Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Διαγωνισμός - μαμούθ για τον καθαρισμό των 14 περιφερειακών αεροδρομίων


Αιτία διεθνούς διασυρμού της χώρας θα πάψουν να αποτελούν σύντομα τα περιφερειακά αεροδρόμια χώρας, με εικόνες ντροπής όπου αερολιμένες, όπως ο "Ιωάννης Καποδίστριας” της Κέρκυρας που μετατράπηκε το 2014, εν μέσω τουριστικής σεζόν, σε σκουπιδότοπο να έχουν κάνει το γύρο του κόσμου...



"Αηδιαστικές τουαλέτες στο αεροδρόμιο της Μυκόνου: ούτε χαρτί, ούτε σαπούνι ούτε πετσέτες” είχε γράψει στο Twitter τον Αύγουστο του 2015 ο Βρετανός δημοσιογράφος Hugo Dixon.



Ο διαγωνισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Fraport Greece έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την επιλογή εταιρείας που θα παράσχει ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών διαχείρισης κτιριακών εγκαταστάσεων (facility management) και συγκεκριμένα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που είναι προς παραχώρηση στην ελληνική θυγατρική του γερμανικού ομίλου. Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών με το έργο να είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν βγει, κατά τα τελευταία χρόνια, στον τομέα του facility management.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Fraport Greece υιοθετεί κριτήρια βάσει των οποίων μπορούν να υποβάλουν προσφορά μόνον παίκτες του κλάδου που πληρούν υψηλές προδιαγραφές. Ως εκ τούτου, η μάχη μεταξύ των υποψηφίων εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σε χαμηλό μονοψήφιο αριθμών σχημάτων. Σε αυτά, κατά πληροφορίες, συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες Kofedy Hellas που ανήκει στον γαλλικό όμιλο GDF, η ISS Greece θυγατρική του ομώνυμου πολυεθνικού ομίλου, η Klueh Security & Facility Ελλάς Α.Ε. η Manifest Facility Management και η IOS A.E.

Το έργο θα ανατεθεί για περίοδο διάρκειας έως τριών ετών (1 χρόνος με ετήσιες διαδοχικές παρατάσεις), ενώ ο ανάδοχος θα πρέπει να πραγματοποιήσει κεφαλαιουχικές δαπάνες της τάξης των 400.000 ευρώ για την αγορά μόνον του απαιτούμενου εξοπλισμού.

Ακόμη ο ανάδοχος θα πραγματοποιήσει κατά προσέγγιση προσλήψεις 100 ατόμων που θα απασχοληθούν στις υπηρεσίες facility management των 14 αεροδρομίων, ενώ κριτήριο ανάθεσης θα είναι η πλέον συμφέρουσα προσφορά από οικονομική άποψη.

Ορόσημο ο Φεβρουάριος

Όσον αφορά την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport αναμένεται το οικονομικό κλείσιμο της διαδικασίας να έχει πραγματοποιηθεί έως τον Φεβρουάριο του 2017, καθώς εκκρεμεί σειρά τεχνικών ζητημάτων που πρέπει να διευθετηθεί. Από την αποκρατικοποίηση, το Δημόσιο θα εισπράξει 1,23 δισ. ευρώ, ενώ έχει λαμβάνειν ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα ύψους 22,9 εκατ. ευρώ και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζεται, ετησίως, ως ποσοστό 28,2% και 28,94% των ebitda των περιφερειακών της ομάδας Α και Β, αντίστοιχα.

Όπως ανέφερε, προχθές, ο Οικονομικός διευθυντής της Fraport Greece Βαγγέλης Μπαλτάς "σε λίγο καιρό η εικόνα των αεροδρομίων θα είναι εντελώς διαφορετική. Θα είναι παρελθόν η εικόνα απαξίωσης, θα επεκταθούν οι χώροι των αεροδρομίων, θα αναπτυχθούν νέοι εμπορικοί χώροι”.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.