Ο βρετανικός Guardian με άρθρο του επισημαίνει γιατί πιστεύει ότι το σημείο μηδέν έχει φτάσει για την Ελλάδα και αναλύει όλους τους λόγους για τους οποίους το χρέος είναι μη αντιμετωπίσημο, πλέον...
"Οι μυστικές συνομιλίες κατέδειξαν την Ελλάδα ανίκανη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για την αποπληρωμή του πακέτου διάσωσης των 110 δις ευρώ.
Το πρώτο μνημόνιο στην ευρωζώνη που θα αντιμετώπιζε την κρίση χρέους ενός κράτους-μέλους απέτυχε και υπάρχει ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης έναν ακριβώς χρόνο μετά το πακέτο διάσωσης 110 δις ευρώ που δόθηκε στην Ελλάδα.
Παρακολουθώντας τις μυστικές συνομιλίες την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο μεταξύ της Αθήνας και κάποιων από τους παίκτες κλειδιά της Ε.Ε., είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στους όρους του μνημονίου και θα ζητήσει επιπλέον βοήθεια από την Ευρωζώνη.
Η Μεγάλη Βρετανία κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί να συνεισφέρει σε περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα είτε ως μέρος μιας βοήθειας από την Ε.Ε. είτε ως ένα διμερές δάνειο, όσο οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί για την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το χρέος των 340 δις ευρώ.
Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του θα αγωνιστεί να αυτοχρηματοδοτηθεί στις αγορές ομολόγων τον επόμενο χρόνο –πράγμα πού αποτελεί μέρος της συμφωνίας με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.- ο έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε: «Είτε θα καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές είτε θα χρησιμοποιήσουμε την πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. που επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Οιαγορές εξακολουθούνναείναιδύσπιστεςαπέναντιστηχώραμας».
Το ταξίδι του έλληνα υπουργούς στο Λουξεμβούργο κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό και μόνο ο έλληνας πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, γνώριζε για τις συνομιλίες, που συντόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο τελευταίος επιβεβαίωσε ότι χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση της ελληνικής δανειακής σύμβασης την ώρα που όλοι μιλούσαν για τη μελέτη μια ενδεχόμενης επιστροφής της χώρας στη δραχμή.
Μετά το τέλος των συνομιλιών, που συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας καθώς επίσης και ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι το ελληνικό πακέτο διάσωσης χρειάζεται «αναπροσαρμογή» και μια νέα συμφωνία είναι προ των πυλών.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν το θέμα την επόμενη εβδομάδα με τη Γερμανία να θέτει τους σκληρούς της όρους.
Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία αισθάνεται ότι η βοήθεια που έχει προσφέρει στην Ελλάδα είναι αρκετή. Ο κ. Όσμπορν δήλωσε σε εκπομπή του BBC: «Η Βρετανία είναι σίγουρο ότι δεν θα συμμετάσχει σε δεύτερο μνημόνιο με την Ελλάδα».
Η Βρετανία έχει ήδη υπογράψει ένα διμερές δάνειο προς την Ιρλανδία και ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να κάνει το ίδιο με την Ελλάδα ή την Πορτογαλία. Η Ιρλανδία αποτελεί ειδική περίπτωση για τους Άγγλους.
Οι απεσταλμένοι της τρόικας φθάνουν στην Αθήνα για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο αφού η πολιτική της κυβέρνησης δεν πετυχαίνει τους στόχους της. Ο συνήθως ήρεμος Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε απρόβλεπτα σκυθρωπός μετά τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές η Ελλάδα βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει την άμβλυνση των όρων της δανειακής σύμβασης μέσω μιας επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους".
Και το δημοσίευμα κλείνει με τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού ότι: «Καλεί όλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ε.Ε., να αφήσουν τη χώρα ήσυχη να κάνει τη δουλειά της».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.