Ικανοποιημένο και αισιόδοξο αποχώρησε από το γραφείο του εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς Ιωάννη Τέντε το κλιμάκιο της Τρόικα, μετά την τετράωρη συνεργασία που είχαν για την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των δράσεων, οι οποίες διαλαμβάνονται στο «οδικό χάρτη της ομάδας δράσης για την Ελλάδα» και στο εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς με την κωδική ονομασία «Διαφάνεια»...
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της Τρόικα, δεν παρέλειψε να επισημάνει στον κ. Τέντε ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί η διαφθορά για να ανακτήσει η Ελλάδα τη χαμένη της εμπιστοσύνη».
Ειδικότερα, στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης που είναι προσωρινά η έδρα του εθνικού συντονιστή, παραβρέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι Gabriele Giudice και Guillaume Prevost, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι σύμβουλοι της Aσημίνα Κουτσούκου και Nicholai Benalal, από το ΔΝΤ οι Gianluca Esposito και Mαριαλένα Αθανασοπούλου, ο κ. Τέντες και οι συνεργάτες-σύμβουλοι του.
Κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε από ότι από τη σύσταση του θεσμού του εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δηλαδή μέσα σε διάστημα τριών μηνών, έχει ξεκινήσει με επιτυχία το 70% των στόχων του εθνικού σχεδίου δράσης κατά της διαφθοράς του γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γ. Σούρλα.
Ο κ. Τέντες παρουσίασε τους βασικούς άξονες προτεραιότητας της στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Πρωταρχικός άξονας είναι η καταγραφή των προβλημάτων και τα σημεία υψηλού κινδύνου, όπως είναι ο χώρος των δημοσίων έργων, ο χώρος της υγείας, οι ΟΤΑ (α΄ και β΄ βαθμού), οι πολεοδομίες, κ.λπ. Παράλληλα με την καταγραφή των προβλημάτων αυτών, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης και σαφής εικόνα για τα σημεία υψηλού κινδύνου διαφθοράς, θα ξεκινήσει εντατικοποίηση και η ενίσχυση των εσωτερικών ελέγχων και ιδίως σε τομείς υψηλού κινδύνου.
Οι έλεγχοι αυτοί θα πραγματοποιούνται στοχευμένα, αφού έχει προηγηθεί η συγκέντρωση και μελέτη στοιχείων και όχι «αδέσποτα», κατόπιν καταγγελιών, όπως γίνεται τώρα. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται από στελέχη του ΣΔΟΕ ή και από μικτά κλιμάκια, δηλαδή κλιμάκια στελεχών του ΣΔΟΕ και της Οικονομικές Αστυνομίας. Επίσης, θα προωθηθούν νομοθετικά μέτρα τα οποία θα προβλέπουν την «κυκλική εργασία» για τα πρόσωπα που απασχολούνται σε «ευαίσθητες» θέσεις του Δημοσίου τομέα, οι οποίες είναι επιρρεπείς στη διαφθορά. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα αλλάζουν και θέσεις και τμήματα κατά τακτά χρονικά διαστήματα.Ακόμη, θα ελεχθούν μεθοδικά όλες οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης), ενώ θα «ξεσκονίζονται» σε βάθος οι δηλώσεις αυτές στις περιπτώσεις πολυτελούς διαβίωσης.
Στόχος του κ. Τέντε είναι μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του οριστικού σχεδίου στρατηγικής κατά της διαφθοράς. Στο έργο αυτό του εθνικού συντονιστή συμβάλουν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής και του συμβουλευτικού σώματος.
Η 12μελής συντονιστική επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο εθνικός συντονιστής, απαρτίζεται από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, τον ειδικό γραμματέα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, το γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων, τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, το γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, το διευθυντής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, καθώς και από εκπρόσωπο του Συνήγορου του Πολίτη.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.