Μεσούσης της κρίσης χρέους κι ενώ οι αποτιμήσεις τους βρίσκονται στο ναδίρ, οι ελληνικές τράπεζες γίνονται επενδυτικός στόχος διεθνών κεφαλαίων. Η "επίθεση" έρχεται αυτή τη φορά εξ ανατολών κι όχι...
από τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά κέντρα της Δύσης, όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον με επιφυλακτικότητα και δυσπιστία. Μετά από μία 20ετία επιθετικής διείσδυσης του ελληνικού κεφαλαίου στις αγορές των πρώην κομμουνιστικών χωρών της Αν. Ευρώπης και των Βαλκανίων, τώρα σημειώνεται η αντίστροφη κίνηση:
Το χρήμα που συσσωρεύθηκε εκεί σε δύο δεκαετίες ανάπτυξης και ανοίγματος των αγορών, σπεύδει τώρα να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση στην "παλιά Ευρώπη". Το ενδιαφέρον στρέφεται στον χρηματοοικονομικό τομέα, στην ενέργεια και στον τουρισμό.
Πόλο έλξης αποτελούν και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν επεκταθεί διεθνώς, διαθέτουν ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια και στην κεντροανατολική Ευρώπη - και επιπλέον δεν κοστίζουν ακριβά.
Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει η είδηση που προκάλεσε αίσθηση στην αγορά: Ο Ρώσος μεγιστάνας Alexander Nesis που ελεγχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα (Nomos Bank), απέκτησε πάνω από 5% της Τρ. Πειραιώς και μαζί με τον Τσέχο Petr Kellner εμφανίζονται ως οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της.
Το private equity fund ICT που ανήκει στον Al. Nesis, γνωστοποίησε επισήμως ότι κατέχει πάνω από 5% της Τρ. Πειραιώς, διευκρινίζοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής του είναι "συγκρίσιμο" με το 5,7% που διαθέτει το PPF του Τσέχου πολυεκατομμυριούχου Petr Kellner.
Ετσι η Πειραιώς γίνεται η δεύτερη ελληνική τράπεζα με ανατολικοευρωπαίους βασικούς μετόχους. Ειχε προηγηθεί η Τρ. Κύπρου, στην οποία οποία προ μηνών εισήλθε ο Ρώσος μεγιστάνας Dmitry Rybolovlev, αποκτώντας 9,6%.
Επισημαίνεται ότι οι Ρώσοι μεγαλομέτοχοι της Πειραιώς και της Τρ. Κύπρου συνεργάζονται επιχειρηματικά, καθώς το ICT fund του Al. Nesis κατέχει μεγάλο ποσοστό της εταιρίας ορυχείων Uralkali, επιχειρηματικής ναυαρχίδας του Rybolovlev.
To ICT άρχισε να συγκεντρώνει μετοχές της Πειραιώς από το περασμένο έτος και είχε γνωστοποιήσει στη Διοίκηση της τράπεζας ότι προτίθεται να αυξήσει σταδιακά το ποσοστό του. Στο ΔΣ της τράπεζας συμμετέχει ήδη ως εκπρόσωπος του ο Κ. Yanakov.
Θα ωφεληθεί η τράπεζα
Η στρατηγική συμμετοχή μεγαλομετόχου με τεράστια οικονομική επιφάνεια αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την Πειραιώς, η οποία αποκτά μεγαλύτερες δυνατότητες άντλησης μη δανειακών κεφαλαίων στο μέλλον, ενώ παράλληλα θα μπορεί να αξιοποιήσει προσβάσεις, επιχειρηματικές διασυνδέσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης διεθνών εργασιών.
Επισημαίνεται ότι το γκρουπ ICT ελέγχει τη Nomos Bank (δεύτερη σε μέγεθος ρωσική ιδιωτική τράπεζα), την εταιρία ορυχείων Polymetal (τρίτη παγκοσμίως στην εξόρυξη ασημιού και έβδομη παραγωγός χρυσού), την τράπεζα Khanty-Mansi Bank, την εταιρία μεταφορών Tikhvin Freight και σειρά μικρότερων επιχειρήσεων στους τομείς πληροφορικής και τεχνολογικών εφαρμογών. Κατέχει έπισης μεγάλα μερίδια συμμετοχής στην Uralkali (μεγαλύτερο παραγωγό καλίου παγκοσμίως) και στην Baltic Leasing.
πηγή:sofokleousin.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.