Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Μην ξεχνιέστε: Πρέπει να υποβάλετε την φορολογική σας δήλωση!


Μόλις το 12,5% των υπόχρεων φορολογούμενων έχει υποβάλει φορολογική δήλωση σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Περίπου 40 ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων, οι φορολογούμενοι...



όπως φαίνεται έχουν αποφασίσει να συμπληρώσουν και να καταθέσουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους κοντά στις 30 Ιουνίου.

Καθυστέρηση

Η καθυστέρηση όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται η Καθημερινή, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι αρκετές αλλαγές της νομοθεσίας (για τη φορολόγηση των ανέργων, φοιτητών και μικροκαταθετών) δεν είχαν διορθωθεί μέχρι και τις 15 Μαΐου. Πλέον, οι διορθώσεις αυτές έχουν περάσει στο έντυπο Ε1, με αποτέλεσμα να μπορούν και οι άνεργοι, οι φοιτητές και οι μικροκαταθέτες να συμπληρώσουν τη δήλωσή τους. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι ο μεγάλος όγκος των φορολογικών δηλώσεων θα υποβληθεί τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου και τότε δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει υπερφόρτωση του συστήματος και προβλήματα στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Από τους 696.367 φορολογούμενους που έχουν υποβάλλει τις φορολογικές τους δηλώσεις προκύπτει ότι 235.456 καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013, ενώ δύο στους τρεις είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Ο φόρος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

• 235.456 δηλώσεις ή το 33,83% του συνόλου είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό φόρου 213,4 εκατ. ευρώ. Ο πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 906 ευρώ. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου με έκπτωση 1,5% είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι φέτος δεν θα ταχυδρομηθούν εκκαθαριστικά αλλά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν από τον λογαριασμό τους στο Taxisnet. Η πληρωμή του φόρου γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με την «Ταυτότητα Οφειλής».

• 140.135 είναι πιστωτικές και το συνολικό ποσό που θα λάβουν ανέρχεται στα 28,2 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο κάθε φορολογούμενος με πιστωτικό σημείωμα θα λάβει 201 ευρώ.

• 280.096 δηλώσεις ή το 46,87% είναι μηδενικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.