Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Πάρτι με χλιδάτα δώρα στον Αθήνα 9.84


Σε δίκη 16 άτομα για τον «9,84» – Παραπέμπεται και βουλευτής...



Με πρόταση – καταπέλτη ο εισαγγελέας Εφετών κ. Δημήτρης Ασπρογέρακας ζητεί να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας 15 πρώην διοικούντες και διευθύνοντες του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84», ένας ακόμη επιχειρηματίας αλλά και να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία κατά το μέρος που αφορά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιο Κυρίτση για άρση της ασυλίας του.

Η εισαγγελική πρόταση, που κατατέθηκε προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, αφορά σε διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ που κατά τη δικογραφία, «έφυγαν» από τα δημοτικά ταμεία και φέρονται να κάλυψαν τις «ανάγκες» του δημοσιογραφικού σταθμού για… αρώματα και μανικετόκουμπα, τσάντες και ζώνες, ταξίδια και λουλούδια, ρολόγια και κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας. Οι κατηγορίες για τις οποίες ο εισαγγελέας ζητά παραπομπή των εμπλεκομένων στο ποινικό δικαστήριο, αφορούν στο κακούργημα της απιστίας ή ηθική αυτουργία σε αυτή σε βάρος των ΟΤΑ.

Η υπόθεση βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο για το ποιοι θα παραπεμφθούν τελικά σε δίκη και αν παραπεμφθούν με ποιες ακριβώς κατηγορίες. Είχε προηγηθεί ενδελεχής έρευνα της Δικαιοσύνης στα οικονομικά «Αθήνα 9,84» για την περίοδο 2001-2010. Όμως, για το διάστημα 2001 – 2003 τα όποια αδικήματα έχουν υποπέσει σε παραγραφή και ως προς αυτή τη χρονική περίοδο η δικογραφία έχει αρχειοθετηθεί.

Στο πλαίσιο των ερευνών οικονομικοί ελεγκτές διενήργησαν έλεγχο στα οικονομικά πεπραγμένα του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού και συνέταξαν πόρισμα. Για την υπόθεση έγινε έρευνα από την εισαγγελία Διαφθοράς αλλά και τον ανακριτή κατά Κώστα Σαργιώτη και αφού συλλέχθηκαν στοιχεία απαγγέλθηκε στους εμπλεκόμενους κακουργηματικές κατηγορίες για αδικαιολόγητες σπατάλες που «άγγιζαν» τα 37 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός είχε επιχορηγηθεί με 100 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο πάρτι

Ωστόσο, όπως προέκυψε από τις έρευνες, τα χρήματα των δημοτών που προορίζονταν για τον «Αθήνα 9,84», διατέθηκαν αδικαιολόγητα για σκοπούς άσχετους με αυτούς της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, χρηματικά ποσά διατέθηκαν το «γραφείο του προέδρου» μόνο τη διετία 2009-2010, κονδύλια διατέθηκαν για τσάντα αξίας 500 ευρώ, μανικετόκουμπα και ζώνη συνολικού κόστους 403 ευρώ, 23 μπουκέτα λουλούδια από 35 ευρώ έως 200 ευρώ η κάθε σύνθεση, 5 τηλέφωνα γνωστής μάρκας αξίας άνω των 2500 ευρώ, δύο αρώματα 369 ευρώ.

Από το «πάρτι» όμως που φαίνεται ότι ελάμβανε χώρα επί σειρά ετών στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό δεν έλειπα και οι σπατάλες για ταξίδια εντός και εκτός συνόρων, αφού το διάστημα 2001-2010 ξοδεύτηκαν πάνω από 350.000 ευρώ.

Ακόμη, τα έξοδα δημοσίων σχέσεων έφτασαν στις 292.739 ευρώ το 2007, 332.184 ευρώ το 2008, 156.011 ευρώ το 2009 και 182.645 ευρώ το 2010, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο ετήσιος μέσος όρος κυμαινόταν στις 25.000 ευρώ. Τα έξοδα σε κούριερ, ήταν 10.809 ευρώ το 2007, 10.003 ευρώ το 2008,48.093 ευρώ το 2009 και 69.626 ευρώ το 2010. Τα προηγούμενα χρόνια ο ετήσιος μέσος όρος ήταν 2000-3000 ευρώ. Τα έξοδα φιλοξενίας που την περίοδο 2003-2007 ήταν 33.000 ευρώ, από το 2008 έως το 2010 κατεγράφησαν στις 83.000 ευρώ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στα γενικότερα έξοδα του τμήματος δημοσίων σχέσεων αναγράφονται δαπάνες για χιλιάδες σουβέρ, σελιδοδείκτες, αναψυκτικά, κορνίζες, κομπολόγια και άλλα κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας.

Η εισαγγελική πρόταση

Τώρα, ο εισαγγελέας με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας προτείνει προς το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας (το οποίο αναμένεται να αποφασίσει το νέο έτος), να δικαστούν 16 από τους 20 αρχικά κατηγορούμενους για κακουργηματική απιστία ή ηθική αυτουργία σε αυτήν, σε βάρος ΟΤΑ.

Σε ό,τι αφορά στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτση, ο εισαγγελέας ζητεί να διαβιβαστεί αντίγραφο της δικογραφίας στη Βουλη με αίτημα την άρση της βουλευτικής του ασυλίας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ασπρογέρακας ζητεί να δικαστούν για τις παραπάνω κακουργηματικές κατηγορίες πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων του «Αθήνα 9,84» την περίοδο 2003-2010, τα οποία έδωσαν θετική ψήφο για τη διάθεση των συγκεκριμένων κονδυλίων, καθώς και οι διατελέσαντες το ίδιο χρονικό διάστημα γενικοί διευθυντές. Στη λίστα με τα ονόματα όσων ο εισαγγελέας ζητεί παραπομπή περιλαμβάνεται και το όνομα ενός γνωστού επιχειρηματία.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η εμπλοκή του συγκεκριμένου στην υπόθεση εδράζεται στο γεγονός ότι ο Δήμος όφειλε στην εταιρία εκδηλώσεων του επιχειρηματία χρήματα. Ωστόσο, ο επιχειρηματίας είχε οφειλή σε τράπεζα και έγινε διακανονισμός προκειμένου ο Δήμος να εξοφλήσει τα χρωστούμενα απευθείας στην τράπεζα του επιχειρηματία. Ωστόσο, ο επιχειρηματίας εισέπραξε το περίπου 1,5 εκ ευρώ, με αποτέλεσμα τώρα η τράπεζα να ζητάει τις οφειλές από το Δήμο.

Να σημειωθεί τέλος, ότι στην απολογία τους στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη όλοι οι εμπλεκόμενοι είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες. Κατά πληροφορίες, στο σύνολό τους υποστήριξαν ότι εκτελούσαν εντολές του Δήμου Αθηναίων από τον οποίο και επιχορηγείται ο ραδιοφωνικός σταθμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.