Η πασιφανής αδυναμία εκδίκασης υποθέσεων από την ελληνική Δικαιοσύνη, κυρίως διοικητικού χαρακτήρα, ισούται με αδυναμία του ελληνικού δημοσίου να εισπράξει πρόστιμα και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία που...
σύμφωνα με τους υπολογισμούς, για το 2010 άγγιξε το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο ιλιγγιώδες αυτό νούμερο (που βασίζεται σε συντηρητικά, πλην ανεπίσημα δεδομένα) προστίθεται βέβαια η μεγάλη υστέρηση εσόδων από την απροθυμία των ιδιωτών να επενδύσουν, αφού αποτελεί σύνηθες φαινόμενο οι επενδύσεις αυτές να μπλοκάρονται στο ΣτΕ και να λιμνάζουν επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να καθίστανται –προφανώς- ασύμφορες.
Τα 2 δισ. από το Δημόσιο και τα Ταμεία
Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς, πρόκειται για χρήματα που χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της δυσλειτουργίας της Δικαιοσύνης, αφαιρώντας πολύτιμους πόρους από ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, καθηλώνοντας ταυτόχρονα σε στασιμότητα εκατοντάδες επιχειρήσεις και ακυρώνοντας ιδιωτικές πρωτοβουλίες για επενδύσεις και ανάπτυξη. Η κατάσταση που επικρατεί, ξεπερνά κατά πολύ το έλλειμμα στη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης, καθώς είναι προφανώς ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα. Η συνολική αποτίμηση των απωλειών, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από την αδυναμία της Δικαιοσύνης να δικάσει χιλιάδες υποθέσεις, είναι δύσκολο να προσεγγισθεί με ακρίβεια. Γιατί, πέρα από τις άμεσες απώλειες των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπάρχουν και οι έμμεσες.
Η διοικητική Δικαιοσύνη
Στη διοικητική Δικαιοσύνη οι αδίκαστες υποθέσεις, σε πανελλαδική κλίμακα, πλησίασαν τις 500.000 για το 2010. Ο αριθμός μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου έφτανε τις 461.000, με τις περισσότερες από αυτές να είναι φορολογικές ή υποθέσεις που αφορούν εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία.
Μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι αδίκαστες υποθέσεις φθάνουν τις 150.000, με το 1/3 από αυτές να αφορά την είσπραξη βεβαιωμένων φόρων και δασμών και πάνω από 15.000, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία. Το οικονομικό κόστος από την αδυναμία των δικαστηρίων να εκδικάσουν αυτές τις υποθέσεις είναι ανυπολόγιστο και τεράστια η υστέρηση εσόδων για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το μεγάλο πρόβλημα στο ΣτΕ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι αποφάσεις εκδίδονται σε κάποιες περιπτώσεις με καθυστέρηση που αγγίζει τα 5-8 χρόνια για υποθέσεις που αφορούν αντισυνταγματικότητα νόμων. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες υποθέσεις που αφορούν δημόσια έργα, ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες υποθέσεις στενά συνδεδεμένες με την ανάπτυξη ολόκληρων περιοχών, χρονοτριβούν απίστευτα, μπλοκάροντας δραστηριότητες που κοστίζουν σε χρήμα και σε θέσεις εργασίας. Το γεγονός ότι στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας οι εκκρεμείς υποθέσεις φθάνουν πλέον τις 31.000, σημαίνει πολλά για τη δυνατότητα που έχει το δικαστήριο να εκκαθαρίσει τον όγκο των εκκρεμών υποθέσεων.
"Σκοτώνουν τις επενδυσεις"
Εκατοντάδες είναι οι επενδύσεις και τα δημόσια έργα, μικρά και μεγάλα, που αναμένουν μια απόφαση για να προχωρήσουν και χιλιάδες οι υποθέσεις που λιμνάζουν για χρόνια και κοστίζουν χρήμα στο Δημόσιο και στους δικαζόμενους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν καταγραφεί στα στατιστικά του ΣτΕ υποθέσεις που εκκαθαρίστηκαν μετά 18 χρόνια ή άλλες που αναβλήθηκαν για 36 φορές! Συνολικά, κάθε χρόνο εισάγονται προς εκδίκαση στο εν λόγω δικαστήριο 8.000 νέες υποθέσεις και εκδικάζονται περίπου 6.000. Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 5 χρόνια, με τους σημερινούς ρυθμούς, για να δικαστεί μια υπόθεση, ενώ στο άμεσο μέλλον ο χρόνος αυτός θα φθάσει τα 9 χρόνια.
από onair24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.