Υποχώρησαν στο πεντάμηνο οι επενδυτικές επιδόσεις της Ελλάδας στη Βουλγαρία, καθώς ενώ η χώρα μας ήταν ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη γείτονα το πρώτο δίμηνο του 2013, εντούτοις τώρα πλέον δεν περιλαμβάνεται ούτε καν στην πρώτη τριάδα. Ειδικότερα...
στους πρώτους πέντε μήνες του έτους στην πρώτη θέση με τις περισσότερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στη Βουλγαρία, κατατάσσεται η Ολλανδία (254,9 εκατ. Ευρώ) και ακολουθεί η Τσεχία (67,1 εκατ. ευρώ) και η Ρωσία (45,5 εκατ. ευρώ). Ωστόσο μέχρι και το πρώτο δίμηνο του 2013, η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία με 9,4 εκατ. ευρώ και ακολουθούσε το Λουξεμβούργο με 7,9 εκατ. ευρώ, η Ρωσία με 6,7 εκατ. ευρώ και η Αυστρία με 6,1 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη των ΑΞΕ στη Βουλγαρία το 2013 πόρρω απέχουν, σε σχέση με το παρελθόν, καθώς συνολικά οι επενδύσεις έχουν υποχωρήσει στη γειτονική χώρα περίπου κατά 45%, σε σύγκριση με το πρώτο πεντάμηνο του 2012. Η συνολική αξία των ΑΞΕ στη Βουλγαρία διαμορφώθηκε στα 505,4 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουάριος-Μάϊος 2013, σε σχέση με 933,2 εκατ. ευρώ την ίδια περσινή περίοδο.
Οι περιοχές που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι το Σαντάνσκι, η Σόφια και το Πλόβντιβ. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον 3.800 επιχειρήσεις στη Βουλγαρία να έχουν μετοχικό κεφάλαιο 100% ελληνικό, ενώ το σχετικό νούμερο φθάνει τις 15.000, εάν συνυπολογιστούν και τα μεικτά εταιρικά σχήματα. Η Βουλγαρία διέθετε στο παρελθόν ελληνική επενδυτική παρουσία ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις της χώρας μας να έχουν δημιουργήσει τοπικά πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας.
Ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια είχαν κατευθυνθεί στη Βουλγαρία και μέσω Κύπρου, όπου είχαν δημιουργηθεί πολλά εταιρικά σχήματα, συμφερόντων της χώρας μας, αξιοποιώντας το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της Μεγαλονήσου.. Το φαινόμενο αυτό ήταν πολύ συνηθισμένο και παρατηρήθηκε καθόλη τη διάρκεια της δεκαετίας 2000-2010.
Ο λόγος της μετακίνησης ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι είναι μέλος της Ε.Ε., αλλά γιατί συνδυάζει και τεράστια φορολογικά πλεονεκτήματα, χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές, προσιτό κόστος αγοράς γης και ευκολία στην ίδρυση επιχειρήσεων.
Κλάδοι δραστηριότητας
Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται κατά τεκμήριο οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν να κάνουν με την ένδυση, την κλωστοϋφαντουργία, την παραγωγή επίπλων, την ξυλεία, το αλουμίνιο, αλλά και τα τρόφιμα. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες ιδρύθηκαν επιχειρήσεις από Έλληνες, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για αγορά ακινήτων ή για να εξαρτηθούν απ' αυτές κάποια ακριβά περιουσιακά στοιχεία, όπως πολυτελή Ι.Χ. Συνολικά, στη 10ετία 1998-2008, από τα ελληνικά κεφάλαια, που επενδύθηκαν στη γείτονα, το 43% κατευθύνθηκε στις τηλεπικοινωνίες, 36% στην παροχή υπηρεσιών και από 7% στα τρόφιμα-ποτά, στη βιομηχανία μετάλλου και στη μεταποίηση. 'Ετσι, η Ελλάδα είχε καταλάβει το 9,3% των συνολικών ΑΞΕ της Βουλγαρίας, ενώ σε κάποιους κλάδους, όπως ο τραπεζικός, το ποσοστό αυτό προσέγγισε έως και το 23%.
Μικρές επιχειρήσεις
Πάντως, εκτιμάται ότι τα επίσημα αυτά στοιχεία δεν περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό την μικρο-επιχειρηματικότητα, η οποία αναπτύσσεται κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων και έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση την τελευταία διετία.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η περιοχή του Πέτριτς σε απόσταση 15 χλμ., από τα σύνορα, 130 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη και μόνο 40 χλμ., από τις Σέρρες. Σ' αυτή την περιοχή από τις αρχές του 2011 έως και σήμερα έχουν ιδρυθεί αρκετές νέες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ άλλες μετέφεραν την έδρα τους εκεί. Έτσι, η μοίρα της Βουλγαρίας σ' αυτή τη φάση είναι μάλλον να αξιοποιεί εποικοδομητικά τα απόνερα της ελληνικής κρίσης, είτε οι επιχειρήσεις της χώρας μας θέλουν όντως να επενδύσουν εκεί, είτε επειδή επιζητούν απλά χαμηλότερη φορολογία.
Μάλιστα για να προσελκύσει ο δήμος του Πέτριτς επενδυτές από την Ελλάδα και απ' αλλού συνέστησε επιτροπή διευκόλυνσης των επενδυτικών αιτημάτων, για να προωθούνται άμεσα όλα τα σχετικά θέματα και να εκδίδονται γρήγορα οι άδειες.
πηγή: Ημερησία του Σαββάτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.