Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Ένα βήμα πριν την κρατική διάσωση η Monte dei Paschi


Ένα βήμα πριν την κρατική διάσωση βρίσκεται η Monte dei Paschi di Siena, καθώς οι ιδιώτες επενδυτές εμφανίζονται...


 απρόθυμοι να καλύψουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, εν όψει της επικείμενης παραίτησης του Ματέο Ρέντσι από τον πρωθυπουργικό θώκο.
Η ιστορική τράπεζα της Τοσκάνης, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ιταλία και η γηραιότερη στην Ευρώπη, καλείται έως το τέλος του έτους να βρει πρόσθετα κεφάλαια, ύψους 5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής καθιστά σχεδόν αδύνατη την εξεύρεση των αναγκαίων κεφαλαίων, καθώς οι επενδυτές φοβούνται τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών και επικράτησης του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), το οποίο έχει δεσμευτεί για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η στάση των επενδυτών από το Κατάρ, οι οποίοι είχαν δεσμευτεί να τοποθετήσουν το ποσό του 1 δισ. ευρώ στην ιταλική τράπεζα. «Η πολιτική αναταραχή καθιστά πιο δύσκολη την υλοποίηση της επένδυσης» δηλώνουν στους Financial Times, τραπεζικές πηγές.
Οι ιταλικές αρχές έχουν ήδη απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς σε περίπτωση «ναυαγίου» της ΑΜΚ, τότε η τράπεζα θα αναγκαστεί να υπαχθεί σε πακέτο διάσωσης, με τη συμμετοχή και του ιταλικού δημοσίου.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, ομολογιούχοι και μέτοχοι της τράπεζας θα κληθούν να υποστούν σημαντικές απώλειες, καθώς σύμφωνα με τους νέους κανόνες της Ε.Ε., η συμμετοχή τους συνιστά προϋπόθεση για την εκταμίευση των κρατικών χρημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.