To κρίσιμο ερώτημα μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής είναι εάν θα μπορέσει τελικά να υπάρξει βιώσιμη λύση αναφορικά με το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη. Η Euractiv Γερμανίας ζήτησε την άποψη από καταξιωμένους οικονομολόγους σχετικά με τα 4 καυτά ερωτήματα που απασχολούν τις τελευταίες μέρες την κοινή γνώμη...
- Η πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη,
- η άκρως επικίνδυνη μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης,
- η ευθυγράμμιση της πολιτικής μισθοδοσίας μέσα στην Ευρωζώνη και
- το μέλλον της ιταλικής οικονομίας. «H μόχλευση μπορεί να αποφέρει καταστροφικά αποτελέσματα»
Ο Manfred J. M. Neumann, Οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής στη Βόννη και μέλος του Επιστημονικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Υπουργείου Οικονομίας αναφέρει τα εξής:
«Η απόφαση να ανακεφαλαοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση και διαφύλαξη της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών. Τράπεζες που παρουσιάζουν αδυναμία και έλλειψη βιωσιμότητας θα ήταν ωφέλιμο να καταρρεύσουν. Αναφορικά τώρα με την απόφαση του κουρέματος του χρέους την αξιολογώ ως θετική, αλλά δεν θα πρέπει να σταθούμε μόνο εδώ. Ο στόχος θα πρέπει να είναι μια ριζοσπαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα.
Επιπλέον θα πρέπει να την απελευθερώσουμε βραχυπρόθεσμα από τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωζώνη. Τέλος θα ήθελα να τονίσω πως η μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης είναι άκρως επικίνδυνη, διότι εφόσον γίνει αποδεκτή από τις αγορές, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να καταρρεύσει η πιστωτική πυραμίδα, στην περίπτωση που αυτές αμφισβητήσουν τη σοβαρότητα έστω και ενός από τα θιγόμενα κράτη που παρουσιάζουν αδυναμία αποπληρωμής του χρέους τους. Η Ιταλία είναι το πιο καυτό και επίκαιρο παράδειγμα.»
«Δημοσιονομική Ένωση=Απομάκρυνση Κεφαλαίων από την Γερμανία»
Ο Πρόεδρος του Institute of Information and Forschung (IFO) του Μονάχου και Διευθυντής του Center for Economic Studies (CES) του Ludwig-Maximilians-Universität (LMU), Hans-Werner Sinn αξιολόγησε τη συμμόρφωση του ελληνικού κράτους με την εισαγωγή των μέτρων λιτότητας ως καθησυχαστική για την Ευρωζώνη. Παρόλα αυτά θεωρεί απίθανη μια δυναμική επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές μέχρι το 2021. «Στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει υποτίμηση του νομίσματος κατά το ήμισυ και αυτό είναι μόνο εφικτό στην περίπτωση αποχώρησής της από την Ευρωζώνη.»
Περαιτέρω προειδοποιεί πως η δημιουργία μια Δημοσιονομικής Ένωσης θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην γερμανική οικονομία. «Στην πραγματικότητα δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένα θεσμικό οικοδόμημα, το οποίο θα διευκολύνει μελλοντικά τη διαρροή γερμανικών κεφαλαίων σε άλλες χώρες.» Η προσωπική άποψη του Sinn όμως, απέναντι στις δεσμεύσεις χρεωμένων κρατών να λαμβάνουν δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας, είναι επικριτική.
«Τέτοιες ενέργειες είναι εντελώς άσκοπες, από τη στιγμή που προβλέπονται κεφάλαια διάσωσης. Είναι παράλογο να παραχωρείς πρώτα δάνεια και μετά να λες στους πιστωτές πως δεν πρέπει να τα ακουμπήσουν.»
« Η Ελλάδα δεν είσαι σε θέση υποτίμησης»
Ο Bernd Lucke, οικονομολόγoς στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (UHH) και Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου για Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου του Αμβούργου σημειώνει τα εξής: « Εάν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής μπορούν να συνεισφέρουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση, μπορεί να κριθεί μόνο εφόσον υπάρξει κοινή συναίνεση μεταξύ των κυβερνήσεων αναφορικά με τις αποφάσεις που λήθφηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Θετικά αξιολογείται πάντως σε κάθε περίπτωση τόσο η συμμετοχή ιδιωτικού τομέα στο κούρεμα του χρέους, όσο και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο τρόπος επιβολής της όμως δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.
Αυτές οι πρωτοβουλίες θα διευκολύνουν σε κάποιο βαθμό την Ελλάδα, αλλά αμφίβολο παραμένει το κατά πόσο θα συνεισφέρουν στην βιωσιμότητα της χώρας. Προβλήματα όπως η δυσχέρεια της νομισματικής υποτίμησης, η δυσκολία της επιβολής μειώσεων των μισθών και ο υπέρογκος και διεφθαρμένος δημόσιος τομέας, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς από την ελληνική κυβέρνηση.»
Ο κύριος Lucke τονίζει τέλος πως η έννοια της Δημοσιονομικής Ένωσης αποτελεί ευφημισμό αναφορικά με την διακρατική μεταφορά κεφαλαίων, η οποία στερείται της νομιμοποίησης των εθνικών κοινοβουλίων.»
«Δεν προβλέπεται άμεσα, το τέλος της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη»
Ο Volker Grossmann, καθηγητής Μακροοικονομίας, Διεθνούς Βιομηχανικής και Πολιτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Fribourg της Ελβετίας, σχολίασε πως τα μέτρα λιτότητας που εφήρμοσε η ελληνική κυβέρνηση μπορούνε δυνητικά να αποφανθούνε χρήσιμα.
«Άκρως θετικά αξιολογώ τη συμμετοχή των τραπεζών στη διαδικασία της συστηματικής μείωσης του χρέους. Αυτό ήταν ένα βήμα το οποίο έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα.» O οικονομολόγος εκτιμά πως η πρωτοβουλία για ιδιωτικές επενδύσεις θα αργήσει να αναληφθεί στην Ελλάδα.
«Οι κοινωνικές αναταραχές, οι απεργίες, η αύξηση της ανεργίας, οι μετακινήσεις ελληνικών κεφαλαίων στο εξωτερικό και η υποχρηματοδότηση του ελληνικού εκπαιδευτικού τομέα είναι όλα στοιχεία τα οποία ενισχύουν αύτη την άποψη.»
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχει κατά την άποψη του Grossmann βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. «Σε γενικές γραμμές πάντως δεν πιστεύω πως θα δούμε σύντομα θετική εξέλιξη αναφορικά με την οικονομική κρίση. Ειδικά η Ιταλία είναι ένας παράγοντας αβεβαιότητας, διότι εάν επιδεινωθεί η οικονομική κατάστασή της το Ταμείο Διάσωσης δεν θα είναι αρκετό.»
πηγή: EurActiv.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.