Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Αριστεροί, αεί παίδες εισί... Ως εκ τούτου φορέστε σωσίβια έρχεται θύελλα [άποψη]


Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αβάνα όπου εκφώνησε τον επικήδειο του Φιντέλ Κάστρο, την ώρα που η χώρα έχει σχεδόν όλα τα μέτωπα ανοιχτά, έχει δύο χαρακτηριστικά...



Το πρώτο αφορά τη φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση κατά καιρούς μπροστά στις δυσκολίες και τα αδιέξοδα της ζωής να δραπετεύουμε στις φαντασιώσεις της αισθησιοκρατικής εφηβείας μας. Οι πιο ώριμοι με νοσταλγική προσέγγιση, οι παλιμπαιδίζοντες με αυτό που οι "ψυχοψάχτες" ονομάζουν καθήλωση ή παθολογική προσκόλληση.

Η πολιτική σκοπιμότητα που μπορεί να είχε αυτή η επιλογή, δηλαδή το να αφήσει ο "στρατηγός" την πρώτη γραμμή του μετώπου, κατά τη διάρκεια κρίσιμων αλλεπάλληλων αναμετρήσεων, είναι προσπάθεια να συσπειρώσει την αριστερή πτέρυγα της παράταξης που φυλλορροεί ως φυλλοβόλο στο τέλος του Φθινοπώρου υπό την πίεση ισχυρών ανέμων. Ήτοι, να τους "γαργαλήσει" λίγο το θυμικό με τη γενειάδα του αρχετύπου των αντιαποικιακών επαναστάσεων των μέσων του περασμένου αιώνα.

Άλλη μια σκοπιμότητα είναι ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης να στείλει ένα μήνυμα στα κονκλάβια της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής πως υπάρχουν και αλλού... πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, όπως είχε κάνει δηλαδή το 2015 όταν επισκέφθηκε τη Ρωσία και μιλούσε για την ύπαρξη και άλλων ασφαλών λιμένων, ικανών να προστατέψουν από τους τυφώνες του νεοφιλελευθερισμού και ιδίως της πραγματικότητας.

Τώρα, τι πορτοκάλια κάνει η Κούβα, η Βενεζουέλα και η χώρα του Μουγκάμπε είναι άλλη ιστορία...

Όπως αντιλαμβάνεστε, με τρόμο ενδεχομένως, πρόκειται για εφηβικές αντιδράσεις και προσεγγίσεις. Όμως η χώρα αυτή, αν και υπερήλιξ ιστορικά, εμφορείται από έναν εφηβικό τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων. Ήτοι, χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο και φωνάζουμε τους γονείς να τρέξουν για περαιτέρω.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης έχει να κάνει με τις παιδαγωγικές αλλαγές που επιφυλάσσει η αλλαγή παρένθετων κηδεμόνων από τους Ομπάμα, Ολάντ και Μέρκελ στους Τράμπ, Φιγιόν ( ή Λεπέν), Μέρκελ...

Αριστεροί, αεί παίδες εισί... Ως εκ τούτου φορέστε σωσίβια έρχεται θύελλα.

*του Κώστα Στούπα/capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.