Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ο Καλτράβα κατασκευάζει τον Αγίο Νικόλαο, στο Ground Zero [ΦΩΤΟ]


Μετά από γέφυρες, στέγαστρα, μουσεία και όπερες σε όλο τον κόσμο, κάνει και μια ελληνική εκκλησία στην Νέα Υόρκη...



Πριν την 11η Σεπτεμβρίου, στο ευρύτερο οικοδομομικό τετράγωνο των πύργων, υπήρχε ένα δυσανάλογα μικρό και ταπεινό κτίσμα που φαινόταν να αντιστέκεται με τον τρόπο του στα μεγαθήρια του Μανχάταν. Ήταν το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, το οποίο έγινε ναός το 1916 ενώ είχε προϋπάρξει ταβέρνα. Μέσα στην εκκλησία υπήρχαν μικρά τμήματα των λειψάνων του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Σάββα.


  Πολύ συχνά τα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητα δέχονταν δελεαστικές οικονομικές προσφορές να παραχωρήσουν τον χώρο σε κατασκευαστές αλλά ποτέ δεν είχαν δόσει την συγκατάθεσή τους.
Η τρομοκρατική επίθεση του 2001 κατέστρεψε ολοσχερώς την μικρή εκκλησία. Όπως όμως ανακοίνωσαν οι Times της Νέας Υόρκης θα ανακατασκευαστεί σε σχέδια του Σαντιάγκο Καλατράβα και με έμπνευση από το Βυζάντιο και την Ανατολή. Θα κοστίσει 20 εκατ. δολάρια και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016.
Σε άρθρο της εφημερίδας δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα σχέδια της νέας εκκλησίας. Στις οκτώ εικόνες  το μοντέλο του Αγίου Νικολάου φέρνει στο νου δύο σπουδαίες ορθόδοξες εκκλησίες στην Κωνσταντινούπολη: την Αγία Σοφία και την Εκκλησία του Σωτήρος, στη Χώρα.
 Και οι δύο χρονολογούνται στους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού, χρησιμοποιήθηκαν ως τζαμιά και τελικά έγιναν μουσεία. Γιατί ο Ισπανός αρχιτέκτονας και όχι κάποιος άλλος; Είναι διότι εκείνος έχει ήδη σχεδιάσει ένα τεράστιο σταθμό μετεπιβίβασης στο Ground Zero, που έχει την γνωστή φουτουριστική φόρμα των αρχιτεκτονημάτων του.
Πάντως, πριν δημοσιοποιηθούν τα σχέδια του Καλατράβα είχε προηγηθεί μια έντονη διαμαρτυρία των Ελληνομερικάνων στην προοπτική ότι στο Ground Zero θα κτιζόταν και μουσουλμανικό τέμενος, ρίχνοντας λάδι στην φωτιά για τον ρόλο της θρησκείας στην νέα διαμόρφωση του χώρου του  Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, που είναι ιδιαίτερα φορτισμένος για τους Αμερικάνους.

Η καινούργια εκκλησία, όπως αναφέρεται, δεν θα έχει καμία σχέση με τον παλιό ταπεινό ναό. Η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, που ελέγχει το χτίσιμο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου θα νοικιάσει το μέρος όπου θα χτιστεί η εκκλησία στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής για 99 χρόνια. Σε αντάλλαγμα, η Αρχιεπισκοπή παραιτήθηκε από τα δικαιώματα της σε χώρο στην οδό Τσένταρ, για να διευκολύνει τα σχέδια της Λιμενικής Αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.