Η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο με την προοπτική νομικής δράσης εκ μέρους της ΕΕ να είναι ορατή, εκτός κι αν άρει μία...
σειρά περιορισμών σε ιδιωτικά κολλέγια που ανταγωνίζονται με τα κρατικά πανεπιστήμια και τις τεχνικές σχολές της χώρας.
Τα κολλέγια, που προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα κυρίως σε σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων και τουρισμού, δεν είναι ομογενειακές ομάδες, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.
Κάποια από αυτά όπως το «Alba Graduate Business School» είναι εγκατεστημένα εκπαιδευτικά κέντρα, οι απόφοιτοι των οποίων προσλαμβάνονται συστηματικά από τοπικές επιχειρήσεις. Άλλα εκπαιδευτήρια είναι νεότερα ή μικρότερα με λιγότερο αξιόπιστα ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια.
Ένας από τους όρους που επιβάλλονται σε αυτά τα κολέγια – να παράσχουν τραπεζική εγγύηση 500.000 ευρώ ότι θα καλύψουν τις πιστώσεις των διδάκτρων των φοιτητών και τους μισθούς του προσωπικού σε περίπτωση που το κολέγιο κλείσει - είναι ασυμβίβαστος με την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με την ελευθερία προσφοράς και ζήτησης υπηρεσιών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Άλλοι περιορισμοί, όπως η ανάγκη οι εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά κολέγια που έχουν συμφωνίες «franchise» με ξένα πανεπιστήμια να πληρούν ορισμένες ακαδημαϊκές απαιτήσεις, αποτελούν αδικαιολόγητη παρέμβαση του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με επιστολή από τις Βρυξέλλες. Η επιστολή, με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου, δίνει στην Ελλάδα δύο μήνες διορία να συμμορφωθεί με το κοινοτικό δίκαιο ή να αντιμετωπίσει το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Ωστόσο πίσω από την πρόσφατη δράση της ΕΕ είναι μια ευρύτερη συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και πανεπιστημιακών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα ιδιωτικά κολέγια, δεν είναι άξια υποκατάστατα των παραδοσιακών κρατικών πανεπιστημίων, ενώ τα ίδια τα κολέγια, υποστηρίζουν ότι ο ανταγωνισμός από τον ιδιωτικό τομέα είναι αναγκαίος για να βελτιωθεί η κατάσταση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης.
Οι περισσότεροι από τους περιορισμούς τέθηκαν σε ισχύ το 2008, όταν η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση επιδίωξε να ρυθμίσει μια γκρίζα περιοχή, όπου δεκάδες κολέγια λειτουργούσαν επί χρόνια, όπως οι εμπορικές επιχειρήσεις, λαμβάνοντας άδειες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Το περασμένο καλοκαίρι, η σημερινή κυβέρνηση ζήτησε από όλα τα κολέγια να πληρούν τις νέες προϋποθέσεις ανανέωσης των αδειών τους. Το φθινόπωρο, ενέκρινε 30 άδειες και απέρριψε 10.
Το υπουργείο Παιδείας, δήλωσε στο τέλος του περασμένου μήνα ότι απάντησε στην προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντός της προθεσμίας.
Ωστόσο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε: «Εάν η απάντηση της Ελλάδας δεν είναι ικανοποιητική, η Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προσφύγει σε νομικά μέτρα».
Την ίδια ώρα, το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει τα πιστοποιητικά που εκδίδουν τα ιδιωτικά κολλέγια για τους πτυχιούχους ως ίσα με τα πτυχία των κρατικών πανεπιστημίων.
«Υπάρχει μια μαζική σύγκρουση μεταξύ θεωρίας και πρακτικής», δήλωσε ο Νικόλαος Σταυρακάκης, πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ στην Ελλάδα. «Οι αρχές αποφεύγουν την αντιμετώπιση του προβλήματος γιατί είναι μια «καυτή πατάτα»».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.