Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Το νέο μνημόνιο και οι όροι του


Για να ξεκινήσουμε με απλά και κατανοητά απ' όλους λόγια, το όποιο κούρεμα του χρέους συμφωνηθεί σημαίνει ταυτόχρονα ότι θα είναι αντίστοιχη και η ποσοστιαία μείωση σε μισθούς και συντάξεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις τον πολιτών θα συνεχίσουν να τρέχουν κανονικά...



Με άλλα λόγια, εάν κάποιος παίρνει 2.000 ευρώ μηνιαίο μισθό και πληρώνει 1.000 ευρώ το μήνα στεγαστικό δάνειο, εάν γίνει κούρεμα στο χρέος κατά 50%, θα μειωθεί ο μισθός του κατά 50%, δηλαδή θα πέσεις στα 1.000 ευρώ ενώ το δάνειο θα συνεχίσει να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα!

Το σχέδιο που συζητείται τώρα αποσκοπεί στον χειρισμό της ελληνικής κρίσης με τέτοιο τρόπο ώστε η ευρωζώνη να βρεθεί μπροστά από τις εξελίξεις στις αγορές.

Προβλέπει αφενός τη λήψη ενός συνολικού και αυστηρού πακέτου μέτρων και μεταρρυθμίσεων που πρέπει να δεσμευθεί η Ελλάδα ότι θα υλοποιήσει μέχρι το τέλος του 2014 και αφετέρου τη μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με στόχο να καταστεί βιώσιμο.

Οι υποστηρικτές αυτού του σχεδίου εκτιμούν ότι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων πρέπει να γίνει με την Ελλάδα να παραμένει εντός της ευρωζώνης και τη χρήση των κεφαλαίων του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) για την κάλυψη των ζημιών που θα προκληθούν στις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές τράπεζες.

Οι σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης, που αρχικά επεξεργάσθηκαν το σχέδιο αυτό εκτιμούν ότι μπορεί να υλοποιηθεί με μία επέκταση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Γι' αυτό δεν είναι τυχαία η δήλωση που έκανε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ουάσινγκτον, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. «Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων θα πρέπει να επανεξεταστεί το κατά πόσο είναι εφαρμόσιμοι οι όροι της συμφωνίας του Ιουλίου» δήλωσε.

Βασικός πυλώνας της συμφωνίας αυτής είναι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην προσπάθεια για την ελληνική διάσωση. Μέσα από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν ελληνικά ομόλογα εκλήθησαν να τα ανταλλάξουν με ομόλογα εγγυημένα από τον EFSF και αποδέχθηκαν «κούρεμα» της τάξης του 21%. Από την πρώτη στιγμή οι αγορές θεώρησαν ήπια την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε αυτά τα επίπεδα.

Παράλληλα, πολλοί οικονομολόγοι έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν είναι αρκετή για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και ότι απαιτούνται επιπλέον παρεμβάσεις.

Έτσι, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανεβάσουν το ποσοστό του «haircut» στο 50% ή και ακόμη υψηλότερα.

Σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της βέβαια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με την τρόικα σε ένα πακέτο σκληρών μέτρων, τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσει έως και το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.