Η εν λόγω μείωση εκτιμάται ως η μεγαλύτερη της τελευταίας τριετίας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τοπικών συλλόγων, 8 στους 10 εμπόρους επιβεβαιώνουν την πτωτική πορεία του τζίρου τους, 2 στους 10 δηλώνουν ότι...
ο τζίρος τους κινείται στα (χαμηλά) περσινά επίπεδα, ενώ υπάρχουν εμπορικοί σύλλογοι που αναφέρουν πτώση του τζίρου μέχρι και 60%.
Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι τα μεγάλα ποσοστά των εκπτώσεων στις βιτρίνες των καταστημάτων δεν συγκίνησαν τους καταναλωτές που εμφανίζονται πολύ διστακτικοί στις αγορές τους, παρά τις κατά τουλάχιστον 15% φθηνότερες φετινές εκπτωτικές τιμές.
Οι βαρυφορτωμένες κάρτες ανάχωμα στην κατανάλωση
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η χρήση πιστωτικών περιορίστηκε στις περιπτώσεις άτοκων δόσεων και γενικά ήταν και πάλι μειωμένη "λόγω της υπερχρέωσης των καρτών των καταναλωτών και των υψηλών επιτοκίων χρέωσης".
Ειδικότερα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αναφέρει ότι οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν στην ένδυση - υπόδηση μια μείωση τζίρου κατά 22-25%, στον οικιακό εξοπλισμό, στα ηλεκτρικά είδη και έπιπλα 20-23%, στα βιβλία - χαρτικά και δώρα 20-22%. Τα πολυκαταστήματα, επίσης, παρουσιάζουν μια σημαντική μείωση των πωλήσεών τους στα επίπεδα του 7-10%.
Το ίδιο διάστημα, τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων εμφανίζουν και αυτά μείωση 6 έως 8%, ενώ στα μικρότερα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού η αρνητική μεταβολή του δείκτη κύκλου εργασιών κυμαίνεται από 17 - 20%.
Με αντίστοιχο αρνητικό πρόσημο κυμαίνονται και οι δείκτες μεταβολής του όγκου πωλήσεων σε όλες τις εμπορικές δραστηριότητες, με τη μεγαλύτερη μείωση στον κλάδο του αυτοκινήτου και στα καύσιμα, που επιβεβαιώνει τις περιορισμένες καλοκαιρινές μετακινήσεις των Ελλήνων.
Επιπτώσεις και από τις κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών
Σημαντικός αριθμός εμπόρων δήλωσαν πως μετά από τρεις εβδομάδες αναμονής, οι φετινές εκπτώσεις είναι σαν να μην ξεκίνησαν ποτέ, ενώ συνδέουν την πεσμένη κίνηση με τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, χωρίς όμως να μπορούν να προσδιορίσουν το μέγεθος της ζημιάς.
Από τα αναλυτικά στοιχεία των τοπικών συλλόγων προκύπτει ότι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λευκάδα, η Ξάνθη, η Κοζάνη και η Χαλκίδα δηλώνουν πτώση του τζίρου μέχρι 40%, κυρίως στα καταστήματα ένδυσης υπόδησηςπτώση του τζίρου, έως 60% αναφέρει ο εμπορικός σύλλογος Φλώρινας.
Η Σύρος, η Καστοριά, η Βέροια, η Αλεξανδρούπολη, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα δηλώνουν πτώση μέχρι 30%.
Οι εμπορικοί σύλλογοι στο Βόλο, τη Λάρισα, την Κέρκυρα, την Έδεσσα και την Πτολεμαΐδα αναφέρουν πρώση 20%-25%, ενώ μικρότερα ποσοστά απώλειας τζίρου δηλώνουν οι εμπορικοί σύλλογοι σε Καβάλα, Καλαμάτα, Τρίπολη, Λιτόχωρο, Πάτρα, Ρόδο και Κρήτη.
πηγή: ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.