Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια και χρέη στο δημόσιο - Τι ισχύει


Σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τον δανεισμό και όχι το μέγεθος, θα κατατάσσονται οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που θα υπάγονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους θεσμούς...



Παράγοντες της αγοράς θεωρούν μείζονος σημασίας για την πορεία της οικονομίας την αίσια ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, καθώς προορίζεται να δώσει «οξυγόνο» σε χιλιάδες επιχειρήσεις, μέσω και του κουρέματος χρεών στο Δημόσιο.

Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει ότι οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις θα κατατάσσονται:

α) σ' αυτές με τραπεζικό δανεισμό έως ένα εκατ. ευρώ, β) σ' αυτές με δανεισμό από 1 έως 2,5 εκατ. ευρώ και γ) σε όσες χρωστούν στις τράπεζες πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Euro2today, οι δανειστές ήταν αυτοί που πρότειναν το συγκεκριμένο μοντέλο κατηγοριοποίησης, απορρίπτοντας την πρόταση του οικονομικού επιτελείου να κατατάσσονται και να αντιμετωπίζονται οι επιχειρήσεις με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό περί μεγέθους των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, το κουαρτέτο διατύπωσε την άποψη ότι είναι πιο εύχρηστη για τη λύση του προβλήματος η κατηγοριοποίηση βάσει τραπεζικών κριτηρίων, κάτι που έγινε αποδεκτό από την ελληνική πλευρά.

Πλέον το θέμα που μένει ανοικτό επ’ αυτού είναι το πώς και ποιοι θα δρομολογούν τις διαδικασίες για τη διευθέτηση των χρεών των επιχειρήσεων, κάτι που απομένει να γίνει εντός των 10 επόμενων ημερών.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν πως οι δύο πλευρές έχουν ομονοήσει οριστικά ότι για τις μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που έχουν δανεισμό άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, τις διαδικασίες θα εκκινεί και θα εποπτεύει έως την επίτευξη συμφωνίας ή το αντίθετο, διαπιστευμένος δικαστικός διαμεσολαβητής. Δηλαδή, με την κατάθεση της αίτησης στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), ο μεσολαβητής θα αναλαμβάνει τις επαφές με τους πιστωτές και την επιχείρηση.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο και οι δανειστές δεν έχουν καταλήξει επακριβώς για το ποια διαδικασία θα ακολουθείται στις δύο άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων, αν και συμφωνούν ότι αυτή (η διαδικασία) δεν θα είναι παρόμοια με την αντίστοιχη για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τέθηκε η πρόταση από τους δανειστές να υπάρχει μια αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις μικρές, χωρίς την παρέμβαση του διαμεσολαβητή.

Συγκεκριμένα, προτάθηκε και φέρεται να έγινε επί της αρχής αποδεκτό από την κυβέρνηση, η διαδικασία να γίνεται αμιγώς ηλεκτρονικά, μέσω ενός συστήματος στο οποίο θα εισέρχονται οι πιστωτές και ανάλογα με την κατάσταση της επιχείρησης, θα προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις.

Τον πρώτο λόγο σ’ αυτή τη διαδικασία θα έχουν οι τράπεζες, οι οποίες θα εκτιμούν τη βιωσιμότητα ή μη της επιχείρησης και θα ακολουθούν οι λοιποί πιστωτές. Οι δανειστές ζήτησαν σ' αυτή τη διαδικασία να μην υπάρχει παρέμβαση μεσολαβητή, κάτι που η κυβέρνηση το εξετάζει.

Για τις επιχειρήσεις με δανεισμό από 1 έως 2,5 εκατ. ευρώ εξετάζεται το σύστημα να είναι ημιαυτοποιημένο, δηλαδή να ξεκινάει η διαδικασία ηλεκτρονικά και όταν επιτυγχάνεται συμφωνία, να παρεμβαίνει διαμεσολαβητής ο οποίος θα καλείται να προωθήσει τη συμφωνία προς δικαστική επικύρωση.

Το κούρεμα στο δημόσιο

Την ίδια στιγμή, οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει ως προς τις διαγραφές οφειλών προ το δημόσιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να «κουρεύεται» κάθε είδους οφειλή προς το δημόσιο, πλην του ΦΠΑ. Τη διαδικασία, τη σειρά και το είδος των υπό διαγραφή οφειλών προς το δημόσιο θα εξειδικεύσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Από το πρωί της Δευτέρας το νομικό τμήμα του υπουργείου Οικονομίας αρχίζει τις διορθώσεις στον νόμο, όπως αυτές συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς, προκειμένου έως την επόμενη Τετάρτη να αποσταλεί προς αξιολόγηση στους δανειστές, ώστε κατά την επικείμενη έλευσή τους στα μέσα του Νοεμβρίου να έχει καταγραφεί πρόοδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.