Κρατικές και ιδιωτικές διωκτικές αρχές αναλαμβάνουν από κοινού δράση για την καταπολέμηση του ψηφιακού εγκλήματος που συντελείται με τη χρήση του προγράμματος Shylock, που επιτίθεται σε διαδικτυακά τραπεζικά συστήματα...
Όπως ανακοίνωσε η ιδιωτική εταιρεία λογισμικών προστασίας από κακόβουλες διαδικτυακές επιθέσεις, Kaspersky Lab, οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των ψηφιακών επιθέσεων άρχισαν στις 8 Ιουλίου.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι ενέργειες περιλάμβαναν την παύση λειτουργίας των εξυπηρετητών που αποτελούν το "Command & Control" σύστημα του ιού Trojan, καθώς και την ανάληψη του ελέγχου των τομέων (domains) που χρησιμοποιεί το Shylock για την επικοινωνία μεταξύ των υπολογιστών που έχει προσβάλλει.
Η επιχείρηση συντονίζεται από την Εθνική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA).
Συνεργάζονται φορείς από διωκτικές αρχές και από τον ιδιωτικό τομέα. Εκτός από την Kaspersky Lab, στην επιχείρηση συμμετέχουν η Europol, το FBI, η BAE Systems Applied Intelligence, η Dell SecureWorks και η Κεντρική Υπηρεσία Επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου, με κοινό σκοπό την αντιμετώπιση της απειλής.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Europol (EC3), με έδρα τη Χάγη, ανέλαβε τη διενέργεια ερευνητικών δράσεων. Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο (NCA), τις ΗΠΑ (FBI), την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία ένωσαν τις δυνάμεις τους και συντόνισαν την επιχείρηση σε τοπικό επίπεδο, σε συνεννόηση με αντίστοιχους φορείς στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία.
Ο συντονισμός μέσω της Europol συνέβαλε καταλυτικά στην παύση λειτουργίας των servers που αποτελούν τον πυρήνα των botnets, του κακόβουλου λογισμικού και της υποδομής του Shylock. Η ομάδα CERT-ΕU (ΕU Computer Emergency Response Team) συμμετείχε στην επιχείρηση και ενημέρωσε τους συνεργάτες της σχετικά με τα κακόβουλα domains.
Κατά τη διάρκεια της συντονισμένης δράσης αποκαλύφθηκαν πολλές πτυχές της υποδομής που ήταν άγνωστες μέχρι πρότινος. Αυτές οι αποκαλύψεις επέτρεψαν την άμεση ανάληψη δράσεων, οι οποίες συντονίζονταν από το επιχειρησιακό κέντρο στη Χάγη.
Τι είναι το Shylock
Το κακόβουλο λογισμικό Shylock, το οποίο πήρε αυτή την ονομασία επειδή ο κώδικας του περιέχει αποσπάσματα από το έργο του Σαίξπηρ «Ο Έμπορος της Βενετίας», έχει προσβάλλει τουλάχιστον 30.000 υπολογιστές με λειτουργικό Microsoft Windows παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την έρευνα, το Shylock στρέφεται εναντίον στόχων κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, συστήματα από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Τουρκία βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο του κακόβουλου κώδικα. Υπάρχουν, όμως, υποψίες ότι η έδρα αυτών που ανέπτυξαν το malware βρίσκεται σε άλλη τοποθεσία.
Τα θύματα συνήθως «μολύνονται» όταν επιλέγουν κακόβουλα links και στη συνέχεια πείθονται να «κατεβάσουν» και να εκτελέσουν το κακόβουλο λογισμικό εν αγνοία τους. Τότε, το Shylock επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια που βρίσκονται σε εταιρικούς ή προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ώστε να τα μεταφέρει στους εγκληματίες που ελέγχουν τη δράση του.
«Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (EC3) είναι πολύ ικανοποιημένο από την έκβαση της επιχείρησης εναντίον αυτού του προηγμένου κακόβουλου λογισμικού, καθώς διαδραμάτισε έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της εγκληματικής υποδομής. Το EC3 παρείχε μια μοναδική πλατφόρμα και επιχειρησιακούς χώρους εξοπλισμένους με υπερσύγχρονη τεχνική υποδομή και ασφαλή μέσα επικοινωνίας, καθώς και αναλυτές και ειδικούς του κυβερνοχώρου. Με αυτόν τον τρόπο μπορέσαμε να υποστηρίξουμε τους ψηφιακούς ερευνητές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, με το συντονισμό της Βρετανικής NCA και τη συνεργασία με το FBI και συναδέλφων από την Ιταλία, την Τουρκία και την Ολλανδία. Παράλληλα, μέσα από εικονικούς συνδέσμους, οι ερευνητές μπόρεσαν να συνεργαστούν με αντίστοιχες μονάδες στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία» σχολίασε ο Τρολς Έρτινγκ, επικεφαλής του EC3 της Europol. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Με μεγάλη χαρά είδα τη διεθνή συνεργασία μεταξύ διωκτικών και εισαγγελικών αρχών από πολλές χώρες. Για μια ακόμη φορά, μπορέσαμε να δοκιμάσουμε τις βελτιωμένες δυνατότητες μας ως προς την άμεση αντίδραση εναντίον ψηφιακών απειλών εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τις διωκτικές και τις εισαγγελικές αρχές της Ε.Ε. Ευχαριστώ όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση για την τεράστια αφοσίωσή τους. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την Kaspersky Lab, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχημένη έκβαση της επιχείρησης. Η συνεργασία μας με την εταιρεία συνεχίζει να επεκτείνεται τόσο σε αυτή την περίπτωση, όσο και σε άλλες μελλοντικές υποθέσεις».
Από την πλευρά του, ο Άντι Άρτσιμπαλντ, αναπληρωτής διευθυντής της Μονάδας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλημάτων (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόσθεσε: «Η NCA αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταπολέμηση μιας ψηφιακής απειλής για επιχειρήσεις και χρήστες ανά τον κόσμο. Αυτή η φάση της επιχείρησης έχει ως στόχο να επηρεάσει σημαντικά την υποδομή του Shylock. Επίσης, η επιχείρηση αναδεικνύει το πώς χρησιμοποιούμε τις διατομεακές και διακρατικές συνεργασίες για να πατάξουμε το ψηφιακό έγκλημα».
Εξάλλου, ο Σεργκέι Γκολοβάνοφ, επικεφαλής ερευνητής ασφαλείας στην Kaspersky Lab, η οποία παρείχε υπηρεσίες πληροφόρησης σχετικά με τις απειλές και παρακολουθούσε τη δραστηριότητα του κακόβουλου λογισμικού στο πλαίσιο της παγκόσμιας επιχείρησης, δήλωσε: «Οι εκστρατείες τραπεζικής απάτης δεν αποτελούν πλέον μεμονωμένο φαινόμενο, καθώς έχουμε παρατηρήσει σημαντική αύξηση σε αυτού του είδους τις κακόβουλες επιθέσεις. Μόνο το 2013, οι ψηφιακές επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό σχεδιασμένο για να υποκλέπτει οικονομικά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 27,6%, φτάνοντας τα 28,4 εκατομμύρια. Για να καταπολεμήσουμε το ψηφιακό έγκλημα, παρέχουμε πληροφόρηση σχετικά με τις απειλές σε υπηρεσίες δίωξης εγκλήματος σε όλο τον κόσμο και συνεργαζόμαστε με διεθνείς οργανισμούς, όπως η Europol. Η παγκόσμια δράση και η συνεργασία φέρνει θετικά αποτελέσματα και η επιχείρηση ενάντια στο Shylock είναι ένα ακόμα παράδειγμα γι' αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Kaspersky.
πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.