Αν και έχουμε ως δεδομένο ότι η ζάχαρη είναι κακή για το σώμα μας, αυτό δεν μας περιορίζει να την καταναλώνουμε ολοένα και περισσότερο. Μαζί με το αλάτι, έχουν δαιμονοποιηθεί από το σύγχρονο...
lifestyle, ως η πηγή των κακών για την υγεία μας. Ενώ, την ίδια στιγμή ξεχνάμε ότι η χρήση τους έγκειται καθαρά στη διακριτική ευκαίρια του καθενός.
Ή μήπως όχι; Σε πολλά τρόφιμα, σύμφωνα με το joytv, και ποτά “κρύβεται” εν αγνοία του καταναλωτή. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει γιατί η προσθήκη ζάχαρης από τις εταιρείες τροφίμων έχει επιστρατευτεί ως όπλο μάρκετινγκ για να γίνονται πιο ελκυστικά τα προϊόντα τους στον καταναλωτή. Έτσι, ο μέσος ενήλικας καταναλώνει πάνω από 25 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα, τα οποία λόγω των ελλειπών καύσεων μετατρέπονται άμεσα σε λίπος. Άρα, γιατί προκαλεί έκπληξη ότι η παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας;
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τονίζει ότι πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση κατά τουλάχιστον 50%, ενώ η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας ορίζει ως ανώτατο όριο τα 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για τις γυναίκες, 9 για τους άνδρες και πολύ λιγότερο για τα νήπια και τα παιδιά.
Την ίδια στιγμή όμως που θέτονται πρότυπα για τις ενδεδειγμένες συστάσεις των τροφίμων, λίγα είναι τα κράτη δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή στις διατροφικές συνήθειες των πολιτών τους. Οι ΗΠΑ αποτελούν κορυφαίο παράδειγμα χώρας με άθλιες διατροφικές συνθήκες! Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα! 600% περισσότεροι διαβητικοί-με ιδιαίτερη έξαρση του παιδικού διαβήτη, 8 στους 10 είναι υπέρβαροι, και κατά πάσα πιθανότητα το 50% αυτών θα είναι παθογόνα παχύσαρκος. Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα, που το νερό είναι 3 φορές πιο ακριβό από ένα αναψυκτικό, η φιλοσοφία του fast food κυριαρχεί και τα παιδιά στα σχολεία τους συστηματικά εθίζονται στην κατανάλωση-έμμεση και άμεση- της ζάχαρης. Οι αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν πως τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στη διατροφή μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες νόσους ακριβώς, όπως συμβαίνει με τα λίπη που αυξάνουν τη χοληστερόλη και θέτουν τον οργανισμό σε κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Επιπλέον, οι περισσότεροι αγνοούν την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουν καθημερινά μέσω των τροφίμων. Σε μελέτη που έγινε από το 2000 έως το 2010, συμμετείχαν 6.000 ενήλικες άνδρες και γυναίκες, βρέθηκε ότι από τη ζάχαρη που περιέχονται σε είδη διατροφής, όπως χυμοί, σάντουιτς, αναψυκτικά κ.ά. χωρίς να το γνωρίζουμε προσλαμβάνουμε καθημερινά γύρω στα 184 γραμμάρια ζάχαρης! Ποσότητα εξωφρενική αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι γύρω στα 37 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη!
Όσο παιρνούν τα χρόνια, ολοένα και αυξάνονται τα ευρήματα που αφορούν τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης ζάχαρης στην υγεία μας. Δεν επηρεάζει μόνο το σώμα μας αλλά και την ψυχολογία μας. Σωματικά, το πιο γνωστό πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με τη ζάχαρη, είναι ο διαβήτης. Το συκώτι «εργάζεται» πιο σκληρά και γρηγορότερα. Έτσι, μετατρέπει το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης σε λίπος, προκαλώντας σοκ στον οργανισμό με τις τιμές τις ινσουλίνες να ανεβοκατεβαίνουν σαν γιο γιο, πάθηση η οποία είναι πιο γνωστή ως προδιαβήτης.
Ωστόσο, η ζάχαρη αυξάνει και τον κίνδυνο παθήσεων στις αρτηρίες και στην καρδιά πολύ πριν κάνει την εμφάνιση του ο διαβήτης. Στα πρώτα στάδια, το σώμα αντιστέκεται δημιουργώντας υπερπαραγωγή ινσουλίνης, με πρόσφατες έρευνες να θεωρούν την υπερινσουλιναιμία ως έναν από τους κυριότερους παράγοντες καρδιοπάθειας. Επιπρόσθετα, πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τη ζάχαρη με υψηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων τα οποία συμβάλλουν στις καρδιοπάθειες.
Άλλο ένα όργανο που βάλλεται από τις αρνητικές συνέπειες κατανάλωσης της ζάχαρης είναι τα νεφρά μας. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε υπερλειτουργία των νεφρών, προκαλώντας τους δυσκολία στη λειτουργία, σε βάθος χρόνου. Όσο περισσότερη «δουλειά» έχουν τα νεφρά, τόσο γρηγορότερα θα αρχίσουν να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.
Έτσι, αν αναλογιζόμασταν τον αντίκτυπο που έχει στο σώμα μας, δεν θα ήμασταν υπόδουλοι του feel good συναισθήματος που μας προκαλεί. Για περίπου ένα μισάωρο είμαστε ψυχολογικά ανεβασμένοι, αλλά από εκεί και πέρα έρχεται ξαφνική κόπωση, με το σάκχαρο στο αίμα να πέφτει απότομα, καθώς το σώμα απελευθερώνει περισσότερη ινσουλίνη για να επεξεργαστεί της ζάχαρη. Αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο. Δηλαδή για να νιώσουμε καλά θέλουμε τη δόση μας, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα το πόσο εθιστική είναι. Βασιζόμενη σε αυτό το γεγονός, το 2012 η Αμερικανική Ιατρική Ένωση ξεκίνησε συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο με ιατρικούς και φαρμακευτικούς οργανισμούς για το αν πρέπει να κατατάσσεται στο ίδιο επίπεδο επικινδυνότητας και τοξικότητας όπως το τσιγάρο και το αλκοόλ!
Ενώ γνωρίζουμε, συνεχίζουμε! Οι λόγοι που καταναλώνουμε ζάχαρη είναι τόσο ορμονικοί όσο και ψυχολογικοί με τα όρια να είναι δυσδιάκριτα. Είναι ακόμα υπό διερεύνηση χωρίς να μπορεί να εξηγήσει κανείς ή να τεκμηριώσει επιστημονικά γιατί τρώμε ζάχαρη. Έχουμε συνηθίσει; Είμαστε εθισμένοι; Ανεβάζει τη σεροτονίνη μας, την ορμόνη υπεύθυνη για τα συναισθήματα ευεξίας στον οργανισμό; Όσο και αν αγνοούμε τις κύριες αιτίες, το “γιατί” που θα καταλογίζουμε στον εαυτό μας μακροπρόθεσμα, θα μας στοιχειώνει πολύ περισσότερο από ότι η προσπάθεια που θα καταβάλουμε να ελέγξουμε και να περιορίσουμε την ημερήσια μας πρόσληψη ζάχαρης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.