Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Ξύπνησε (για πόσο;) ο Κοτζιάς και απάντησε στον Ερντογάν με πυγμή! [video]


Με καθυστέρηση, αλλά εμφανή ειρωνεία απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενώπιον του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ...



Οπως είπε ο κ. Κοτζιάς, «η ελληνική καρδιά φτάνει μέχρι την Ινδία, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά σύνορα, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά. Η Ιστορία πρέπει να είναι σχολείο, κι όχι φυλακή, ούτε να χρησιμοποιείται ως όργανο για εκ των υστέρων ηθικολογία», σημείωσε.

Κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου με τον κ. Λαβρόφ, ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά και στην ιστορία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή» και πρόσθεσε: «Την ιστορία πρέπει να την αντιμετωπίζει κανείς με σεβασμό και όχι με ασέβεια, έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι με μια εκ των υστέρων μυθολογία».

Μήνυμα προς την Αγκυρα έστειλε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε ότι «η Τουρκία οφείλει, όπως όλοι, να σέβεται το διεθνές δίκαιο που απορρέει από τις διεθνείς συμφωνίες, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης».

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη διαλόγου και συνεργασίας ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, παρά τα προβλήματα στις διμερείς τους σχέσεις, ενώ παραδέχθηκε ότι στους κόλπους του NATO υπάρχουν διαφορετικές ιστορικές αντιλήψεις για το τι εστί Ρωσία ή τι σχέση θα πρέπει να έχει με την Ευρώπη, καθότι ορισμένες χώρες τον 20ο αιώνα βίωσαν τον Κόκκινο Στρατό ως δύναμη κατοχής. Ωστόσο, εκτίμησε ότι εν τέλει στη Συμμαχία θα επικρατήσει ο πραγματισμός.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ χαιρέτισε τη στάση της Ελλάδας, στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι η χώρα μας είναι μία από αυτές που επιδιώκουν λύσεις και διάλογο, προσπαθώντας να αποφύγουν τη σύγκρουση. Ως προς το Κυπριακό, επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστές οι αποφάσεις και το πλαίσιο που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη. Απέρριψε δε, εκ νέου, κατηγορηματικά την επιβολή δήθεν αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που θα παρακάμπτουν αυτό το πλαίσιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.