Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

3 προγράμματα του ΟΑΕΔ για προσλήψεις 54.000 ανέργων [αναλυτικά]


Μέσα στον Δεκέμβριο ξεκινούν 3 πακέτα για νέες 53.000 προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ...



Voucher 29-64 για 23.000 ανέργους του ΟΑΕΔ

Ανοικτό για αιτήσεις είναι από σήμερα το πρόγραμμα voucher 29 – 64 για ανέργους εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και θα τους δώσει ευκαιρία επαγγελματικής εμπειρίας και εκπαιδευτικό επίδομα 2.600 ευρώ.
Η δράση χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παροχή σε 23.000 άνεργους, 29-64 ετών, υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε κλάδους που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης, συμβουλευτικής υποστήριξης και πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο της δράσης.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθεί μία δέσμη παρεμβάσεων η οποία θα περιλαμβάνει:
• Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης εκατόν είκοσι (120) ωρών σε ειδικότητα ενός από τους κλάδους αιχμής που παρουσιάζονται στον πίνακα 3. της παρούσας.
• Συμβουλευτική υποστήριξη με στόχους: α) την επιλογή του προγράμματος κατάρτισης που θα παρακολουθήσουν οι ωφελούμενοι με βάση το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους προφίλ, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους β) την κατάλληλη σύζευξη του προφίλ των ωφελουμένων με διαθέσιμες θέσεις πρακτικής στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις γ) την προετοιμασία των ανέργων για την μετάβασή τους στο εργασιακό περιβάλλον της επιχείρησης πρακτικής άσκησης αλλά και ευρύτερα στην αγορά εργασίας και της ένταξης / επανένταξής τους σε αυτήν δ) την παρακολούθηση και υποστήριξη των ωφελουμένων κατά την υλοποίηση της πρακτικής τους άσκησης και ε) τη μετατροπή της πρακτικής άσκησης των ωφελουμένων σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, όπου είναι δυνατό.
• Πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.
• Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας συνολικής διάρκειας πεντακοσίων (500) ωρών, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 5 μήνες. Αποκλειστικά για τα προγράμματα κατάρτισης σε ειδικότητες του Αγροτικού Τομέα η πρακτική άσκηση δύναται να πραγματοποιηθεί σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στο πλαίσιο μελλοντικής/διακριτής δράσης, επιχειρήσεις που θα προβούν στην πρόσληψη ωφελούμενου/ων μετά τη λήξη της συμμετοχής τους στη δράση δύναται να επιχορηγηθούν. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της επιχορήγησης θα αποτελέσουν αντικείμενο άλλης δράσης.
Σκοπός της δράσης είναι η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των ανέργων μέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης, συμβουλευτικής και πιστοποίησης, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτηση τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (Αποκλειστικά για τα προγράμματα κατάρτισης σε ειδικότητες του Αγροτικού Τομέα η πρακτική άσκηση δύναται να διεξαχθεί σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.).
Η δράση διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανέργων του προαναφερόμενου ηλικιακού φάσματος και της αγοράς εργασίας ως προς:
• Το επίπεδο εκπαίδευσης των ανέργων: α) άνεργοι που έχουν ολοκληρώσει βαθμίδες εκπαίδευσης από την υποχρεωτική έως τη δευτεροβάθμια β) άνεργοι που έχουν ολοκληρώσει είτε προγράμματα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (απόφοιτοι ΙΕΚ) είτε προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΤΕΙ).
• Τους κλάδους εκείνους που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίοι είναι: Εμπόριο, Logistics, Έργα υποδομής και Τεχνικά επαγγέλματα, Τουρισμός, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Περιβάλλον-Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων, Τρόφιμα-Ποτά, Ενέργεια, Βιομηχανία και Αγροτικός Τομέας.

Η δέσμη των προαναφερόμενων παρεμβάσεων θα υλοποιηθεί από παρόχους κατάρτισης που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα εγγραφούν στο «Μητρώο Παρόχων» που θα συγκροτηθεί σύμφωνα με τους όρους της παρούσας. Για την πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν μέσω της κατάρτισης οι πάροχοι θα συμβληθούν με Φορείς Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή/ και διεθνώς και οι οποίοι είτε είναι διαπιστευμένοι σύμφωνα με το Πρότυπο ISO/IEC 17024 είτε είναι πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΠΕΠ να χορηγούν πιστοποιητικά για τις συγκεκριμένες ειδικότητες ή από εταιρείες Λογισμικού, οι οποίες παρέχουν σχετικές Πιστοποιήσεις.

Η δράση υλοποιείται με το σύστημα των επιταγών κατάρτισης (training voucher).
Κάθε άνεργος, που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, εφόσον επιλεγεί βάσει των κριτηρίων και της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα, θα εγγραφεί σε «Μητρώο Ωφελουμένων» και θα δικαιούται προσωπική «Επιταγή κατάρτισης». Μέσω της «Επιταγής κατάρτισης», ο κάθε επιλεχθείς κατά τα ανωτέρω, θα έχει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, οι οποίες θα οδηγούν σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν καθώς και υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 89.000.000 €. ευρώ εκ των οποίων το ποσό των 81.288.793,00 ευρώ θα διατεθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Βελτίωση προοπτικών απασχόλησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού», το ποσό των 5.672.998,00 ευρώ θα διατεθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» και το ποσό των 2.038.208,00 ευρώ θα διατεθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 5 «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου»
Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 23.000 άνεργοι, οι οποίοι θα καταρτισθούν σε ειδικότητες κλάδων που αποτελούν αναπτυξιακές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το εγκεκριμένο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα λάβουν υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής.
Σε περίπτωση μη κάλυψης των προβλεπόμενων θέσεων για μία εκπαιδευτική κατηγορία, με Απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι εναπομείνασες θέσεις δύναται να καλυφθούν με ωφελούμενους κατηγορίας άλλου εκπαιδευτικού επιπέδου υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής στα προγράμματα κατάρτισης ανά αντικείμενο.

27.000 προσλήψεις σε 274 δήμους

Προκήρυξη για την πρόσληψη 27.000 ατόμων σε δήμους μέσω της τρίτης φάσης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας θα εκδώσει μέσα στο δεκέμβριο το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Ράνια Αντωνοπούλου. Οι θέσεις θα κατανεμηθούν σε 274 δήμους, οι οποίοι δεν είχαν συμμετάσχει στις προηγούμενες δύο φάσεις του προγράμματος. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι ωφελούμενοι μπορούν να επιλέξουν προαιρετικά να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και την πέμπτη ημέρα να παρακολουθούν σεμινάριο κατάρτισης στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας διάρκειας 120 ωρών, στο πλαίσιο του οποίου θα υπάρχει και κύκλος με θέμα Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 495,25 ευρώ μηνιαίως αν είναι ηλικίας 25 ετών και άνω και 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 431,75 ευρώ μηνιαίως αν είναι κάτω των 25 ετών.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι θα πρέπει να ανήκουν σε κάποια από τις κατηγορίες που προβλέπονται στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων ΑΕΙ – ΤΕΙ του ΟΑΕΔ, Ανεργοι άνω των 29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ ή ωφελούμενοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης).

4.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στα νοσοκομεία για 12 μήνες

Στις 12 Δεκεμβρίου θα γίνει η προκήρυξη για την κάλυψη 4.000 θέσεων εργασίας στην Υγεία όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ με διασφαλισμένα τα εργασιακά δικαιώματα και τις αμοιβές των ατόμων που θα προσληφθούν. Τα χρήματα για το πρόγραμμα αυτό, που ήταν να βρεθούν από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τελικά βρέθηκαν από ανακατανομή δημοσίων πόρων, τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι 2.700 θέσεις θα καλυφθούν από νοσηλευτικό προσωπικό (ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ Νοσηλευτών), καθώς και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (π.χ. βοηθοί θαλάμου, μεταφοράς ασθενών, τραυματιοφορείς κλπ). Επιπλέον 1.000 θέσεις θα καλυφθούν από προσωπικό εξειδικευμένων υγειονομικών ειδικοτήτων, όπως οδηγοί ασθενοφόρων, ακτινολόγοι, φυσιοθεραπευτές, παρασκευαστές χειριστές ιατρικών συσκευών κ.α., ενώ 300 ωφελούμενοι θα καλύψουν διάφορες ειδικότητες σε εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας, όπως είναι το ΕΚΑΒ, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ο ΕΟΦ, το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ και ο ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποστελέχωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.