Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Οι τέσσερις ομογενείς που βρίσκονται στους 400 πλουσιότερους των ΗΠΑ


Ο 58χρονος Μπιλ Γκέιτς παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες επί 21 χρόνια συνεχώς, με δεύτερο σταθερό στην κατάταξη τον φίλο του και συνοδοιπόρο στις φιλανθρωπικές τους δραστηριότητες Γουόρεν Μπάφετ, τον 84χρονο γκουρού των επενδύσεων...

Στην τρίτη θέση εμφανίζεται ο ιδρυτής της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Oracle, ο 70χρονος Λάρι Έλισον, με περιουσία 48,1 δισ. δολάρια. Τα σχετικά καταγράφονται στον φετινό κατάλογο των 400 πλουσιότερων ανδρών και γυναικών στις ΗΠΑ, τον οποίο καταρτίζει κάθε χρόνο το επιχειρηματικό περιοδικό Forbes.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και τέσσερις ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για τον Τζον Κατσιματίδη στην 282η θέση με περιουσία 2,3 δισ. δολαρίων, την οποία δημιούργησε με τις δραστηριότητές του στην ενέργεια, στην αγορά ακινήτων και στα σούπερ μάρκετ. Στην 296η θέση είναι ο Μάικλ Ζάχαρης με περιουσία 2,2 δισ. δολάρια και δραστηριότητα στη φαρμακοβιομηχανία. Στην 318η θέση βρίσκεται ο Τζορτζ Αργυρός (και η οικογένειά του) με 2,1 δισ. δολάρια και στην 319η θέση ο Σ. Ντιν Μητρόπουλος με 2,1 δισ. δολάρια επίσης. Οι τελευταίοι έχουν συγκεντρώσει πλούτο από την αγορά ακινήτων και τις επενδύσεις.

Συνολικά οι τετρακόσιοι πλουσιότεροι Αμερικανοί για το 2014, σύμφωνα με το Forbes, έχουν σωρεύσει 2,29 τρισ. δολαρίων, ποσόν το οποίο είναι το υψηλότερο μέχρι στιγμής. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται εν μέρει στην άνοδο της Γουόλ Στριτ. Ο μέσος όρος της προσωπικής περιουσίας ανέρχεται στα 5,7 δισ. δολάρια, ο υψηλότερος στα 33 χρόνια που καταρτίζεται ο κατάλογος. Αντιστοίχως το 2013 οι 400 πλουσιότεροι στις ΗΠΑ είχαν συγκεντρώσει 2,02 τρισ. δολάρια. Το κατώτατο όριο για να ενταχθεί ένα άτομο στον κατάλογο είναι 1,55 δισ. δολάρια εν συγκρίσει με 1,3 δισ. δολάρια του παρελθόντος έτους. Μεταξύ των 400 ζάπλουτων Αμερικανών το 2014 οι 47 είναι γυναίκες, ενώ το 2013 ήταν σαράντα οκτώ.



Μία αυτές είναι η νεοεισερχόμενη στη λίστα και αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος Ελιζάμπεθ Χολμς, η οποία ίδρυσε την Theranos, μια εταιρεία καινοτομική στις εξετάσεις αίματος. Πρόκειται για μία από τους τρεις νεότερους δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι είναι τριάντα ετών. Οι φετινοί νεοεισερχόμενοι μαζί με την κ. Χολμς είναι συνολικά είκοσι επτά, μεταξύ των οποίων ο Τζαν Κουμ στην 62η θέση με 7,6 δισ. δολάρια, ο οποίος επινόησε την εφαρμογή WhatsApp. Επίσης, νεοεισερχόμενος είναι ο Ρας Γουάινερ με 2,5 δισ. δολάρια, ιδρυτής της Rockstar Energy, που παράγει το τονωτικό αναψυκτικό Rockstat Energy. Ο πιο κερδισμένος, ωστόσο, στη φετινή κατάταξη αποδεικνύεται ο ιδρυτής του Facebook, ο 30χρονος Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Αυτός στον κατάλογο των 400 του Forbes για το 2013 είχε καταταγεί στην 11η θέση. Φέτος τον συναντάμε στη 10 θέση με περιουσία της τάξεως των 34 δισ. δολαρίων, η οποία είναι θεαματικά αυξημένη κατά 15 δισ. δολάρια από εκείνη του 2013.

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της φετινής λίστας του Forbes είναι το ότι πρόσθεσε ένα ακόμη κριτήριο στην αποτίμηση του πλούτου όσων την απαρτίζουν. Και αυτό αφορά το κατά πόσον ο καθένας από τους τετρακόσιους έχει δημιουργήσει ο ίδιος την περιουσία του ή την έχει κληρονομήσει. Μέσα στα τελευταία 33 χρόνια που συγκεντρώνει τα στοιχεία το Forbes, παρατηρείται μία σημαντικότατη μετακίνηση: φέτος άνω των 2/3 των πλουσίων είναι αυτοδημιούργητοι, ενώ μέχρι και πριν από είκοσι χρόνια περισσότεροι από το 50% των πλουσίων Αμερικανών είχαν κληρονομήσει την περιουσία τους. Συγκεκριμένα, φέτος οι 276 ζάπλουτοι είναι αυτοδημιούργητοι, οι 48 κληρονόμοι του πλούτου και οι 66 κληρονόμησαν τουλάχιστον μέρος της περιουσίας τους, αλλά συνεχίζουν να την αυξάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.