Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Το 50% των θανάτων οφείλεται σε...

Το κρίσιμο 5λεπτο, που μπορεί να σωθεί μία ζωή

Το 50% των θανάτων οφείλεται σε...



καρδιακή ανακοπή γεγονός που καθιστά απαραίτητη την εκπαίδευση των απλών πολιτών σε τεχνικές καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης ώστε να μην χάνεται ο πολύτιμος χρόνος των τεσσάρων έως έξι λεπτών, μέσα στα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική μια πρώτη αντιμετώπιση ενός περιστατικού.

Το γεγονός αυτό, μάλιστα, θεωρείται επιτακτική ανάγκη καθώς το 66% των περιστατικών καρδιακής ανακοπής συμβαίνει μέσα στο οικιακό περιβάλλον, ενώ ακολουθούν πολύ μικρότερα ποσοστά για τα δημόσια κτήρια (6%), τους δρόμους (5%), τις εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητισμού (1,5%).

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο επικεφαλής του τμήματος Α΄ Βοηθειών στην Ελληνική Ομάδα διάσωσης και εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών, Βάιος Πολυχρονίδης, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την 11η Φεβρουαρίου που έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112 και με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την καρδιακή ανακοπή που είναι η σημαντικότερη αιτία κλήσης του αριθμού αυτού.

Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονίδη, στην Ελλάδα η κατάσταση θα πρέπει να είναι ακόμη χειρότερη, καθώς δεν υπάρχουν καν στατιστικά στοιχεία, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός 112 είναι σχεδόν άγνωστος στη χώρα.

«Από το σύνολο των ανθρώπων που παθαίνουν ανακοπή στο σπίτι τους επιβιώνει μόνο το 7,6%, καθώς δεν υπάρχει στο περιβάλλον τους κάποιος οικείος που να έχει εκπαιδευτεί στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Αντίθετα το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε χώρους όπως τα αεροδρόμια ή τα αθλητικά κέντρα, όπου υπάρχει ιατρικός εξοπλισμός και άνθρωποι εκπαιδευμένοι για τέτοιες περιπτώσεις», πρόσθεσε ο κ. Πολυχρονίδης.

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένονται ανακοινώσεις από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες σχετικά με τα ποσοστά ενημέρωσης του κοινού στην Ελλάδα για τον αριθμό 112. Παράλληλα θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία και οπτικοακουστικό υλικό τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλα τα κράτη μέλη για να ενημερωθούν οι πολίτες για το συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.