Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Τι θα προτείνει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο γιούρογκρουπ;

Η διασφάλιση και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους προϋποθέτει αρχικά τουλάχιστον τρεις παρεμβάσεις.Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ.Μ.Ντράγκι επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να...


 προχωρήσει σε νομισματική χρηματοδότηση της Ελλάδας.Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει είναι να διατεθούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και από αυτές στις εθνικές κυβερνήσεις.

Οι επόμενες παρεμβάσεις αφορούν στη μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους της,κατά 0,6 με 0,7%.

Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής αυτών των δανείων, ώστε να ομαλοποιηθεί το πρόγραμμα εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και να γίνει καλύτερη διαχείρισή του.

Ακόμα και αν όλα αυτά πραγματοποιηθούν,πάλι δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους, ενώ ταυτόχρονα το ΔΝΤ και η Κομισιόν διαφωνούν στις προβλέψεις τους για το ύψος του χρέους.

Για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους εξετάζεται η επαναγορά ομολόγων η οποία όμως εξακολουθεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς λύση για τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους.

Στο Εurogroup της Δευτέρας θα μελετηθούν όλες αυτές οι προτάσεις και αναμένεται οι αποφάσεις να ληφθούν σε επόμενη συνεδρίασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.