Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Πήραν άδεια τα πρώτα "επίσημα κοράκια" για τα «κόκκινα δάνεια»!


Μέσα στον Ιανουάριο του 2017 θα αρχίσει η διαδικασία στελέχωσης της διευθυντικής και επιτελικής ομάδας που θα αναλάβει να "τρέξει" την πρώτη εταιρεία διαχείρισης "κόκκινων" δανείων που έλαβε και επισήμως άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος...



Η εταιρεία που έχει την προσωρινή επωνυμία Actua Hellas – με το 45 % των μετοχών της να ανήκει στην Αlpha Bank και το υπόλοιπο 55 % στον Όμιλο της Centerbridge με έδρα την Νέα Υόρκη- θα βρει και θα καταλήξει σύντομα στην νέα της επωνυμία, κάτι που συνδυάζεται χρονικά με την επιλογή ενός έμπειρου manager από την ευρωπαϊκή ή και διεθνή αγορά.

Ο επικεφαλής της πρώτης για τα ελληνικά δεδομένα εξειδικευμένης εταιρείας θα έχει ως κύριο καθήκον να διαμορφώσει ένα πλαίσιο επιτυχημένων διεθνώς πολιτικών, πρακτικών και μεθόδων που να αντιστοιχούν και να ανταποκρίνονται και στα ελληνικά δεδομένα. Πηγές προσκείμενους στους βασικούς μετόχους επισημαίνουν ότι το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιδιωτών που καλύπτονται από ακίνητα. Με άλλα λόγια, το focus θα γίνει στα στεγαστικά "κόκκινα" δάνεια.

Η εταιρεία που συμμετέχει η Alpha Bank μπορεί να είναι η πρώτη αλλά όχι και η μόνη. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει "ανοίξει" ήδη "λογαριασμό" και αναμένει ... Πιο συγκεκριμένα, στην αγορά συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και η κυοφορία ανάλογων σχημάτων. Πιό ώριμη από όλες φαίνεται πως είναι η αίτηση της Eurobank – και αυτό γιατί πρόκειται για επέκταση μιας υφιστάμενης δραστηριότητας. Η τράπεζα διαθέτει εν λειτουργία μια εξειδικευμένη εταιρεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η οποία και θα περάσει μετά την απόκτηση της σχετικής άδειας στο νέο καθεστώς. Ενδιαφέρον για απόκτηση άδειας έχει δείξει και o Όμιλος Mellon που μέχρι στιγμής προσφέρει υπηρεσίες προς Τράπεζες κλπ. Ως εξωτερικός συνεργάτης.

Αυτά ως προς το retail των τραπεζών γιατί στο χώρο του wholesale banking οι συνεργασίες παίρνουν και δίνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συνεργασία Alpha Bank και Eurobank με το KKR. Ενδιαφέρον εισόδου στην ίδια αγορά έχει δείξει και η Alvarez & Marsal διατηρώντας την αυτονομία της.

newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.