Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Κάννες: Ένα φιλί στο μάγουλο προκάλεσε την οργή του Ιράν!


Ένα φίλημα στο μάγουλο για την Ιρανή Λεϊλά Χαταμί πέρασε απαρατήρητο, ως κάτι συνηθισμένο, στους παριστάμενους σε μία από τις εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ των Καννών -αλλά όχι για την ιρανική κυβέρνηση...

Η 41χρονη Χαταμί, η οποία πρωταγωνιστούσε στην ταινία A Separation, είναι μέλος της φετινής επιτροπής του Φεστιβάλ, πράγμα με το οποίο υπερήφανα ασχολούνται εκτενώς τα ιρανικά ΜΜΕ.
Η ηθοποιός έχει μέχρι στιγμής επιτύχει στο δύσκολο έργο «ακροβασίας» μεταξύ της ιρανικής νόρμας για τη γυναικεία συμπεριφορά και του συνήθους σε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου.
Αναπόφευκτα όμως θα γινόταν κάποιο μικρό λάθος: Όταν συναντήθηκε με τον 83χρονο Ζίλ Ζακόμπ, σκηνοθέτη και στέλεχος της διοίκησης του φεστιβάλ, δέχτηκε το σταυρωτό φίλημά του, όπως είναι ο κανόνας (και) για τη Γαλλία.
Οι εικόνες της ηθοποιού, μέλους της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, προκάλεσαν όμως οργή στην Τεχεράνη και την καταδίκη από το υπουργείο Πολιτισμού για την «αναξιοπρεπή συμπεριφορά» της Χαταμί.
«Όσοι συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις πρέπει να φροντίζουν ώστε να μην δημιουργείται άσχημη εντύπωση για τις Ιρανές διεθνώς» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού του Ιράν Χοσεΐν Νουσχαμπαντί μιλώντας στο ιρανικό ραδιόφωνο.
Κάθε είδους σωματική επαφή μεταξύ ανδρών και γυναικών που δεν είναι συγγενείς, ακόμη και η χειραψία, είναι ταμπού στο Ιράν. Στον «οδηγό συμπεριφοράς» του αγιατολάχ Χαμενεΐ για τις Ιρανές που ταξιδεύουν στο εξωτερικό γίνονται ορισμένες «παραχωρήσεις» για τη χειραψία, υπό προϋποθέσεις, αλλά δεν υπάρχει οδηγία για το σταυρωτό φίλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.