Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Τριγμοί στο Eurogroup: «Προβληματικοί» οι προϋπολογισμοί οκτώ χωρών


Σταθερά σε πορεία επέκτασης η οικονομία της Ευρωζώνης, αν και ο ρυθμός ανάπτυξής της εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 1,5% το 2017 από 1,8% που ήταν το 2016, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, το οποίο σήμερα θα έχει «δύο επεισόδια»...



Το πρώτο εξ αυτών ολοκληρώθηκε στις 15.00 μ.μ. ώρα Ελλάδος και αφορούσε την εξέταση των προσχεδίων προϋπολογισμών που έχουν καταθέσει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Οκτώ εξ αυτών φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα -η ένταση των οποίων ποικίλει- ως προς την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει για τους προϋπολογισμούς τους. Πρόκειται για: Βέλγιο, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Σλοβενία, Φιλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Στην περίπτωση του Βελγίου Κομισιόν και Eurogroup ανησυχούν για το ύψος του χρέους της χώρας, ενώ τονίζεται ότι τα μέτρα που «περιλαμβάνονται» στον πληθωρισμό θα πρέπει να εφαρμοστούν στο ακέραιο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Πιο δύσκολη φαίνεται η περίπτωση της Ιταλίας, με δεδομένη και την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι, μετά την επικράτηση του «Όχι» στο χθεσινό δημοψήφισμα. Πάντως στην περίπτωση της Ιταλίας, τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισαν ότι η Ευρωζώνη μπορεί να… κάνει υπομονή, έως ότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Τονίζεται, πάντως, ότι η Ιταλία οφείλει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσει τόσο το υψηλό της χρέος όσο και την όχι και τόσο ομαλή πορεία των δημοσιονομικών της δεδομένων.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο καθίσταται σαφές ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, αν και εκφράζεται η «πίστη» ότι η Λευκωσία θα ευθυγραμμιστεί με τις επιταγές.

Ανάλογες παρατηρήσεις γίνονται και στις περιπτώσεις των Σλοβενίας, Φινλανδίας και Λιθουανίας, με Κομισιόν και Eurogroup να ζητούν την πλήρη και ορθή εφαρμογή όλων όσων καταγράφονται στους προϋπολογισμούς των τριών χωρών.

Ισπανία – Πορτογαλία: Ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων

Μάλλον δυσάρεστη η εικόνα των δύο χωρών που έχουν αποχωρήσει από το Μνημόνιο. Κομισιόν και Eurogroup, τονίζουν ότι η Ισπανία θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου το έλλειμμά της να φθάσει στο 3,1% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση της χώρας καλείται να καταθέσει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Ανάλογη είναι η θέση των δύο κορυφαίων θεσμών της Ευρωζώνης αναφορικά με την Πορτογαλία, αν και στη χώρα έχει δοθεί, από το καλοκαίρι, κάποιο χρονικό περιθώριο προκειμένου να συμμορφωθεί στις υποδείξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.