Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Irish Times: Η Ελλάδα έχει γυρίσει στην μεταπολεμική περίοδο


Με την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, παρομοιάζουν οι Irish Times αυτό που περνάει τώρα η χώρα με τη μόνη διαφορά πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας Τσόρτσιλ για να την σώσει από τους κομμουνιστές...



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 70 χρόνια μετά, η προοπτική να πάρει την εξουσία στην Ελλάδα ένα κόμμα με ρίζες στον κομμουνισμό είναι εμφανής, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις.

Η προοπτική μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναστατώσει τις αγορές και έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στα θεσμικά όργανα της ΕΕ αφού είναι πιθανό οι χρηματοπιστωτικές αγορές να βρεθούν σε μια νέα στάση μεταβλητότητας.

Όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος του κειμένου, αντί οι Ευρωπαίοι να ασχολούνται τώρα με το επενδυτικό σχέδιο των 300 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πιθανό «Grexit».

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει, η επανεμφάνιση της ελληνικής κρίσης χρέους δείχνει πως η οικονομική κρίση και τα οικονομικά δεινά της ευρωζώνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Και παρόλο που οι Ευρώπη δημιούργησε ισχυρούς μηχανισμούς έπειτα από την κρίση του 2012 ώστε να είναι πιο ισχυρή σε μελλοντικά ανάλογα προβλήματα, οι σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι εξίσου σοβαρές.

Η επιδείνωση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε με πολλούς τρόπους να κάνει την ελληνική κρίση χρέους εξίσου σοβαρή για ακόμη μία φορά, ενώ ο αποπληθωρισμός που πλήττει την Ευρωζώνη αποτελεί εξίσου κρίσιμο ζήτημα.

Ωστόσο, λίγο πριν διεξαχθούν οι ελληνικές εκλογές προηγούνται δύο γεγονότα που θεωρούνται ζωτικής σημασίας. Την προσεχή Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφανθεί σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει σκοπό να κάνει η ΕΚΤ, μια υπόθεση που ανέδειξε ομάδα Γερμανών ακτιβιστών και πολιτικών. Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τρεις ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές, η συνάντηση των μελών της ΕΚΤ, μπορεί να θέσει σε κίνηση το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, με σκοπό να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκής οικονομία που βρίσκεται σε φάση αδράνειας.

Όπως υποστηρίζει η αρθρογράφος του κειμένου, η ΕΚΤ και ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι αν και δέχονται έντονη κριτική κυρίως από τη γερμανική πλευρά, για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, το ξέσπασμα της νέας ελληνικής κρίσης μπορεί να τον κάνει να προχωρήσει ακόμη πιο γρηγορα στην εφαρμογή του.

Ο αποπληθωρισμός θα μπορούσε να παράσχει κάλυψη στην ΕΚΤ για να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων και να κάμψει την αντίσταση των Γερμανών σκεπτικιστών.

Άμεσα αυτό το πρόγραμμα δεν λύνει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, αλλά μπορεί να τη διευκολύνει να ξεπεράσει το επικίνδυνο πέρασμα από τα προγράμματα διάσωσης. Με μια προληπτική πιστωτική γραμμή και επιστροφή στις αγορές, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει βοήθεια από την ΕΚΤ ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.