Η ζαφορά είναι από τα πιο πολύτιμα μπαχαρικά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και καλλιεργείται εδώ και 300 χρόνια στα χωριά της Κοζάνης.Είναι τόσο μικρός και τόσο πολύτιμος. Τον αποκαλούν το χρυσάφι της ελληνικής γης, ελληνική ζαφορά ή saffron. Η γεύση του...
και το άρωμα του μοναδικά. Οι φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες του πολλές και η τιμή ιδιαίτερα τσουχτερή. Πρόκειται για τον κρόκο Κοζάνης, ο οποίος συγκαταλέγεται στα πιο πολύτιμα και προσφιλή μπαχαρικά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Τον κρόκο τον συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη, ενώ η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε ως βασικό συστατικό στα καλλυντικά της. Οι αρχαίοι Φοίνικες το προσέφεραν στην θεά Αστάρτη, ενώ ο Όμηρος τον αναφέρει στα γραπτά του. Στην μυθολογία τον κρόκο τον συνδέουν με τον έρωτα και την γονιμότητα. Στην Νεότερη Ελλάδα οι Κοζανίτες έμποροι το μεταφέρουν από την Αυστρία. Αυτή είναι η ιστορία του κρόκου Κοζάνης που εδώ και 300 χρόνια καλλιεργείται στην Μακεδονική γη και συγκεκριμένα στον νομό Κοζάνης.
ΠΟΙΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ
Συστηματική καλλιέργεια του φυτού γίνεται στα χωριά Κρόκος, Καρυδίτσα, Αγία Παρασκευή, Άνω Κώμη, Κάτω Κώμη, Λευκοπηγή και Πετρανά .
Ο κρόκος φυτεύεται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ολόκληρες παρέες επί 20 με 25 μέρες μαζεύουν με τα χέρια τα πολύτιμα στίγματα και όχι με μηχανήματα και τα αποξεραίνουν. Όταν γίνουν πολύ λεπτά και πάρουν ένα ιδιαίτερο βαθυκόκκινο χρώμα τα συσκευάζουν. Τα στίγματα και οι στήμονες είναι τόσο λεπτοί που για να συγκεντρωθούν 100 γραμμάρια κρόκου χρειάζονται περίπου 50.000.
Κατά μέσο όρο ανά στρέμμα ο κρόκος παράγει σε μία εξαετία 6 χιλ/μα ξερά στίγματα (ερυθρό προϊόν) και 2 χιλ/μα κίτρινους στήμονες. Η μικρότερη απόδοση του φυτού σημειώνεται στον πρώτο χρόνο της φυτείας, ενώ η μεγαλύτερη στο τρίτο και τέταρτο.
Ο ΚΡΟΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ
To saffron οι βυζαντινοί ζωγράφοι το χρησιμοποιούσαν στην ζωγραφική ωστόσο σήμερα θεωρείται ότι είναι τέλειο εμμηναγωγό, πολύ καλό στομαχικό, αντισπασμωδικό και διεγερτικό .Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, διευκολύνει την πέψη και ανοίγει την όρεξη. Λένε μάλιστα ότι περιορίζει κατά πολύ τις γαστραλγίες ,τους σπασμούς, τους νευρικούς κωλικούς αλλά και τον κοκίτη. Τον κρόκο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο γιάτρεμα των σπυριών, των φλεγμονών αλλά και στις παθήσεις του στήθους.
Εκτός από τις φαρμακευτικές του ικανότητες ο κρόκος χρησιμεύει και στη βιομηχανία. Στο βάψιμο και τον αρωματισμό του ρυζιού, στα ζυμαρικά, στα ζαχαρώδη, στα τυροκομικά όπως στην παρμεζάνα αλλά και στα οινοπνευματώδη ποτά.
Στην Ινδία το saffron χρησιμοποιείται σε μεγάλη έκταση και σαν θυμίαμα κατά τις θρησκευτικές τους τελετές, καθώς και για βάψιμο των μανδυών των ιερέων, συνήθεια που την είχαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και Ρωμαίοι.
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΞΑΓΕΤΑΙ
Στις χώρες που καταναλώνουν το χρυσάφι της ελληνικής γης συγκαταλέγονται η Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Η.Π.Α., Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία, οι Σκανδιναβικές και Κάτω Χώρες, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, η Βραζιλία, Αργεντινή, Ιαπωνία και μερικές χώρες της Ινδουιστικής θρησκείας.
Ο κρόκος σήμερα διατίθεται, κατά κανόνα, με τη μορφή ευλύγιστης, χαλαρής, ελαστικής και υγροσκοπικής μάζας από ολόκληρα νήματα που προέρχονται από τα αποξηραμένα στίγματα των λουλουδιών του Crocus Sativus Linneaus και με την μορφή σκόνης ύστερα από άλεσμα των κόκκινων νημάτων του.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΝΟΘΕΙΑΣ
Στον τόπο παραγωγής του έχει ιδρυθεί από το 1971 ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης και έχει το αποκλειστικό δικαίωμα συλλογής, συσκευασίας και διακίνησης του κρόκου, ώστε να αποφεύγεται η νοθεία που γινόταν στο παρελθόν από τους εμπορομεσίτες.
Η αγορά έχει ανάγκη από τον Ελληνικό κρόκο .Χαρακτηριστικό είναι ότι το 90% της παραγωγής διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά και αρκετές ποσότητες διατίθενται στην παγκόσμια αγορά .Μάλιστα η ποικιλία της Κοζάνης είναι μια από τις καλύτερες που υπάρχουν στον κόσμο και αν κάποιοι θεωρούν την τιμή του κρόκου Κοζάνης αλμυρή κάνουν λάθος μιας και με μόλις 2 ευρώ μια νοικοκυρά μπορεί να φτιάξει 15 διαφορετικά φαγητά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.