Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Μία ανάσα πριν τον επώδυνο "συμβιβασμό" Τσίπρα με ΔΝΤ


Ο υποτιθέμενος "συμβιβασμός" ο οποίος επιχειρείται μεταξύ κυβέρνησης –θεσμών στο νέο Εργασιακό δεν έχει να κάνει με ουσιαστικά επίδικα τα οποία θέτει η ελληνική πλευρά, μιας και η ελληνική πλευρά φαίνεται να αποδέχεται τις...




βασικές απαιτήσεις των δανειστών, μαζί και του ΔΝΤ και το μόνο που "διαπραγματεύεται" είναι οι όροι αυτής της αποδοχής.

Πιο συγκεκριμένα, δεν φαίνεται να περνά η θέση της κυβέρνησης περί μη κατάργησης της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων ή ακόμα και της διατήρησης του ορίου των απολύσεων στο 5% (όπως ευθέως ζητά το ΔΝΤ).

Εκείνο το οποίο δίδει ως "αντάλλαγμα" η πλευρά των θεσμών είναι το "κοινωνικό πλάνο" για τους απολυμένους.

Επίσης δεν φαίνεται να περνά η ελληνική θέση περί επαναφοράς της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν για το ύψος του κατώτατου μισθού και της " αρχής της εύνοιας" (σ.σ. της υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών.

Αντ΄ αυτού, οι θεσμοί φέρονται να δέχονται να θεσπιστούν οι όποιες αλλαγές το Φθινόπωρο του 2017, χωρίς να αποκλείεται ένα ενδεχόμενο πιθανώς άμεσης επαναφοράς –υπό αυστηρούς όρους- της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων (αν και κάτι τέτοιο εν μέρει μόνο θα είχε σημασία, αν συνεχίσουν να μπορούν να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές έναντι των κλαδικών). Συνεπώς. σ' αυτήν την περίπτωση, μέχρι τα τέλη του 2017 θα ισχύει σε γενικές γραμμές, το υπάρχον πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων (το οποίο δεν θέλει να καταργηθεί το ΔΝΤ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.