Καμία αρμοδιότητα στον υπουργό Υγείας να καταργεί από τη θέση τους, πριν τη λήξη της θητείας τους διοικητές νοσοκομείων, δεν αναγνωρίζει με απόφασή του το ΣτΕ, «κόβοντας μαχαίρι» τις πρακτικές των υπουργών να εγκαθιστούν «ημέτερους» στη δημόσια υγεία...
Καμία αρμοδιότητα στον υπουργό Υγείας να καταργεί από τη θέση του πριν τη λήξη της θητείας τους διοικητές νοσοκομείων δεν αναγνωρίζει με απόφασή του το Συμβούλιο Επικρατείας «κόβοντας» μαχαίρι τις πρακτικές των υπουργών να εγκαθιστούν «δικούς τους" ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά της δημόσιας υγείας. Η απόφαση αυτή δημιουργεί ιστορικό προηγούμενο καθώς στον ευαίσθητο χώρο της υγείας η οικονομική αιμορραγία είναι παροιμιώδης ενώ ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο στους διοικητές που καρατομήθηκαν χωρίς εξήγηση το 2007 να αξιώσουν υψηλές αποζημιώσεις από το Δημόσιο
Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε ως αντισυνταγματική και παράνομη την πρόωρη λήξη της θητείας των διοικητών των νοσοκομείων που έγινε το 2007 από τον τότε υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο δικαιώνοντας τον διοικητή του αντικαρκινικού ογκολογικού νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» Νικ. Κορδιολή.
Οι σύμβουλοι έκριναν πώς ο διοικητής ενός δημόσιου νοσοκομείου, υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο από τον εκάστοτε υπουργό δεν τελεί σε σχέση ιδιαίτερης πολιτικής εμπιστοσύνης , αντίθετα δίνει λόγο κυρίως στο Διοικητικό Συμβούλιο και
την αρμόδια Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) για τη υλοποίηση των πολιτικών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης στο νοσοκομείο.
Επισημαίνουν ακόμα ότι η τροποποίηση του νόμου που επιτρέπει την πρόωρη λήξη της θητείας των διοικητών νοσοκομείων με μόνο μια απόφαση του υπουργού είναι αντισυνταγματική γιατί ο διοικητής νοσοκομείου «ενόψει της ειδικής φύσεως της θέσης του και του περιεχομένου των αρμοδιοτήτων του, καθώς και των προσόντων διορισμού του, σύμφωνα με το Ν. 3229/2005, δεν είναι μετακλητός υπάλληλος αλλά είναι, επιτρεπτός κατά το Σύνταγμα, υπάλληλος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με θητεία, που απολαύει κατά τη διάρκεια της θητείας του, της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας και επομένως δεν μπορεί να απολυθεί χωρίς απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου, που αποτελείται κατά τα δύο τρίτα, τουλάχιστον από μόνιμους υπαλλήλους, η οποία προσβάλλεται με προσφυγή ουσίας ενώπιον του ΣτΕ».
πηγή: onair24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.