέχρι την συμπεριφορά του.

Γύρισε όλο τον κόσμο και έκανε τους Ελληνες να τον αγαπήσουν, προσφέροντάς τους εθνική αξιοπρέπεια. «Κηρύσσω την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και τον εορτασμό της 48ης Ολυμπιάδος της Σύγχρονης εποχής» είπε τον Αύγουστο του 2004 και η εικόνα του μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη, εγείροντας ρίγη συγκίνησης.

Ηταν αυτός που είχε το ανάστημα πριν από 16 χρόνια, υποδεχόμενος τον τότε πλανητάρχη Μπιλ Κλίντον, να πει ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από προστάτες. «Η Ελλάς δεν ζητεί από κανέναν να μεσολαβήσει υπέρ αυτής. Επικαλείται απλώς το Δίκαιον και τη Νομιμότητα. Δεν αγαπούμε τον πόλεμο, ούτε τον προβάλλουμε ως μέσο επιλύσεως των διαφορών».

Ηταν αυτός που εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα λέγοντας «όχι» στον πόλεμο του Ιράκ. «Ηταν ένας πόλεμος που δεν έγινε αποδεκτός από την Κοινότητα των Εθνών. Ενας πόλεμος που δεν είχε και δεν έχει δικαίωση αρχών, ένας πόλεμος δεν μπόρεσε να αποδείξει αυτό το οποίο εξήγγειλε».

Ηταν αυτός που υπενθύμισε στους Ευρωπαίους εταίρους ότι με ανατολίτικα παζάρια δεν μπορεί να γίνει διεύρυνση της Ευρωπαϊκής οικογένειας. «Μου κάνει εντύπωση πως ξαγρύπνησαν οι Ευρωπαίοι να διαπραγματεύονται τις «λέξεις» με τον κ. Ερντογάν, αντί να του πουν ότι αυτοί είναι οι όροι μας είτε τους αποδέχεστε είτε όχι, δικός σας λογαριασμός. Η Ευρώπη δεν διαπραγματεύεται έχει αρχές, τις οποίες επιβάλλει προς όλο τον κόσμο».

Ταξίδεψε όσο κανείς άλλος εκεί όπου υπάρχει ελληνισμός. Στις χώρες όπου διαπρέπει η ομογένεια αλλά και σε κάθε γενιά της Ελλάδας. «Ανεξαρτήτως των λαθών και των παραλείψεων που δικαίως προκαλούν πικρία και θυμό, δεν θα πάψει η Ελλάδα, οι αρχές και οι εκπρόσωποι να τιμούν το Καστελόριζο».

Πένθησε τιμώντας τους πιλότους που έχασαν την ζωή του στα Ίμια. «Δεν είναι μόνο η πολιτεία που θέλει να τιμήσει τους γενναίους αυτούς αξιωματικούς, αλλά ο ίδιος ο λαός πιστεύω εκφράζει τα ίδια αισθήματα».

Στις δύο θητείες του ως πρόεδρος ο Κωστής Στεφανόπουλος, υποδέχτηκε ως πρωθυπουργούς τον Κώστα Σημίτη (Απρίλιος 2000) και τον Κώστα Καραμανλή (2004) με τους οποίους κατά κοινή ομολογία είχε άψογη συνεργασία.

Eπαιρνε θέση στα μεγάλα θέματα που απασχολούσαν τον τόπο όπως το σκάνδαλο ντόπινγκ το 2004 για το οποίο είχε πει: «Φυλάξτε την ψυχή σας και το σώμα σας. Μην το εκθέτετε σε κινδύνους και πειρασμούς. Αν δεν το προστατέψετε εσείς οι ίδιοι αυτό το άνθος της νεότητάς σας, τί περιμένετε από τη νομοθεσία να κάμει; Από σας εξαρτάται».

Αλλά και μια βδομάδα πριν λήξει η θητεία του ο πρόεδρος Στεφανόπουλος έκανε μια σημαντική παρέμβαση με αφορμή την κρίση στην δικαιοσύνη και την εκκλησία. (Να καθιερώσουμε μια άλλη ποινή την οποία θα την απαγγέλλουν τα δικαστήρια. Ηθική ποινή. Να κηρύσσεται ανάξιος και αχρείος όποιος κάνει τέτοιες πράξεις. Να μην αναφέρεται μονάχα στους δικαστές αλλά και σε όλους τους δημοσίους λειτουργούς οι οποίοι χρησιμοποιούν το αξίωμά τους για να πλουτίσουν».

Πολιτικός, Πολίτης, Ανθρωπος, Παππούς. Εφυγε από το προεδρικό μέγαρο ως ο δημοφιλέστερος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.