Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Το χρέος θα ξαναδιαπραγματευτεί η γενιά του... 2030!


Τη στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την δήθεν μείωση του χρέους, δηλώσεις εντός εκτός Ελλάδας, και ιδιαίτερα ευρωπαίων αξιωματούχουν δείχνουν ότι μας περιμένουν πολύ δύσκολα 15 χρόνια...



Η Ελλάδα κατάφερε να πάρει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους με το Eurogroup να κάνει δεκτή την πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), τα οποία, όπως είπε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εφόσον εφαρμοστούν, μπορούν να οδηγήσουν σε ελάφρυνση του χρέους κατά 20% έως το 2060.

Αυτό που δεν κατάφερε όμως να «γλυτώσει» είναι η άμεση επιστροφή των θεσμών προκειμένου να διαπραγματευτούν με την ελληνική κυβέρνηση ένα ισχυρό πακέτο μέτρων, που θα διασφαλίζει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι τουλάχιστον το 2018 και βλέπουμε...

«Τα μέτρα για το χρέος θα αρχίσουν να εφαρμόζονται εντός των επόμενων εβδομάδων, αλλά θα χρειαστεί λίγος καιρός προκειμένου να δούμε τα θετικά τους αποτελέσματα. Μετά την εντολή που λάβαμε από το Εurogroup εξετάσαμε μία σειρά προτάσεων, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ

Κεντρικός άξονας των βραχυπρόθεσμων μέτρων που πρότεινε ο ESM και τα οποία ενέκρινε το Eurogroup, αφορά το «κλείδωμα» των επιτοκίων, αλλά και την την επέκταση των ωριμάνσεων μέρους των ελληνικών ομολόγων σε 32,5 έτη - από 28,3 έτη σήμερα. Με την απόφαση αυτή ανεβαίνει το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου για τα επόμενα χρόνια και θα προκύψει όφελος σε βάθος χρόνου.

Tι θα γίνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα

Το τοπίο παραμένει θολό στο ζήτημα της διάρκειας του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να λέει πως αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να εξεταστεί το 2018 και όχι σήμερα, καθώς προέχει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Ερωτηθείς για τη χρονική διάρκεια του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, μετά το 2018, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε πως δεν υπάρχει κάποια απλή λύση στο ζήτημα αυτό, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις προσεγγίσεις των εκπροσώπων των κρατών μελών.

«Κάποιες πλευρές θεωρούν πως χρειάζονται 3 έτη, κάποια 5 έτη και κάποια 10 έτη», είπε ο Γερούν Ντάισσελμπλουμ, συμπληρώνοντας πως για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος χρειάζονται «σοβαρά διαθρωτικά μέτρα για να φτάσουμε εκεί και για να το διατηρήσουμε».

Εθνική επιτυχία, λέει η κυβέρνηση

Με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ., ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

"Αποτελεί εθνική επιτυχία", υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι "η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων". Παράλληλα, σημειώνουν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά.

Τσακαλώτος: Υπάρχουν 3-4 ζητήματα που είναι ανοιχτά

Καλό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για βραχυπρόθεσμα μέτρα αναφορικά με το χρέος πολύ πιο φιλόδοξα όπως τα χαρακτήρισε ακόμα και από αυτά που περίμενε η Αθήνα.

«Καλό αποτέλεσμα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – Πολύ πιο φιλόδοξα τα μέτρα από αυτά που περιμέναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ, μετά το τέλος του κρίσιμου Eurogroup.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η υπάρχουν ακόμα «3-4 ζητήματα που είναι ανοιχτά» όμως είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο η Ελλάδα «έχει κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις». Με φόντο τα μέτρα για το χρέος τόνισε πως «ήρθε η ώρα να αποκομίσουμε τους καρπούς» της προσπάθειας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε τέλος ότι αυτή η πρόοδος «θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από το ΔΝΤ».

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχουν 19 απόψεις για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων

Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια προκειμένου να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ακολούθως να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και προσθέτοντας ότι εντός των επόμενων ημερών οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τα θέματα που παραμένουν ανοικτά.

Απατώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, υπογράμμισε ότι δεν είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, καθώς εξ αρχής είχε συμφωνηθεί ότι αυτά συνδέονταν με την πρώτη αξιολόγηση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το χιούμορ του, καθώς όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με τις δύο αντικρουόμενες απόψεις που υπάρχουν αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας, τόνισε «μακάρι να υπήρχαν δύο απόψεις. Στο τραπέζι νομίζω ότι υπάρχουν 19 διαφορετικές γνώμες, γι' αυτό αφήσαμε τη συζήτηση για το εν λόγω θέμα για αργότερα».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ ο κ. Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισε ότι πέραν όλων των άλλων το Ταμείο επιθυμεί να υπάρξουν αλλαγές στην αγορά εργασίας και ο τρόπος λειτουργίας της να «ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Επιπρόσθετα και εφόσον υπάρχει συμφωνία το Ταμείο θα πρέπει να καταρτίσει τη δική του Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους.

Ρέγκλινγκ: Τα μέτρα θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Περισσότερο τεχνικές οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, ο οποίος αναφέρθηκε στα ακριβή βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα ληφθούν προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

«Τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται εντός των επόμενων εβδομάδων, αλλά θα χρειαστεί λίγος καιρός προκειμένου να δούμε τα θετικά τους αποτελέσματα. Μετά την εντολή που λάβαμε από το Εurogroup εξετάσαμε μία σειρά προτάσεων, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ

Μοσκοβισί: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει

Σταθερά περισσότερο «γαλαντόμος» έναντι της Ελλάδας εμφανίστηκε ο Πιέρ Μοσκοβισί, ξεκινώντας τις δηλώσεις του αναφερόμενος στην καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία επετεύχθη χάρη στην εφαρμογή των ορθών μεταρρυθμίσεων, που «αρχίζουν να δίνουν καρπούς».

Προανήγγειλε και αυτός επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα «με στόχο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση». Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, υποστήριξε ότι «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν θετική αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του εντός των επόμενων μηνών και χρόνων. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να υπάρξει επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων».

Σε συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, κατέληξε το Eurogroup, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωσή του.

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup

To Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει γίνει όσον αφορά στην επίτευξη μιας πλήρους τεχνικής συμφωνίας (staff-level agreement) μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup καλωσορίζει την συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος επιβεβαιώνει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,75% επί του ΑΕΠ κι επιτρέπει την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που εγκαθιστά ένα αυθεντικό κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για τους Έλληνες.

Το Eurogroup σημειώνει ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει τα μέτρα που θα επιτρέψουν την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ), αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Σε αυτές περιλαμβάνονται επιπρόσθετες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων και την απομάκρυνση των εμποδίων στις επενδύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι πρέπει να γίνει πριν το τέλος Ιανουαρίου 2017 ο διορισμός των μελών του Δ.Σ. του Υπερ-ταμείου ώστε αυτό να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% επί του ΑΕΠ για το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα.

Το Eurogroup σημειώνει ότι το δημοσιονομικό χρονοδιάγραμμα πρέπει να είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές δημοσιονομικές δεσμεύσεις.

Για να εξασφαλίσουν την βιώσιμη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν να συμφωνήσουν με τους Θεσμούς σε συγκεκριμένο μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα.

Σήμερα το Eurogroup συζήτησε ξανά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους με στόχο να επανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, με βάση τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του EuroWorking Group, τα οποία θα εφαρμοστούν στην επόμενη συνεδρίαση.

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF εντός της τρέχουσας σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης έως τα 32,5 χρόνια
  • Την άρση των ανοδικά κλιμακούμενων περιθωρίων των επιτοκίων που αντιστοιχούν σε 200 μονάδες βάσης στην εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017
  • Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα. Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω: α) της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β) το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ) την εισαγωγή κατάλληλης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα».

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και την Ελλάδα να επανεκίνησουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να έλθουν σε Staff-Level agreement το συντομότερο με βάση τους κοινούς όρους που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και καλεί το EWG να το ελέγξει.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων υπό τον όρο ότι το πακέτο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου δημοσιονομικού μηχανισμού που συμφωνήθηκε στην πρώτη αναθεώρηση, εφαρμόζεται όπως έχει συμφωνηθεί.

Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, όπως επίσης οι όροι και οι στόχοι, θα ελέγχονται συχνά με βάση τα δεδομένα από τους θεσμούς.

Η αποστολή του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή της να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο από τη στιγμή που υπάρξει ένα Staff Level Agreement, σε συνάφεια με τις πολιτικές του Ταμείου.

Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων ενεργειών που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή θα ανοίξουν το δρόμο για τον ESM να εγκρίνει το MoU.

Το χρονικό

Η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί με το α' ημίχρονο να αφορά την εξέταση των σχεδίων προϋπολογισμών όλων των κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Στην επίσημη ανακοίνωση γίνεται αναφορά για οκτώ χώρες οι οποίες καλούνται να λάβουν περαιτέρω μέτρα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η συνεδρίαση έχει δύο μέρη. Το πρώτο μέρος εξετάζει τους προϋπολογισμούς των χωρών μελών καθώς και τη «συνολική κατάσταση στην Ευρωζώνη». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του α' μέρους του Eurogroup, οι προϋπολογισμοί οκτώ χωρών αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν κατά νου σήμερα κυρίως τα αποτελέσματα της κάλπης σε Ιταλία και Αυστρία. Όπως όλα δείχνουν, η ελληνική υπόθεση περνάει σε δεύτερη μοίρα, χωρίς προοπτική άμεσης συμφωνίας.

Το... 2030!


Με ανάρτησή του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε τις εξελίξεις στο Eurogroup:

"Το χρέος θα ξαναδιαπραγματευτεί η γενιά του 2030.Εμείς θα πληρώσουμε εκτάκτως νέους φόρους 2,6 δις.Νέες χαμένες γενιές με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.