Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Διαβάστε που υπάρχει κρυμμένος ορυκτός πλούτος στη χώρα μας.

Το Ελληνικό υπέδαφος δεν κρύβει μόνο φυσικό αέριο ή  πετρέλαιο όπως κάποιοι λένε.Κρύβει και  πολλά...


ορυκτά,που θα μπορούσαν να να προσφέρουν και να γεμίσουν τον κρατικό κουμπαρά,εάν οι κατά καιρούς κυβερνήτες μας ασχολούνταν λίγο σοβαρά με το θέμα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ…

Το χειμώνα του 1998, μια σειρά μετρήσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από εξειδικευμένους επιστήμονες με ειδικό εξοπλισμό για την ανίχνευση ραδιενεργών πετρωμάτων, σκόρπισε χαμόγελα αλλά και ανησυχία.Στη Θεσπρωτία, σε περιοχές των Σερρών, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, και στη Νιγρίτα, οι ανιχνευτές χτύπησαν κόκκινο.

ΟΥΡΑΝΙΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  Ραδόνιο. Ένα ραδιενεργό στοιχείο της φύσης που «φωνάζει» για την ύπαρξη ουρανίου. Το φυσικό όριο ραδιενέργειας δεν ξεπερνά τα 150 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στις περιοχές αυτές όμως, οι τιμές που τρέλαναν τα μηχανάκια «έδειξαν» πάνω από τα 9000 μπεκερέλ.
   Δύο χρόνια νωρίτερα, η εφημερίδα «επενδυτής» είχε δημοσιεύσει μια απόρρητη έκθεση του ΙΓΜΕ, σύμφωνα με την οποία η αξία των ραδιενεργών κοιτασμάτων αλλά και των σπανίων μετάλλων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην διαστημική τεχνολογία – και όχι μόνο – σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις ξεπερνούσε τα εκατό τρισεκατομμύρια δραχμές (100.000.000.000.000 δρχ ή 300.000.000.000 ευρώ).
 Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων.
 Αναφέρεται επίσης πως για την περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας το κοίτασμα ουρανίου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα διεθνώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά (1998) είναι 20.000 δολάρια το γραμμάριο.
 Το ΙΓΜΕ όπως ήταν και αναμενόμενο άλλωστε, δεν αποτελεί για τους δημοσιογράφους την πηγή που θα επιβεβαιώσει όσα ακούγονται και δημοσιεύονται δεξιά και αριστερά. Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες, συνέδρια, ομιλίες και έγγραφα που άλλοτε έχουν σημασία άλλοτε όχι, αλλά που σε κάθε περίπτωση δεν αξίζει να τα πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων πριν τα θέσουμε στην κρίση μας. Όλα αυτά βέβαια πυροδοτούν θεωρίες συνομωσίας. Αλήθειες ή ψέματα, αυτό πρέπει να το αποφασίσετε εσείς. Εμείς απλά σας παραθέτουμε όσα – ή μάλλον, μερικά – από αυτά που εντοπίσαμε στα βιβλία, στο διαδίκτυο, σε φωτοτυπίες και σημειώσεις.

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ... ΑΖΗΤΗΤΑ
   Η Ελλάδα λοιπόν, είναι κατά πολλούς ένα πολύ ιδιαίτερο κράτος. Λόγω της μορφολογίας της και της «σεισμογένειας» που τη διακρίνει, οι μετακινήσεις τεράστιων βράχων και η αλλαγή διάταξης του υπεδάφους με όλα όσα έπονται τέτοιες αλλαγές, ευνοούν την δημιουργία σπάνιων πετρωμάτων και μετάλλων. Η καταγραφή που ακολουθεί άλλοτε επιβεβαιώνεται από το ΙΓΜΕ, άλλοτε υποβαθμίζεται, άλλοτε διαψεύδεται πλήρως.
Ουράνιο. Όπως έχει αναφερθεί ήδη, τα ουρανιούχα μεταλλεύματα έχουν εντοπισθεί στην Κεντρική Μακεδονία και στην Θράκη.
Διαμάντι. Κοιτάσματα διαμαντιών έχουν εντοπιστεί στην πεδιάδα της Χαλκιδικής.
Χρυσός. Πολλά και πλούσια κοιτάσματα έχουν εντοπιστεί στην Χαλκιδική στην περιοχή Στρατώνι (σ.σ. ήδη υπό εκμετάλλευση), στο άνω δεξί άκρο της Σιθωνίας, στο Κιλκίς, βόρειο – δυτικά του Νευροκοπίου και επίσης Νότια του Νευροκοπίου.
Αμέθυστος: Κοιτάσματα στην περιοχή της Δράμας και στην πεδιάδα της Χαλκιδικής.
Ρουμπίνια: Στην περιοχή της Δράμας.
Λιγνίτης: Ορυκτό για την παραγωγή ενέργειας από την καύση του με λιγοστή μόλυνση του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολύ λιγνίτη, που εάν τον εκμεταλλευόταν από νωρίς, θα είχε γλιτώσει πολλά δισεκατομμύρια από την εισαγωγή πετρελαίου.
Βωξίτης. Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και αλλού.
Μαγγάνιο. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιέχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα μαγγανίου. Τα κυριότερα κοιτάσματα έχουν εντοπισθεί στο νομό Δράμας.
Νικέλιο. Και για αυτό το στρατηγικό ορυκτό φαίνεται πως, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφός της. Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, του μεγαλύτερου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.
Σμηκτίτες. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά και άλλα.
Μαγνήσιο. Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
Χρωμίτης. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιέχει στο υπέδαφός της σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη. Τα σημαντικότερα κοιτάσματα βρίσκονται στο Μπούρινο Κοζάνης και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Υπάρχει άφθονο στο Αιγαίο. Υπάρχουν εδάφια του αρχαίου ιστορικού Ηροδότου στα οποία γίνεται λόγος για την «εύφλεκτη πίσσα».
Είναι ακόμη γεγονός γνωστό ότι οι Γερμανοί επί κατοχής είχαν ήδη χαρτογραφήσει όλη την Ελλάδα, αφού άμεσα τους ενδιέφεραν και τότε οι όποιες πηγές ενέργειας για την στρατιωτική τους μηχανή. Με την πτώση του Χίτλερ, οι σχετικοί χάρτες και πληροφορίες έφτασαν και στα χέρια των Αμερικανών της εποχής.

«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Τα τελευταία χρόνια και με την βοήθεια ειδικών δορυφορικών φωτογραφήσεων είναι γεγονός ότι ήδη υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την ύπαρξη πλουσίων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών που στηρίχτηκαν σε δορυφορικούς χάρτες φαίνεται ότι:
Τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν ανατολικά της νήσου Θάσου, στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στα Ίμια, στην Ζάκυνθο και στην Φλώρινα.
Για ποιο λόγο άλλωστε βρισκόμαστε σε μια αέναη και φαύλη διαμάχη με τους Τούρκους όλα αυτά τα χρόνια; Μήπως όλες οι αφορμές που δόθηκαν τελευταία, οφείλονται σε πλοία που έκαναν έρευνες στο Αιγαίο; Έρευνες για τι; Για γόπες και τσιπούρες;
Υπάρχουν βάσιμες υποψίες και για άλλα ‘περίεργα’ και πανάκριβα συστατικά στο υπέδαφός μας, όπως το ΟΣΜΙΟ, ο κόκκινος υδράργυρος κ.ά. για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται. Ποια έρευνα όμως; Ποιος ψάχνει; Και σε ποιόν θα υποβληθούν οι εκθέσεις με τα αποτελέσματα;

 ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών):«ΟΤΙ ΛΑΜΠΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ»


Ο πρώην πρόεδρος του ΙΓΜΕ Χαράλαμπος Τσουτρέλης, ωστόσο, υποβαθμίζει τη σημασία κάποιων κοιτασμάτων ή αρνείται τελείως την ύπαρξή τους. Φυσικά είναι ήδη γνωστό ότι η Μακεδονία είναι πλούσια σε λιγνίτες και Λατομικά υλικά αλλά η αξία τους σε σχέση με τα «επίμαχα» μεταλλεύματα είναι σχεδόν αμελητέα.
          «Διαμάντια δεν υπάρχουν» υποστήριξε ο κ. Τσουτρέλης. «Όποιοι τα λένε αυτά δεν έχουν ιδέα. Κι αν υπάρχουν κάποια απειροελάχιστα κοιτάσματα είναι κάκιστης ποιότητας και μη αξιοποιήσιμα. Μόνο στην Ξάνθη βρήκαμε ένα κοίτασμα με ρουμπίνια αλλά η ποιότητά τους είναι τόσο κακή που δεν αξίζει να ασχοληθούμε άλλο μαζί τους. Είναι και η ποσότητά τους βέβαια, πολύ μικρή».
          Ραδιενεργά πετρώματα; Όχι ευχαριστώ... Αυτό φαίνεται πως είναι το δόγμα του ΙΓΜΕ, καθώς αν και έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα Ουρανίου – κατά πληροφορίες – το ΙΓΜΕ επισήμως, τα θεωρεί «μηδενικής προτεραιότητας έρευνας». Με δυο λόγια, δεν ασχολούνται μαζί τους. Δεν τους ενδιαφέρει να τα εξορύξουν, δεν τους ενδιαφέρει να τα αξιοποιήσουν... σε έναν κόσμο όπου η πυρηνική ενέργεια αναπτύσσεται και εξαπλώνεται παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να έχουν εκτιναχθεί οι τιμές, των πολύτιμων ραδιενεργών υλικών, στα ύψη...
          «Υπάρχει πλήρης απογραφή των ραδιενεργών μεταλλευμάτων στο Παρανέστι της Δράμας και στον ορεινό όγκο της Ροδόπης. Σήμερα δεν ασχολούμαστε καθόλου. Οι έρευνες έγιναν επί υπουργίας Μιλτιάδη Έβερτ στο Υπουργείο βιομηχανίας και τότε διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν οι ποσότητες ούτε η ποιότητα των ραδιενεργών πετρωμάτων ώστε να συνεχίσουμε την έρευνα. Τα ραδιενεργά πετρώματα, αφήστε τα. Δεν έχουν καμία προτεραιότητα στην έρευνα».
          Ο χρυσός λάμπει αλλά τα ευρήματα που αποτυπώνονται στον χάρτη Ορυκτών Πρώτων Υλών Κεντρικής Μακεδονίας, του ΙΓΜΕ του 1994, υποβαθμίζονται σήμερα σε απλά «ίχνη», σε κοιτάσματα «αμελητέα» ή ακόμη σε κοιτάσματα κακής ποιότητας ή μη αξιοποιήσιμων δομών.
          «Υπάρχουν δύο κοιτάσματα με χρυσό. Το ένα στα μεταλλεία Μποδοσάκη στο Στρατώνι της Χαλκιδικής, ιδιοκτησίας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και ένα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης, κοντά στις Σάππες της Ροδόπης.»

          Στον χάρτη του ΙΓΜΕ όμως, υπάρχει σαφής ένδειξη για κοιτάσματα στο Νευροκόπι. Και στα Βόρειο-δυτικά κοντά στα σύνορα και στα Νότια. Αφού προς στιγμήν αμφισβητήθηκε η «αξιοπιστία» του εν λόγω χάρτη, ο πρόεδρος του ΙΓΜΕ επεσήμανε:
          «Πράγματι, υπάρχει χρυσός στις περιοχές που λέτε, αλλά ξέρετε οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έχουν σταματήσει κάθε δραστηριότητα. Αυτό είναι δυστυχώς ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε πολλές περιοχές. Οι κάτοικοι δεν είναι εύκολο να καταλάβουν πως δεν πρόκειται να επηρεαστεί αρνητικά η ζωή τους και φοβούνται πως θα προκληθεί ρύπανση, μόλυνση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος...»
          Τα τελευταία χρόνια, πολλά έχουν ακουστεί για τα κοιτάσματα πετρελαίου στη χώρα μας, και κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο – που έχουν γίνει και η αιτία πολλών «ειρηνικών» διενέξεων με τους γείτονες... Μεγάλα κοιτάσματα, θεωρούνται επίσης, τα κοιτάσματα στη Ζάκυνθο και στο κομμάτι του Ανατολικού Αιγαίου που φτάνει ως τη Γαύδο. Υπάρχουν κι άλλα αλλά το ΙΓΜΕ δεν είναι πια αρμόδιο για τις πετρελαϊκές έρευνες. Από το 1976, η αρμοδιότητα πέρασε στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Όμως το τι έγινε με τα κοιτάσματα στη χώρα μας, ή τι πρόκειται να γίνει, υπάρχει θολό τοπίο. Πυκνή Ομίχλη. Τόσο πυκνή που πυροδοτεί εδώ και χρόνια θεωρίες συνομωσίας... Ή μήπως δεν είναι απλές θεωρίες; Στο ερώτημα αυτό, απαντά ο καθένας μόνος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.